Η βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 μίλησε στην εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα: “Η Γυναίκα στην Πολιτική: Συμμετοχή στην διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων”

Ξεκινώντας την ομιλία της, η κα Απατζίδη δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25, και εκείνη προσωπικά, επιθυμούν και διεκδικούν τη δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή. Σημείωσε ότι πριν εκλεγεί βουλεύτρια υπήρχαν μόνο 5 γυναίκες στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, έως και σήμερα η αναλογία είναι 58/300, κάτι που δεν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί ικανοποιητικό. `Αλλωστε, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή έχει επισύρει την διεθνή κατακραυγή.

Η Μαρία Απατζίδη στη συνέχεια ανέφερε τους δυο λόγους που την έκαναν να ασχοληθεί με την πολιτική: Πρώτον, η τοξική πατριαρχία που εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία μας, και επηρεάζει τη θέση της γυναίκας σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής , στη δουλειά και στο σπίτι. Υπογραμμίζει: “Η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί, γιατί και σε χώρους εργασιακούς, όπως οι εταιρείες, οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν εργασιακή επισφάλεια, χαμηλότερους μισθούς, ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση “. Δεύτερον, τα σοβαρά θέματα που απορρέουν από τις μνημονιακές πολιτικές και φτωχοποιούν την ελληνική οικογένεια. 

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση σε έμφυλα ζητήματα. Θύμισε την τρομακτική έξαρση των γυναικοκτονιών και την επίμονη άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης να εντάξει τον όρο “γυναικοκτονία”στον ποινικό κώδικα. Επίσης, ανέφερε την περίπτωση του συνδικαλιστή της αστυνομίας που έδωσε συμβουλές από την τηλεόραση σε επίδοξους γυναικοκτόνους πώς να “πέφτουν στα μαλακά”.

Στη συνέχεια, η κα Απατζίδη χαρακτήρισε την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ως “τεράστιο αγκάθι” για τις οικογένειες, διότι η υποχρεωτικότητα αφήνει απροστάτευτα τα παιδιά και τις γυναίκες σε περιπτώσεις κακοποιητικών συζύγων. Δεν παρέλειψε μάλιστα να στηλιτεύσει την κρατική καταστολή εναντίον γυναικών που διαδήλωναν ειρηνικά την ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Κλείνοντας, η Μαρία Απατζίδη είπε “ως ΜέΡΑ25 επιμένουμε ότι ο φεμινισμός αφορά και τις γυναίκες και την χειραφέτησή τους, αλλά αφορά και τη χειραφέτηση των ανδρών από συστήματα εξουσίας που, επειδή είναι πατριαρχικά, καταπιέζουν και θυματοποιούν και εκείνους”.