Όλοι ξέρουμε πως ο Ωρωπός είναι μέρος της Ανατολικής Αττικής, όμως δεν μας έρχονται εύκολα στου νου ούτε οι μισές από τις ομορφιές που έχει.

Κι όταν λέμε ομορφιές δεν έννοούμε απλά παραλίες και ταβέρνες, αλλά όλα εκείνα τα μοναδικά και άκρως ενδιαφέροντα μέρη που είτε είναι κομμάτι της ιστορίας, είτε τα διακρίνει απαράμιλλη φυσική ομορφιά ή αποπνέουν μια γαλήνη για όσους την αναζητούν.

Πως να πας

Σούπερ εύκολα και σούπερ γρήγορα! Μπαίνεις στην Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς Λαμία και βγαίνεις στην έξοδο του Αγίου Στεφάνου. Από εκεί ακολουθείς τον παράδρομο της Εθνικής Οδού και κατευθύνεσαι προς Κάλαμο-Μαρκόπουλο-Ωρωπό. Θα καταλάβεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο, όταν δεις το τοπίο να αλλάζει από βιομηχανικό σε πράσινο και γαλήνιο!

Η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι, το οποίο άρχισε να κτίζεται το 1968. Δύο χρόνια μετά, το 1970, εγκαταστάθηκαν οι τέσσερις πρώτες Αδελφές, οι οποίες αναμετρήθηκαν με αντίξοες συνθήκες και πρωτόγονα μέσα διαβίωσης. Η Μονή διαθέτει πολλά παρεκκλήσια στα οποία φυλάσσονται λείψανα Αγίων, κοιμητήριο και επιβλητικό Καθολικό με ωραίες αγιογραφίες. Σήμερα αριθμεί  22 Αδελφές και θεωρείται πολύ δραστήρια στους κοσμικούς κύκλους.

Αμφιαράειο

Η εκδρομή μας στον Ωρωπό δεν σταματά όμως εδώ. Από τα θρησκευτικά συνεχίζουμε με… αρχαιολογικά! Στο δρόμο προς την Κάλαμο, βρίσκεται ένα κομμάτι αρχαίας ιστορίας, το Αμφιάριο ή Αμφιαράειο. Το Αμφιαράειο χτίστηκε κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο. Το Αμφιάρειο είναι πολύ σημαντικό λόγω των επιγραφών που βρέθηκαν εκεί, όπως ο βωμός του έφιππου αδριάντα του Μάρκου Ιουνίου Βρούτου.

Στην αριστερή όχθη του χειμάρρου Χαράδρα εντοπίζεται ένα σπάνιο αρχαιολογικό δείγμα: μία μαρμάρινη κλεψύδρα. Το μεγάλο αυτό υδραυλικό ρολόι αποτελείται από μία δεξαμενή νερού, βάθους σχεδόν 2 μέτρων, και ένα χάλκινο κρουνό στη βάση της. Από κει άδειαζε το νερό, με σταθερό ρυθμό και ένα δείκτης στο εσωτερικό της δεξαμενής έδειχνε την ώρα με βάση τη στάθμη του νερού.

Ο Ωρωπός δεν σταματά να μας εκπλήσσει! …Κι να σκεφτείτε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα την εξερεύνηση!

exploringgreece.tv