Το OroposNews σε μία συνέντευξη με τον Βασίλη Μπιλίρη, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με τον συνδυασμό ”Προοπτική για τον Ωρωπό” και τον Δημήτρη Κιούση.

Γιατί ασχολείσαι με τα κοινά;

Έχει ξεκινήσει από πολλά χρόνια η ενασχόλησή μου με τα κοινά. Αρχικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Μου άρεσε πάντα αυτή πλατεία, που έχει γεμίσει πολλές φορές με κόσμο του Μαρκόπουλου σε γλέντια που έχουμε κάνει και περάσει όμορφες στιγμές σε πανηγύρια και τα λοιπά. Και όταν ανέλαβα Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο είδα ότι λείπει μια δραστηριότητα, τουλάχιστον στα αθλητικά πράγματα για τα παιδιά. Τότε η σκέψη μου και η αγωνία μου ήταν να υπάρχει κάποια υποδομή να μπορούν να αθληθούν τα παιδιά είτε σε ένα γυμναστήριο είτε σε ένα γήπεδο 5×5, είτε σε γήπεδο τένις και τα λοιπά. Φτιάξαμε τον Αθλητικό σύλλογο, δημιουργήσαμε πολλές ομάδες, όπως στο ταεκβοντό με 45 παιδιά, παραδοσιακούς χορούς, όργανα γυμναστικής, δασκάλες που κάνανε αερόμπικ και εκδρομές. Είχαμε αντιμετωπίσει τότε στην κοινότητα Μαρκοπούλου ένα, χωρίς λόγο και αιτία, πόλεμο από την τότε διοίκηση ώσπου δυσκόλεψαν πάρα πολύ τα πράγματα, ο σύλλογος δεν είχε έσοδα με αποτέλεσμα να σταματήσουν σιγά-σιγά τα πράγματα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ποιές είναι οι ανάγκες του Μαρκοπούλου σήμερα;

Η πρόταση και η επιθυμία όλων να γίνει τουλάχιστον ένα γηπεδάκι 5×5 εδώ στο χωρίο, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αυτό με στεναχωρεί γιατί έχουμε όλοι μας την ευθύνη για αυτό το πράγμα και κυρίως η δημοτική αρχή που ενώ διατυμπανίζει ότι έχει κάποια χρήματα, και τα χρήματα τα έχουμε δει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για γήπεδα, για επισκευές και καινούργια γήπεδα, το Μαρκόπουλο λείπει πάντα από αυτό τον προγραμματισμό. Αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ.

Επίσης, δεν έχουμε παιδικές χαρές να παίξουν τα παιδιά και ξεκινάω πάντα από την ηλικία αυτή των παιδιών γιατί πιστεύω ότι τα παιδιά είναι το μέλλον. Τα παιδιά πρέπει να έχουνε ζήσει καλά στην παιδική τους ηλικία για να γίνουν και καλύτεροι άνθρωποι όταν θα μεγαλώσουν. Οι παιδικές χαρές είναι κάτι που λείπει από το Μαρκόπουλο ενώ έχουμε μία η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και δεν έχει επισκευαστεί από τότε. Μου έχουν στείλει μαμάδες φωτογραφίες από όργανα που έχουν καταστραφεί και είναι επικίνδυνο να τραυματιστούν τα παιδιά. Μία μητέρα με ένα καροτσάκι με ένα μωρό, αν έχει δύο παιδιά για παράδειγμα, και το ένα είναι σε καροτσάκι και μωρό δεν μπορεί να κατέβει στο κάτω μέρος γιατί έχει σκαλιά. Πιστεύω ότι η πλατεία αυτή χρειάζεται μία καινούργια ανάπλαση, μία μελέτη να διαμορφωθεί πολύ πιο όμορφα και να προσφέρει στον κόσμο και να τραβήξει και τον κόσμο στο Μαρκόπουλο. Αυτή τη στιγμή το Μαρκόπουλο, αν περάσεις μετά τις 21:00, θα δεις ότι δεν κυκλοφορεί άνθρωπος ενώ στα γύρω χωριά, όπως και στο Μήλεσι, που έχει τις ταβέρνες, έχει άλλες δραστηριότητες, ο κόσμος κυκλοφορεί. Εδώ έχουμε πρόβλημα.

Επίσης, να μιλήσουμε για το νηπιαγωγείο. Πριν από πολλά χρόνια έγινε μετεγκατάσταση από το δημοτικό νηπιαγωγείο και εγκαταστάθηκαν κάποιες αίθουσες προκάτ, λίγο πιο κάτω, και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα παιδιά παραμένουν εκεί, κάνουν μάθημα μέσα στις αίθουσες με τα air-condition χειμώνα καλοκαίρι, δεν έχουν καλοριφέρ, δεν έχουν ένα προαύλιο, δεν έχουν ένα νηπιαγωγείο που να αξίζει για τα παιδιά. Νομίζω ότι είναι από τα πρωτεύοντα ζητήματα του Μαρκοπούλου, η ανάγκη δηλαδή για ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο να στεγάσει αυτές τις ανάγκες. ίσως και ένας βρεφονηπιακός σταθμός.

