Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό
Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει απέναντι στο κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό

Οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες και σε περεταίρω υποβάθμιση της περιοχής

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, όταν καταστήματα συστημικών τραπεζών κλείνουν διαρκώς

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει προς όφελος των τραπεζών όταν πρόκειται για τη διασφάλιση των υπερκερδών τους, αλλά όχι για την επιβολή της στοιχειώδους κοινωνικής τους ανταποδοτικότητας και του αναπτυξιακού τους ρόλου

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες του δήμου Ωρωπού, καθώς μετά την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, ο Δήμος Ωρωπού θα μείνει μόνο με ένα υποκατάστημα, οδηγώντας σε αναστάτωση την τοπική κοινωνία, καθώς δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την ήδη συμπιεσμένη οικονομική δραστηριότητα, σε μια περιοχή μάλιστα που προσπαθεί να αναπτυχθεί τουριστικά.

Επεσήμανε, δε, την ανάγκη αναπτυξιακών ευκαιριών του δήμου, και στηλίτευσε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει αλλά ως απλός θεατής, παρακολουθεί την ασυδοσία των συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που κλείνουν υποκαταστήματα με τη δικαιολογία της περικοπής του κόστους, ενώ παράλληλα τα υπερκέρδη τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για το 2023.

Στην απάντηση του ο κ. Θεοχάρης στάθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να επέμβει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις αποφάσεις της εκάστοτε τράπεζας, καθώς δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στον Υπουργό ότι η στάση της κυβέρνησης, ιδίως, τα τελευταία χρόνια, ενέχει εγγενείς αντιφάσεις, καθώς από τη μία ευαγγελίζεται ότι δεν μπορεί να επέμβει στην επιχειρηματική δραστηριότητα της κάθε τράπεζας και στόχος της είναι η μη λήψη αποφάσεων με πολιτικά κριτήρια, αλλά από την άλλη εγγυάται με κάθε τρόπο τα υπέρμετρα κέρδη τους, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.

Τόνισε την πολιτική αντίφαση που δημιουργείται, όταν αυτό το έλλειμμα κοινωνικής ανταποδοτικότητας αφορά τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όταν η κρατική τους ενίσχυση με τη μορφή εγγυήσεων από το πρόγραμμα «Ηρακλής» έφτασε τα 17 δις, όταν οι αναβαλλόμενοι φόροι τους έφτασαν τον Δεκέμβριο του 2022 στα 16 δις, όταν χρησιμοποιούνται ως μεσάζοντες για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν επιτελεί τον στοιχειώδη ρόλο, όπως οφείλει, ώστε να μπει φρένο στην ασυδοσία των τραπεζών και να αποδώσουν έστω και στοιχειωδώς με τη σειρά τους το κοινωνικό τους αντιστάθμισμα στις τοπικές κοινωνίες και να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε ξανά από το Υπουργείο να πάρει μια καθαρή θέση αναφορικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο δήμο Ωρωπού, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όλη την συζήτηση στην Βουλή μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ, ενώ την αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε ΕΔΩ.