Μετά από τρία χρόνια αποχής λόγω των ειδικών συνθηκών εγκλεισμού που ζήσαμε ο βασιλιάς Καρνάβαλος επέστρεψε και στον Δήμο Ωρωπού, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Με πρωτεργάτες τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ενότητες και τα χωριά του Δήμου μας, καθώς και την οικονομική συνδρομή των Νομικών Προσώπων, οργανωθήκαν εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η διάθεση των συμμετεχόντων τεράστια, που κατάφεραν με σύμμαχο τον καταπληκτικό καιρό να υποδεχθούν τους χιλιάδες επισκέπτες που βρεθήκαν το τριήμερο της αποκριάς στην περιοχή μας, διασκεδάζοντας με την ψυχή τους γνωρίζοντας παράλληλα και κάποια τοπικά έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ήμερες. 

Αξίζει να σημειώσουμε και την αμέριστη βοήθεια των τοπικών επιχειρήσεων όπου διοργανωθήκαν δρώμενα και την αμέριστη βοήθεια τους όπου ζητήθηκε.

Για άλλη μια φορά η παρέλαση των καρναβαλιστών στο Χαλκούτσι έκλεψε την παράσταση συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κόσμου. Οι άνθρωποι της τοπικής κοινότητας καθώς και ο σύλλογος γυναικών Χαλκουτσίου, γνωρίζουν πολύ καλά να διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις για πολλά χρονιά καταφέρνοντας να παρουσιάζουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, άρτια οργανωμένο και ασφαλές, με πρωτοτυπίες και εκπλήξεις για κάθε χρονιά. Την παράσταση φέτος έκλεψε το πολυμελές γκρουπ της Ινδικής κοινότητας που ζει στην περιοχή και κατάφερε να μεταφέρει την διαφορετικότητα της κουλτούρας και την άριστη προσαρμογή της στα τοπικά δρώμενα και συνήθειες της τοπικής κοινωνίας. Τις εντυπώσεις επίσης έκλεψαν και το βραζιλιάνικο γκρουπ των χορευτών, δίνοντας μια εξωτική νότα με τα φανταχτερά κουστούμια τους και τους ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς της. Πολλά συγχαρητήρια σε όσους κοπίασαν καταφέρνοντας να δώσουν μια διαφορετική νότα χαράς στους συνδημότες μας καθώς και στους επισκέπτες της περιοχής, που διασκέδασαν και γέλασαν με την ψυχή τους. 

Στην συνέχεια βρεθήκαμε στο Καπανδρίτι και στο Πολυδένδρι, όπου αναβίωσαν το τοπικό καρναβάλι που διοργανώνεται για πολλά χρόνια στην περιοχή. Εκεί δεν υπήρχαν φανταχτερά άρματα με εντυπωσιακές στολές και εισαγόμενα έθιμα. Εκεί υπήρξε ένα τεράστιο οικογενειακό πάρτι, που συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, όλων των ηλικιών που με την ειλικρινή τους διάθεση κατάφεραν να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στους επισκέπτες. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων οι μικρότεροι καρναβαλιστές, τα παιδιά των μονίμων κατοίκων, που συμμετείχαν καθολικά καθ’ολη την διάρκεια της παρέλασης. Η λήξη των δρώμενων κηρύχθηκε με την κάψη του Καρνάβαλου πλούσια κεράσματα των ανθρώπων των κοινοτήτων με παραδοσιακά εδέσματα, άφθονο ποτό και χορούς όπου συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Επόμενος σταθμός ο Κάλαμος. Οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου Αττικής (ΜΠΕΣΚΑ), συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν με την συμμετοχικότητα και την επιθυμία εξωστρέφειας που τους διακρίνουν. Εντυπωσιαστήκαμε για άλλη μια φορά με την ευρηματικότητα των αρμάτων που συμμετείχαν και κυρίως με την διάθεση των συμμετεχόντων που κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους παρευρισκόμενους. Η ευρηματική σάτιρα καθημερινών κοινωνικών θεμάτων, αλλά και τοπικού χαρακτήρα ενόψει των εκλογών που ακολουθούν απασχόλησαν τα γκρουπ των καρναβαλιστών που παρέλασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η ημέρα έκλεισε με αποκριάτικο πάρτι στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου στην πλατεία του χωριού, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με πηγές μας δεν υπήρξε στήριξη από τον Δήμο και τα έξοδα της ηχητικής εγκατάστασης τα ανέλαβε ιδιώτης.

Το απόγευμα της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς, μας βρήκε στην Μαλακάσα. Εκεί αναβίωσε το έθιμο της Βάλεζας, δηλαδή η πυροδότηση μιας μεγάλης φωτιάς που καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος και χορός γύρω από αυτήν. Ο τοπικός σύλλογος της περιοχής παρουσίασε ένα μικρο θεατρικό δρώμενο βασισμένο στην καθημερινότητα και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και κεράσματα από τις γυναίκες του συλλόγου. Έντονο το πολιτικό ενδιαφέρον από πολλούς υποψηφίους που τίμησαν την γιορτή με την παρουσία τους θυμίζοντάς μας της επικείμενες εθνικές εκλογές και διασκέδασαν με τους  κάτοικους της περιοχής. Η εντυπωσιακή φωτιά έδωσε το έναυσμα της γιορτής κάτω από την άγρυπνη ματιά της ΣΕΑΔ που παρευρέθηκε για λόγους ασφαλείας καθώς ο έντονος άνεμος προξένησε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάφυτη περιοχή.

Συγχαρητήρια στα πάντα διακριτικά στελέχη του συλλόγου που κατάφεραν να φιλοξενήσουν το πλήθος των επισκεπτών και να διοργανώσουν μια όμορφη γιορτή στην πολύπαθη πολύπαθη…

Και του χρόνου να είσθε όλοι σας καλά με υγεία και καλή διάθεση.