Αλλά, πριν πάμε σε αυτά τα ζητήματα που χρειάζονται μελέτες, χρήματα και χρόνο θα έλεγα να ασχοληθούμε και να μιλήσουμε λίγο για τα καθημερινά προβλήματα. Εγώ βλέπω πολλές φορές εδώ πέρα ανθρώπους που μου λένε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στο Μαρκόπουλο. Δείτε παραδειγματικά τη στάση στην Πλατεία, η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει, έχουν σαπίσει τα ξύλα, είναι επικίνδυνη γιατί έχει μεγάλο φορτίο επάνω από τα κεραμίδια, με έναν αέρα μπορεί να πέσει και να έχουμε προβλήματα. Ενώ γίνονται κάποιες αναθέσεις, κάποιες εργολαβίες για να καλυφθούν, ακόμα και σήμερα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές δεν έχει γίνει εδώ μέσα στο χωριό. Το χωριό είναι εγκαταλειμμένο και αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό το πράγμα, δεν πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί εδώ δεν θα ήθελαν να τα λύσουν τα προβλήματα, πιστεύω ότι υπάρχει αδιαφορία από αυτούς τους ανθρώπους. Και για αυτό το λόγο λέω, ότι αφού με ζητάει η σημερινή διοίκηση και ο Δήμαρχος και τα στελέχη του να συνεχίσουμε αυτό το πράγμα, ρωτάω. Τί να συνεχίσουμε; Αυτή την αδιαφορία και αυτό τη στασιμότητα που έχει το χωριό; Πριν από λίγους μήνες είχαμε στο δημοτικό συμβούλιο την ενημέρωση  για το σταθμό μεταφόρτωσης. Ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι στην είσοδο του Μαρκοπούλου, σε ένα κτήμα που ανήκει στα διοικητικά όρια του Καλάμου και τώρα είναι του Δήμου. Δεν έγινε καμία διαβούλευση με το Μαρκόπουλο, ούτε εμείς γνωρίζαμε που θα γίνει η χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης ώσπου ξαφνικά εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες και ξεκίνησε να λειτουργεί. Και όχι ως σταθμός μεταφόρτωσης, ως πράσινο σημείο. Δηλαδή, εκεί συγκεντρώνονται τα κλαδιά, τα σπάνε, τα μεταφέρουν και αυτό δημιουργεί μία εικόνα πάρα πολύ άσχημη γιατί δεν είναι μόνο κλαδιά, είναι στρώματα, είναι ντουλάπια, είναι διάφορα σκουπίδια και όταν περνάς από εκεί νομίζεις ότι είναι σκουπιδότοπος, δεν είναι σταθμός μεταφόρτωσης. Και από αυτά που είπε και ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι το έχει εγκρίνει και για πράσινο σημείο και βιοαπόβλητα.

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή;

Τα βιοαπόβλητα, από ότι μας είπε, είναι όλα τα απόβλητα που έχουν τα καταστήματα εστίασης. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό το πράγμα διότι σε πολύ κοντινό σημείο είναι οι πηγές της Μαυροσουβάλας. Θα έπρεπε, δηλαδή, να γίνει μία συζήτηση, καταρχήν, και μία μελέτη από ειδικούς ώστε να τοποθετηθεί σε ένα σημείο το οποίο δεν θα εμποδίζει, να μπορεί να εξυπηρετήσει για τη δουλειά που το θέλουμε και να μην κινδυνεύει και η ποιότητα του νερού. Και δεν μιλάμε ότι αυτό θα γίνει αύριο μεθαύριο. Αλλά, πρέπει να  προστατεύσουμε την ποιότητα του νερού.

Ποιά είναι η “Προοπτική” για το Μαρκόπουλο;

Το Μαρκόπουλο έχει πάρα πολύ ωραίες περιοχές. Έχει την Μαυροσουβάλα, που είναι εξαιρετική να κάνεις περίπατο, όμως, αν περπατήσεις, θα εκπλαγείς από τα πολλά σημεία που έχει πεταμένα ελενίτ, σκουπίδια, τα οποία δεν έχει ενδιαφερθεί να τα μαζέψει κάνεις. Θα μπορούσε όλη η Αθήνα να έρχεται για να περπατήσει σε μονοπάτια, σε πάρκα στην Μαυροσουβάλα. Αλλά όμως κανένας δεν έχει ούτε το όραμα, ουτε τη γνώση, ούτε τη διάθεση να το κυνηγήσει. Αυτό είναι που με πληγώνει και είναι ένας λόγος που με έχει επηρεάσει να ασχοληθώ λίγο πιο πολύ με τα κοινά, για αυτό κατεβαίνω και στις εκλογές. Είμαι δημοτικός σύμβουλος από το 2019 μέχρι σήμερα με τον Διονύση τον Καμπιώτη, ήμουν κοινοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης από το 2003 μέχρι το 2010, έχω διατελέσει πρόεδρος στον πολιτιστικό σύλλογο Μαρκοπούλου, πρόεδρος στον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ιδρυτής και πρόεδρος στον αθλητικό σύλλογο Μαρκοπούλου. Όλα αυτά στο μυαλό μου έχουν ως στόχο να τα ενεργοποιήσουμε πάλι με την καινούργια διοίκηση, με δήμαρχο τον Δημήτρη τον Κιούση, να υπάρχει προοπτική για τον κόσμο και για το Μαρκόπουλο.

Γιατί να στηρίξουν Δημήτρη Κιούση και γιατί Βασίλη Μπιλίρη;

Ζητάω την στήριξη του κόσμου και του Μαρκοπούλου και του Δήμου Ωρωπού γιατί νιώθω την δύναμη και έχω την όρεξη να μπορέσω να προσφέρω και να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που ανέφερα προηγουμένως. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα κάνουμε γρήγορα και να τα κάνουμε πράξη και να έχουμε ένα ωραίο απολογισμό, δείχνοντας και παρουσιάζοντας αυτά που συζητήσαμε σήμερα. Ο Δημήτρης ο Κιούσης είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος, ένας έξυπνος επιχειρηματίας, ο οποίος μπορεί να φέρει αυτά τα αποτελέσματα που ζητάνε όλοι μας τόσα χρόνια εδώ στην περιοχή του Μαρκόπουλου κυρίως και γενικότερα στον Ωρωπό.