Το OroposNews συνομιλεί με τον Διονύση Καμπιώτη, υποψήφιο Δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό “Προοπτική για τον Ωρωπό” και τον Δημήτρη Κιούση, μέσα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ήταν δύσκολη η απόφαση να είσαι υποψήφιος με άλλο συνδυασμό;

Επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Δημιουργίας” είμαι ακόμα και μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους μου θα είμαστε μέχρι 31/12/2023. Πράγματι είναι δύσκολο γιατί ο καθένας μας για να έχει φτάσει μέχρι εδώ από πίσω έρχεται τεράστια προσπάθεια, προσπάθεια ετών, προσπάθεια εξουθενωτική, πολλές φορές. Υπάρχουν πολλά συναισθήματα, υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις συναισθημάτων, χαράς, λύπης και όλα αυτά να τα βάλεις πίσω είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Όμως, πρέπει να είμαστε στη ζωή μας ρεαλιστές, να βλέπουμε τι συμβαίνει δίπλα μας και αυτό που εισέπραξα από τον κόσμο και αυτό που εισέπραξα σε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον αγώνα ήταν ότι “μαζευτείτε και κάντε κάτι κοινό”.  Οι ομάδες κερδίζουν, οι ομάδες, μπορούν να φέρουν και να αλλάξουν τα πράγματα ίσως, όχι οι μονάδες. Αυτό άκουσα από απλό κόσμο και πιστεύω και εγώ, ουσιαστικά, ότι κανένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Μου είπανε πολύ ότι κάνεις ένα βήμα πίσω. Όμως, θεωρώ ότι δεν έκανα πίσω, θεωρώ ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά όλοι μας. Ένα βήμα για να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν, αυτά που βλέπουμε και μας πληγώνουν και από ότι φαίνεται είχαμε την χαρά και την ευτυχία, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να την ακολουθήσει πάρα πολύς κόσμος, μέσα σε ένα διάστημα λιγότερο από ένα μήνα, γιατί ουσιαστικά η παρουσίαση αυτή της προσπάθειας έγινε, αν θυμάμαι καλά, με μία φωτογραφία τον Αύγουστο. Και καταφέραμε αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί με ένα αποτέλεσμα 211 δημοτικών συμβούλων, να την ακολουθήσει ένας κόσμος που πιστεύει σε αυτή προσπάθεια, να βλέπουμε τα στοιχεία, τώρα που είμαστε πλέον σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ότι αυτή η προσπάθεια έχει αγαπηθεί και ακολουθηθεί από πάρα πολύ κόσμο. Και για να μην ξεχνάμε, μία προσπάθεια η οποία η αντίστοιχη του Δημάρχου, που είναι τέσσερα χρόνια εν ενεργεία Δήμαρχος, κατάφερε να βάλει 215 άτομα στο ψηφοδέλτιο του και εμείς 211 σε 22 μέρες. Νομίζω, αυτό πραγματικά δείχνει πόσο πολύ αυτή την προσπάθεια την αγκάλιασε ο κόσμος και αυτό με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή, που φαίνεται τελικά ότι η επιλογή μου ήταν σωστή και στο τέλος θα δικαιωθεί.

Γιατί με τον Δημήτρη τον Κιούση;

Καταρχήν, πολύ κόσμος νομίζει ότι ο Κιούσης εμφανίστηκε τώρα στο προσκήνιο. Εγώ προσωπικά και οι υπόλοιποι τον ξέρουμε χρόνια. Είναι φίλος χρόνια, γιατί είναι και αυτός επαγγελματίας επιτυχημένος, έχουμε σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο σκέψης, δεν μπορεί τις ιδιαίτερες καθυστερήσεις του δημοσίου. Εκεί θα δούμε πώς θα το παλέψουμε και εγώ και αυτός. Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που κανείς δεν έχει να του προσάψει κάτι, δεν έχει γωνίες, είναι στην κοινωνία του Ωρωπού πάνω από 35 χρόνια, ξέρει και την κοινωνία του Ωρωπού και τους ανθρώπους και τα προβλήματα. Εδώ ζει, εδώ είναι η οικογένεια και τα παιδιά του. Δεν είναι φυτευτός, ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 2010 και ήταν εξαιρετική επιλογή, όπως αποδείχτηκε, γιατί κατάφερε και ενέπνευσε τόσο κόσμο, πέρα από μας που ουσιαστικά δικαιωθήκαμε για την επιλογή. Το δύσκολο ήταν να πειστεί ο ίδιος ο Κιούσης να μπει σε αυτή την διαδικασία. Βέβαια, όταν μπήκε, έδειξε ότι αυτή η επιλογή θα δικαιωθεί.

