*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στον Δήμο Ωρωπού συγκεκριμένα μπορούμε ευκολία να τα αναζητήσουμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο link που παραθέτω: https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/municipalities/9227/

Ωστόσο, δεν γίνεται αναλυτική παρουσίαση της πολυπληθούς Δημοτικής Ενότητας Ωρωπίων αλλά παρουσιάζεται ενιαία. Καθότι λοιπόν, τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη Δ.Ε. έφερναν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πολύ κοντά, θεώρησα ενδιαφέρον να αναζητήσω πως ψήφισε αναλυτικά η Δ.Ε. Ωρωπίων, ουσιαστικά πως ψήφισαν τα Νέα Παλάτια, η Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι και ο Ωρωπός.

Πριν προχωρήσουμε στα του Ωρωπίων αξίζει να αναλύσουμε σύντομα τα αποτελέσματα συνολικά στον Δήμο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις Δ.Ε. με διαφορά που κυμαινόταν διαφορετικά ανά ενότητα.

Από τη μία σημειώθηκαν μεγάλες διαφορές:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
ΑΦΙΔΝΕΣ 23%
ΚΑΛΑΜΟΣ 22%
ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 18%
ΑΥΛΩΝΑΣ 17%
ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ 15%

Από την άλλη, σημειώθηκαν διαφορές κάτω των 10 μονάδων:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ 9,5%
ΣΥΚΑΜΙΝΟ 7%
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 4,5%
ΩΡΩΠΙΩΝ 2,8%

Η διαφορά αυτή στην εκλογική συμπεριφορά ερμηνεύεται από παράγοντες όπως η ιδιοκτησία, η πολιτισμική παράδοση, η καταγωγή, ο αραιός ή ο πυκνός τρόπος κατοίκησης, οι πολιτικές προσωπικότητες και η εργασιακή απασχόληση των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Το γεγονός ωστόσο ότι στη Δ.Ε. Ωρωπίων η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόλις στο 2,8% ενώ σε άλλες περιοχές άγγιξε το 23% μου κίνησε την περιέργεια ώστε να αναζητήσω μέσω του Πρωτοδικείου Αθηνών τα αναλυτικά αποτελέσματα της ενότητας.

ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ

Στη Σκάλα Ωρωπού η ΝΔ είχε μια σημαντική διαφορά 4,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μικρότερη όμως σε σχέση με τις διαφορές που παρατηρήθηκαν συνολικά στον Δήμο. Το ΚΚΕ εμφανίζεται με υψηλό ποσοστό (8,3%) ενώ τα υπόλοιπα «μικρά» κόμματα κυμαίνονται κοντά στο 3% με 3,5%.

Αυτό μας δείχνει πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν να ενισχύσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία ενισχύοντας τον δικομματισμό και διατηρώντας χαμηλά τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. Το ΚΚΕ διατήρησε την δύναμη του στην περιοχή. Έτσι λοιπόν η μεγάλη πλειοψηφία των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων ενίσχυε την ΝΔ και όχι άλλα κόμματα του χώρου (Ελληνική Λύση και Χ.Α.) ενώ οι κεντροαριστεροί και αριστεροί ψηφοφόροι επίσης προτίμησαν να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κόμματα του χώρου όπως (ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ 25, Πλεύση Ελευθερίας).

ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ

Στα Νέα Παλάτια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 44 ψήφων, ουσιαστικά 2%. Και εδώ ο δικομματισμός ήταν υψηλός. Βέβαια το ΚΙΝΑΛ στα Νέα Παλάτια έφτασε το 6,9% κάνοντας ουσιαστικά «ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έμεινε 7ο κόμμα στα Νέα Παλάτια με το πολύ χαμηλό 2,9%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις Δημοτικές Εκλογές του Μαιου, ο υποψήφιος συνδυασμός του ΚΚΕ είχε συγκεντρώσει 60 ψήφους στα Νέα Παλάτια και το ΚΚΕ στις Βουλευτικές αυτές εκλογές συγκέντρωσε 55 κάτι που δείχνει πως το εκλογικό κοινό του ΚΚΕ στα Ν. Παλάτια είναι σταθερό. Τα υπόλοιπα κόμματα (ΜΕΡΑ25, Ελ.Λύση, ΧΑ, Πλεύση Ελ.) κυμαίνονταν γύρω στο 3%.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το πόσο διαφορετικά ψήφισαν οι ψηφοφόροι στη Σκάλα και οι ψηφοφόροι στα Νέα Παλάτια. Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε ιστορικούς παράγοντες που αφορούν την προσφυγική καταγωγή και τις συνθήκες και τα καθεστώτα ιδιοκτησίας στις δύο περιοχές.

ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ

Στο Χαλκούτσι παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ενίσχυση του δικομματισμού. Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3% (34 ψήφοι). Τα δύο κόμματα μαζί συγκέντρωσαν το 79,5% των ψήφων. Τα υπόλοιπα κόμματα που κατόρθωσαν να μπουν στην Βουλή κυμαίνονταν όλα από 3,6 μέχρι 4,1%. Σημαντικό ήταν πως το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έλαβε μόνο το 1,7% στο Χαλκούτσι.

ΩΡΩΠΟΣ

Στον Ωρωπό ο δικομματισμός κινήθηκε χαμηλότερα, με την ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 1,8% (15 ψήφοι διαφορά). Το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, δύο κόμματα του χώρου της κεντροαριστεράς προσέγγισαν το 5% ενώ η Χρυσή Αυγή έφτασε το 4% στον Ωρωπό, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου το προσέγγισε. Το ΚΚΕ σημείωσε ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό 2,6% συγκεντρώνοντας 21 ψήφους, όσες ακριβώς και ο Μ. Χασιώτης (Υποψήφιος Δήμαρχος με το ΚΚΕ) ενάμιση μήνα πριν. Τέλος, αξιοσημείωτο ποσοστό σημείωσε στον Ωρωπό και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη με 2% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας συγκέντρωσε ελάχιστους ψήφους.

Υψηλότερα ποσοστά κομμάτων:

ΚΟΜΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΝΔ ΚΑΛΑΜΟΣ 51,17%
ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 38,17%
ΚΙΝΑΛ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ 8,17%
ΚΚΕ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ 8,28%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΥΛΩΝΑΣ 4,93%
ΜΕΡΑ 25 ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ 6,07%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΩΡΩΠΟΣ 3,96%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ 2,46%

Αντίστοιχα, τα μικρότερα ποσοστά των κομμάτων:

ΚΟΜΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΟΣΟΣΤΟ
ΝΔ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ 37,79%
ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΛΩΝΑΣ 26,50%
ΚΙΝΑΛ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 3,34%
ΚΚΕ ΚΑΛΑΜΟΣ 1,49%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ 2,92%
ΜΕΡΑ 25 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 2,47%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 1,71%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ 0,58%

Δημήτρης Τόλιας

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.