Βρεθήκαμε χθες στο δροσερό Κηποθέατρο της ΚΑΛΕΝΔΩ στον Κάλαμο και παρακολουθήσαμε την εξαιρετική θεατρική παράσταση της ομάδας «Τερέζα Δαμαλά».

Αρχικά, επισκεφθήκαμε την έκθεση ζωγραφικής της 12χρονης Μάγιας Φραγκάκη που πραγματικά εντυπωσιάζει με την άποψη και τη φαντασία που έχει στους πίνακές της. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η θεατρική παράσταση που πραγματικά μας κατέπληξε. Οι ηθοποιοί της Καλλιτεχνικής Ένωσης Δήμου Ωρωπού ήταν άρτια προετοιμασμένοι και ανέδειξαν το ταλέντο τους σε μια εντυπωσιακή παράσταση σε ένα σκηνικό που τα αντικείμενά του, τα έπιπλα, το στήσιμο σε ταξιδεύουν από μόνα τους στο 1920. Συγχαρητήρια σε όλους!

Το έργο σχετίζεται με αφηγήσεις και τα προσωπικά βιώματα πίσω από όσα αποκαλούμε «ιστορία». Τα πρόσωπα, οι σκέψεις και τα αισθήματά τους πίσω από τις γραμμές των γεγονότων. Η ιστορία μιας γυναίκας που έζησε δίπλα και παράλληλα στον εθνικό διχασμό, τις πολεμικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’10 και την Καταστροφή του 22’. Πως η ελίτ εσωτερίκευε το παρών; Τι ένιωθαν οι άνθρωποι που συνθέτουν το πάζλ της ιστορίας; Ποια ήταν η γυναίκα Τερέζα Δαμαλά και πως η ζωή της παραλληλίστηκε με εκείνη όσων κατηύθυναν το γίγνεσθαι; Ένα εξαιρετικό έργο που μέσω της οπτικής ανθρώπων στο περίβλημα της ελληνικής ελίτ, βλέπει τα γεγονότα του πρώτου τετάρτου του 20ου αιώνα και φωτίζει τη στενή σχέση μεταξύ έρωτα και εξουσίας.

Δεν θα πούμε παραπάνω διότι όλοι θα δείτε την τελευταία παράσταση σήμερα δωρεάν στο Κηποθέατρο της ΚΑΛΕΝΔΩ στον Κάλαμο, στις 21:00.