Φανταστείτε το ανοσοποιητικό σύστημα σαν ένα στρατό από λευκά αιμοσφαίρια που χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα για τη στιγμή της επίθεσης από εισβολείς. Πώς θα μπορούσε να μείνει χωρίς πυρομαχικά, χωρίς στρατό και να βγει νικητής;

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Είναι πολλαπλοί μηχανισμοί προστασίας από παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Ένα γερό ανοσοποιητικό επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση των ανθρώπων, και προστατεύει από αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονές, λοιμώξεις κ.α

Είναι γερό το ανοσοποιητικό σας;

Ένας εξασθενημένος οργανισμός δίνει σήματα ότι χρειάζεται ενίσχυση. Παρατηρήστε αν παρουσιάζετε συχνότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ασθένειας συγκριτικά με το περιβάλλον σας ή με τον παλιότερο υγιή εαυτό σας. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν  ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο αλλά πιο διακριτικά όπως κούραση, αδυναμία, εξάντληση. 

Πώς να το ενισχύσετε

Σύμφωνα με πληθώρα μελετών οι διατροφικοί θησαυροί είναι ικανοί να κρατούν σε επαγρύπνηση το ανοσοποιητικό. Αξίζει να διευκρινίσουμε πώς η περιστασιακή και περιορισμένη κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων δεν θα καταφέρει να προασπίσει τον οργανισμό σας, παρά η καθημερινή ένταξή τους στη διατροφή σας. 

  • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη του ήλιου διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει τη λειτουργεία των ανοσοποιητικών κυττάρων. Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και σε εμπλουτισμένα, με βιταμίνη D, φυτικά βούτυρα και γαλακτοκομικά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά απορρόφησής της -90%- προέρχονται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Καθημερινά 15 λεπτά, σε γυμνό δέρμα αρκούν.

  • Βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι πολύχρωμες πιπεριές και το μπρόκολο είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική δράση της απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και η ενεργοποίηση του πολλαπλασιασμού των ανοσοποιητικών κυττάρων, δικαίως την έχουν τοποθετήσει στο βάθρο των σημαντικότερων βιταμινών. 

  • Προ- και πρεβιοτικά

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού εξαρτάται από το εντερικό μικροβίωμα. Στο έντερο κατοικούν δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια, άλλα με ευεργετική δράση και άλλα με παθογόνο. Στη ζυγαριά ενός υγιούς οργανισμού πρέπει να υπερτερούν τα καλά, τα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε με λήψη προβιοτικών τροφίμων όπως είναι το κεφίρ, το τουρσί, το ξινολάχανο. Συνοδευτικά με τα βακτήρια χρειάζεται να προσφέρουμε και την τροφή αυτών, τα πρεβιοτικά, που βρίσκονται  σε σκόρδο, κρεμμύδι, όσπρια, φλούδα των μήλων και σε δημητριακά ολικής.

  • Σωματικό βάρος

Ένα υγιές ποσοστό σωματικού λίπους ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και να δημιουργήσει αυτοάνοσα νοσήματα. 

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω την διατήρηση της υγιεινής  (πλύσιμο χεριών και επιφανειών), την διαχείριση του άγχους και προσφορά χαράς στον εαυτό σας, συχνή φυσική δραστηριότητα, ποιοτικό και επαρκή ύπνο και καλή ενυδάτωση! 

Κρούστη Σωτηρία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με εξειδίκευση σε Ψυχοδιαιτολογία, Αθλητική διατροφή & σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

[email protected] ●  6983178015