Πώς θα έρθει η προοπτική στον Δήμο Ωρωπού;

Είναι οι δεκάδες – εκατοντάδες αναξιοποίητες ομορφιές και θησαυροί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου που είναι διάσπαρτα. Διάσπαρτοι θησαυροί του Δήμου Ωρωπού οι οποίοι είναι αναξιοποίητοι χρόνια. Προοπτική είναι να αξιοποιήσεις αυτή τη φυσική ομορφιά., αυτό το φυσικό πλούτο που μας παρέχει ο Ωρωπός δωρεάν και δυστυχώς αυτός ο πλούτος παραμένει αναξιοποίητος γιατί ίσως δεν αποδίδει στην απευθείας ανάθεση, δεν αποδίδει στην κονόμα. Εξαιτίας αυτού, αυτό παραμένει αναξιοποίητο. Αυτό, η φυσική ομορφιά που υπάρχει, τα περιπατητικά μονοπάτια, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι εκκλησίες, οι άγιοι, όλα αυτά παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα. Και πιστεύω ότι με την αξιοποίηση όλων αυτών, κάνεις τον Ωρωπό ένα brand name στην Αττική και γιατί όχι στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, βάζεις τον Ωρωπό στο χάρτη και στη συνείδηση της κοντινής δεξαμενής των εκατομμυρίων ανθρώπων που λέγεται Αθήνα, για να τους κάνεις να έρθουν προς τα εδώ. Αλλά να τους δώσεις και κάτι για να έρθουν, γιατί αν δουν ένα “χάλι” δεν θα ξαναέρθουν πιθανώς. Αυτό είναι η προοπτική, αυτό δίνει την ανάπτυξη στην περιοχή και όχι με χρήματα αλλά με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον, με λίγο περισσότερο αγάπη και προσπάθεια από κάποιους ανθρώπους που θέλουν να το κάνουν. Έτσι θα έρθει η προοπτική, αξιοποιώντας αυτό το κομμάτι που έχουμε, αυτή την απίθανη φυσική ομορφιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου.

Γιατί να επιλέξει κάποιος τον συνδυασμό σας και όχι αυτόν του νυν Δημάρχου;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν διλήμματα. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να αποφασίσει σύμφωνα με αυτό που πιστεύει και τον εκφράζει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το δίλημμα των εκλογών είναι σε εισαγωγικά. Νομίζω ότι ο Δήμαρχος και αυτή Δημοτική Αρχή έχουν δείξει την πορεία τους τα 4 αυτά χρόνια και ο κόσμος είναι ελεύθερος να τους στηρίξει στις εκλογές. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό που έχει δείξει αυτή η Δημοτική Αρχή είναι ασύμβατο με όσα είχε θέσει προεκλογικά, με τα βασικά της συνθήματα και αφηγήματα στις εκλογές του 2019. Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν “όχι στις απευθείας αναθέσεις”, “όχι στους κουμπάρους”, “όχι στα πλαστά τιμολόγια” και το κυριότερο ήταν ότι θα έστελναν στον εισαγγελέα όλους τους διεφθαρμένους της προηγούμενης διοίκησης. Με φιέστες στο Ατλαντίς, με φιέστες στα δημοτικά συμβούλια και ερχόμαστε σήμερα το 2023. Τί έχουμε; Έχουμε μία δημοτική αρχή που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε απευθείας αναθέσεις, ίσως και πανελλαδικά, και μιλάμε, περίπου με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για 50 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις με αποφάσεις Δημάρχου. Έχουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που κατηγορούσε και ότι θα την έκλεινε φυλακή, να έχει πάρει το 80% του ψηφοδελτίου της και να το έχει ενσωματώσει στο δικό του. Αυτούς που κατηγορούσε για πλαστά τιμολόγια,  διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για διαφάνεια, για απευθείας αναθέσεις. Και το σημαντικότερο, το κύριο σύνθημά τους, ότι θα τους στείλει όλους στον εισαγγελέα, τουλάχιστον για διερεύνηση. Μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/9/2019, που έχουν περάσει 4 χρόνια και δεν έχει, ακόμα, ανακοινωθεί ποια είναι η πορεία των ερευνών. Και όσο καλόπιστος και να είμαι, θα θέσω ένα ερώτημα που το θέτω τέσσερα χρόνια τώρα δημόσια. Η διοίκηση Γιασημάκη πρέπει να ξεκαθαρίσει, για αυτά που κατηγορούσε τον Κ. Ρούσση, ισχύουν ή δεν ισχύουν; Να ξεκαθαρίσει στους δημότες. Είναι συνένοχοι ή απλοί συκοφάντες:

