Ο Ωρωπός ήταν κάποτε ένας απο τους μεγαλύτερους ψαρότοπους στην χώρα κι αυτό λόγω των ποικιλόμορφων βυθών που ανα σημεία συναντά κανείς στο ψάρεμά του. Πλούσιες τραγάνες, ξέρες, μεγάλες ποσειδωνίες, αμμούδες, βραχώδεις βυθοί αποτελούσαν πόλο έλξης για κάθε ερασιτέχνη ψαρά.
Θυμάμαι ακόμη τις ιστορίες των παλιών που ψάρευαν με καρούλια τότε κι έβλεπαν στα αγκίστρια τους ψάρια «μύθους», όπως τσιπούρες 2κιλες, λαβράκια τερατα, μουρμούρες του κιλου και κάθε λογής θήραμα που μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει κατα πολύ στον Ωρωπό.
Η υπεραλίευση βρίσκεται στο μέγιστο, δίχτυα κατακλύζουν την περιοχή καθημερινά και οι αποστάσεις ριψεων στα 10-20 μέτρα απο την ακτή, εξολοθρεύοντας τον γόννο που αποτελεί τον πλούτο της θάλασσας.


Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία μας…
Πέρα απο την υπεραλίευση, ο Ωρωπός έχει πληγεί κι απο 2 μεγάλες οικολογικές καταστροφές, το ναυάγιο στο χαλκούτσι που γέμισε Πετρέλαιο την περιοχή και η μόλυνση του Ασωπού ποταμού.
Παρ όλα αυτά ο Ωρωπός συνεχίζει, έστω κι έτσι, να αποτελεί έναν καλό ψαρότοπο.
Όπως και όλοι οι ψαρότοποι, έχει τα μυστικά του κι αυτά θα δούμε παρακάτω:

Λιμάνι Ωρωπού -Ferry Boat

Τεχνικές: Spinning, Match fishing, Casting, Egging το χειμώνα
Το λιμάνι του Ωρωπού είναι ένα πολύ καλο σημείο για spinning αφού τακτικά το επισκέπτονται μεγάλα κυνηγιάρικα όπως Γοφάρια, Λαβράκια, Παλαμίδες και Λίτσες ανα εποχή.
Επίσης μπορούμε να το ψαρέψουμε και με την τεχνική του Casting, στοχεύοντας ψάρια όπως Μουρμούρες, Κακαρέλους, Τσιπούρες και φυσικά τα κυνηγιάρικα.

Μώλος Νέων Παλατίων

Τεχνικές: Casting, Spinning, Match fishing, Egging τον χειμώνα
Ο μεγάλος μώλος των Νέων Παλατίων βρίκεται αρκετά κοντά στο λιμάνι και πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο για Casting με θηράματα τις μεγάλες Μουρμούρες της περιοχής, πολύ καλά Λυθρίνια, Κακαρέλους και αρκετά μεγάλες Δράκαινες.
Επίσης είναι κι ένα πολύ καλό μέρος για Egging το χειμώνα

Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού (Φάρος)

Τεχνικές: Surf casting, Spinning
Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με αρκετό βάθος και τρομερούς μικτούς βυθούς, κάποτε έδινε τρομερές ψαριές, τώρα δυστυχώς είναι μονίμως γαζωμένη με δίχτυα και παραγάδια…
Είναι μια παραλία κατάλληλη για την τεχνική του Casting με άφθονο χώρο. Τα θηράματα που θα αναζητήσουμε εκεί είναι Τσιπούρες, Συκιοί, Κακαρέλοι, Λυθρίνια και μουρμούρες. Κάποτε εκεί έβγαιναν και Τσαούσια αλλά έχουν εξαφανιστεί εδω και χρόνια.

