Ο αγώνας για την  ελευθερία του Τύπου και την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ στο ΤΡΙΑΝΟΝ, με πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 και του mέta

Την Πεμπτη 9/3/2023, στο κατάμεστο ΤΡΙΑΝΟΝ, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ ΙΘΑΚΗ- Ο αγώνας για την Απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασανζ. Την εκδήλωση διοργάνωσε το mέta, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το  ΜέΡΑ25.

Μετά την προβολή της ταινίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε με την σύντροφο του Ασανζ, Στέλλα Μόρρις, και δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό. Ο Τζούλιαν Ασανζ, δημοσιογράφος και συνιδρυτής του DiEM25, είναι ένας  από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς κρατούμενους του κόσμου. Βρίσκεται στη φυλακή Belmarsh, όπου κρατείται επειδή τόλμησε μέσω των WIKILEAKS να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες για τα εγκλήματα πολέμου των Αμερικανών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο Ασανζ απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών και κρατείται σε μόνιμη απομόνωση, έχοντας ελάχιστη επικοινωνία με δικούς του ανθρώπους. Οπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης «Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα κλουβί για να μην είμαστε εμείς σε ένα κλουβί», σχολίασε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, υπενθυμίζοντας τη φράση του Ασάνζ ότι «όταν στερείς από έναν άνθρωπο την πρόσβαση στην πληροφορία, είναι σα να τον βάζεις σε ένα κλουβί». 

«Το λάθος που έκανε ο Τζούλιαν, ήταν να πιστέψει πως οι κανόνες και οι νόμοι ισχύουν για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η σύντροφος του Τζούλιαν Ασανζ και προσκεκλημένη του ΜέΡΑ25, μια μέρα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. 

Ολη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, στελέχη, φίλοι και μέλη του κόμματος, καθώς και όλο το επιτελείο του mέta έδωσαν το παρών στην εμβληματική εκδήλωση.