Διονύση, μετά απο 4 μαχητικά χρόνια αντιπολίτευσης ως Επικεφαλης παράταξης, ρίχνεσαι ξανά στη μάχη του σταυρού. Ποιο είναι το μήνυμα ενόψει των εκλογών;

Ήταν μία πολύ περίεργη περίοδος, που σχεδόν δυόμισι χρόνια ήταν κλειστά τα δημοτικά συμβούλια καθώς τα κάναμε με τηλεδιάσκεψη. Δεν είχαμε δυνατότητα ούτε απάντησης, ούτε ερώτησης, ούτε εισήγησης. Μία δημοτική αρχή η οποία σε μία θητεία έκτακτης ανάγκης είχε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Με έναν άθλιο νόμο αυτοδιοικητικά αντέξαμε, η παράταξή μου άντεξε μέχρι και δύο μήνες πριν τις εκλογές, όπου δύο στελέχη μου αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Άντεξα, σεβόμενος την επιταγή του κόσμου ενώ ήμουνα τρίτη παράταξη, δεν ήμουνα η μείζονα αντιπολίτευση, ήμουν η ελάσσονα.

Νομίζω ότι πήγαμε καλά, πολλές φορές, μάλιστα, ένιωθα ότι ήμουνα μόνος μου στο δημοτικό συμβούλιο στην αντιπολίτευση δυστυχώς. Δυστυχώς, γιατί τα περισσότερα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης είχαν ήδη εισχωρήσει στην δημοτική παράταξη, από τους πρώτους κιόλας μήνες, κάτι που για μένα είναι απαράδεκτο, να εκλέγεσαι με μία παράταξη και στα μέσα της θητείας να παραδίνεσαι σε μία δημοτική αρχή.

Τώρα ερχόμαστε στην μάχη του σταυρού, που είναι στο χέρι του κόσμου να επιλέξει αυτόν που νομίζει ότι τον εκφράζει, αυτόν που μπορεί να παλέψει περισσότερο, πιο έντιμα, πιο σθεναρά και που θα μπορέσει στα πέντε χρόνια που έρχονται να βάλει ένα λιθαράκι. Για να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα μας πληγώνουν, που μας στεναχωρούν. Γιατί εγώ δεν γεννήθηκα εδώ αλλά επέλεξα να μείνω εδώ, επέλεξα να ζήσω εδώ, να κάνω την δουλειά μου εδώ, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί  θεωρώ και πιστεύω αυτό το μέρος και πρέπει όλοι να πιστέψουμε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο και να προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε.

Για αυτό, λοιπόν, και εγώ έχω εκτεθεί στην μάχη του σταυρού. Ελπίζω, αν οι πολίτες με πιστεύουν, να με τιμήσουν και θα προσπαθήσω και εγώ με τη σειρά μου να τους τιμήσω κάνοντας όσα λέμε πράξη. Να κάνουμε τις αλλαγές ώστε να χαιρόμαστε πρώτα από όλα που μένουμε εδώ, που ζούμε εδώ και που βλέπουμε όλα αυτά που βλέπουμε και μας αρέσουν να τα κάνουμε καλύτερα. Αυτό είναι το μήνυμά μου στον κόσμο χωρίς πολλά λόγια. Να στηρίξουν αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα και μπορούν να εκφράσουν όσα ο πολίτης σκέφτεται και να τα κάνουν πράξη.