Κάβος Βαθειά (Λίμνη)

Τεχνικές: Surf Casting, Spinning
Πρόκειται για μια παραλία δύσβατη που τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από Kite Surfers, λόγω των δυνατών ανέμων που αναπτύσονται στην περιοχή. Απο πίσω ακριβώς σχηματίζεται μια υπέροχη λιμνη που φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη άγριων πτηνών.
Είναι ένας τρομερός ψαρότοπος που όταν θέλει θα σου δώσει το ψάρι τρόπαιο…

Στην παραλία αυτή θα αναζητήσουμε τα μεγάλα Γοφάρια που κρατάει η περιοχή, όπως και Λαβράκια Τσιπούρες και μουρμουρες. Ο βυθός είναι αρκετά δύσκολος με πολλά σκαλώματα και δυστυχώς κι εκεί λόγω και της μικρής επισκεψημότητας γίνονται εγκλήματα απο τους επαγγελματίες (κουλούρες, βολιάσματα). Η πρόσβαση πραγματοποιείται μόνο με τζιπ, ή αφήνοντας το αυτοκίνητο πιο πίσω και με αρκετό ποδαρόδρομο, προσοχή γιατί έχουν κολλήσει πολλοί εκεί και είναι τελείως έρημα χωρίς φωτισμό.

Φυλακές Ωρωπού

Τεχνικές: Casting, Egging
Κάποτε θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την Παραλία αυτή ώς τον καλύτερο Τσιπουρότοπο της περιοχής.
Τώρα θα την χαρακτηρίσω ως τον μεγαλύτερο διχτυότοπο της περιοχής δυστυχώς…
Τα θηράματα που θα αναζητήσουμε εδώ είναι οι μεγάλες Τσιπούρες, μουρμούρες και Λαυράκια άν ποτέ την πετύχουμε χωρίς δίχτυα φυσικά…
Το μέρος είναι και ιδανικό για Egging, αφού κρατάει πολλές και μεγάλες Σουπιές.

Χαλκούτσι

Χαλκούτσι

Τεχνικές: Match Fishing, Spinning
Φεύγοντας από τον Ωρωπό με κατεύθυνση προς Δήλεσι, θα συναντήσουμε το Χαλκούτσι.
Αν είστε λάτρεις του Εγγλέζικου και του Spinning, το λιμάνι του Χαλκουτσίου είναι το κατάλληλο μέρος.
Στόχος φυσικά, τα πολλά Λαβράκια που μπαίνουν το βράδυ στο λιμάνι για να τραφούν.
Τις παραλίες γύρω από το Χαλκούτσι δεν τις συνιστώ για Casting, λόγω των ρηχών νερών και των πολλών διχτυών.

Άγιοι Απόστολοι Καλάμου

Τεχνικές:Casting, Spinning, Egging
Στους Αγίους Αποστόλους θα συναντήσουμε ένα γραφικό λιμανάκι και γύρω από αυτό όμορφες και μεγάλες παραλίες.
Στο λιμάνι τα θηράματα που θα αναζητήσουμε είναι Τσιπούρες, Λαυράκια και Γοφάρια.
Η μεγάλη παραλία δεξιά του λιμανιού μέχρι και την παραλία της Αγκώνας πιο κάτω είναι μια πολύ όμορφη παραλία για Casting για Τσιπούρες, Μουρμούρες, Λυθρίνια και Λαβράκια
Να επισημάνω οτι στις παραλίες του Καλάμου εγώ προσωπικά αποφεύγω να ψαρεύω γιατί πέφτουν πολλά, μα πάρα πολλά δίχτυα.

Παραλία Λιμνιώνα

Τεχνικές: Rock fishing, Heavy casting, Shore jigging, Spinning
Εκεί που τελειώνει η παραλία της Αγκώνας στα αριστερά έχει ένα πολύ μικρό δρομάκι το οποίο ανεβαίνοντας το, σε βγάζει σε μία πανέμορφη μικρή παραλία, την Λιμνιώνα.
Όσο πιο δεξιά προχωράμε στα βράχια τα νερά «αγριεύουν» και βαθαίνουν απότομα. Ένα κατάλληλο μέρος για βαριά ψαρέματα με στόχο τα θηράματα που μπορεί να κρύβουν αυτά τα βάθη… ?

Αν και βαριά λαβωμένος ο Ωρωπός συνεχίζει να μας δίνει απλόχερα τα ψάρια του, παρά τις κακουχίες που δέχονται οι θάλασσές του σε καθημερινή βάση.
Εύχομαι οι νεότερες γενιές να σέβονται περισσότερο την γαλανή κι αυτή να τους ανταμείβει με τα ψάρια της.

Home