Του Δημοσθένη Δόγκα,

Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου

Ανατολικού Τομέα Αττικής

Η Ελλάδα στο έλεος των φυσικών φαινομένων και της βιβλικής καταστροφής! Μεγάλα προβλήματα σε βασικές υποδομές του κράτους!

Ανεπάρκεια και Ανικανότητα πολλών ετών από κυβερνήσεις της χώρας αλλά και διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής!

ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΜΕ, ΤΕΛΙΚΑ;;;

Μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν 2.000.000 περίπου στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ιδιαίτερα πληγωμένες την Αττική, την Μαγνησία, τη Ρόδο, τον Έβρο κ.α. αλλά και την απώλεια του «δήθεν προστατευόμενου» Εθνικού Δάσους της Δαδιάς, λόγω της ανεπάρκειας των πολιτικών διοικήσεων αλλά και της έλλειψης μέτρων πρόληψης, οι πλημμύρες και οι καταστροφές που τις ακολούθησαν… ήταν τουλάχιστον αναμενόμενες.

«Άλαλα τα χείλη των ασεβών» κυβερνητικών υπευθύνων και των «μπλε» Περιφερειαρχών των περιοχών που επλήγησαν από τις προαναφερόμενες καταστροφές, καθώς τα ποτάμια ξεχείλισαν – κυριολεκτικά και μεταφορικά -, και μαζί με αυτά…η αγανάκτηση των πολιτών! Δυστυχώς, γκρεμίστηκαν και οι τελευταίες γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ λαού και πολιτείας, σε ότι αφορά τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών από την άμεση σύνδεση της εκάστοτε κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Α’ και Β’ βαθμό. Όπως αποδεικνύεται, το μόνο που επιτυγχάνεται, εις βάρος των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η συγκάλυψη των ευθυνών και, τελικά, η αποποίησή τους.

Όπως και με τις πυρκαγιές, όπου η έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας επιφέρει βιβλική καταστροφή, αντίστοιχα, και η έλλειψη, πλέον, της χλωρίδας (από τη φωτιά) σε συνδυασμό με τις πρώτες βροχές – όποιας έντασης -, επιφέρουν συνέχεια στον καταστροφικό όλεθρο, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αντιπλημμυρικές δομές είναι ανύπαρκτες ή περιορισμένες. Ποια όμως είναι η κατάσταση στην Αττική και γιατί περιοχές υψηλού κινδύνου δεν προστατεύτηκαν, ειδικότερα μετά από την εμπειρία πλημμυρικών φαινομένων και κατ επέκταση μετά τις καταστροφές που αυτές δημιούργησαν;

Στον «αέρα», λοιπόν», βρίσκονται επτά (7) πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα αλλά και μελέτες στην Αττική, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται επαρκής αντιπλημμυρική προστασία και να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που επρόκειτο να θωρακίσουν περιοχές και θέσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, όπου έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και σε ρέματα που εμπίπτουν σε ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας – σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος – και στα οποία παρουσιάζονται σημαντικότατες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα :

  1. Αντιπλημμυρική Προστασία στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα (περιοχή Καρέα – Αναστάσεως), προϋπολογισμού 7.500.000 €. Έχει εκτελεσθεί το 23% του έργου και μετά έγινε «Διάλυση της Σύμβασης» και το έργο έχει σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2022!
  1. Ρέμα Σαπφούς στο Βόρειο Τομέα, εκεί που τον Ιούλιο του 2018, το πάρκινγκ μετατράπηκε σε πισίνα! Δεν δημοπρατήθηκε ποτέ! Όμως…διαρκώς αυξάνει ο προϋπολογισμός του: Από 10 εκατ. έχει εκτιναχθεί στα 24 εκατ. €!
  1. Αντιπλημμυρική Μελέτη Δυτικής Αθήνας, προϋπολογισμού 4.469.289,93 €. Μια πολύ κρίσιμη Μελέτη για την προστασία ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 10/9/2018 και εδώ και τρία χρόνια βρισκόμαστε ακόμη στη διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Η σημερινή διοίκηση απέσυρε το σχετικό θέμα από την 11η συνεδρίαση ΠΕΣΥ στις 27 Μαΐου 2022 και έκτοτε αγνοείται!
  1. Αντιπλημμυρικό οδού Κανάρη στον Άλιμο, προϋπολογισμού 7.510.000 €. Το έργο δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η Σύμβαση αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ!
  1. Κατασκευή δικτύου όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.600.000 €. Κρίσιμο έργο για τις περιοχές αυτές. Δημοπρατήθηκε το 2020 αλλά η Σύμβαση δεν υπογράφηκε ποτέ από τη Διοίκηση Πατούλη!
  1. Ρέμα Κόρμπι στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.249.000 €. Η Σύμβαση διαλύθηκε το 2021 έχοντας εκτελεστεί μόλις το 9% του έργου! Έκτοτε επιχειρείται η επαναδημοπράτηση του έργου με το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην εγκρίνει τη διαδικασία. 
  1. Σύνταξη Μελετών για τα ρέματα της Κινέττας, προϋπολογισμού 4.000.000 €. Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 7/8/2020, με διαδικασία κατεπείγοντος λόγω της επικινδυνότητας των ρεμάτων και των πλημμυρών του 2019 στην περιοχή. Έκτοτε, η Μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο περίγελος των συμφερόντων και των κομματικών παιχνιδιών και διαπλοκής, πρέπει, επιτέλους, να λάβει τέλος! 

Η επόμενη ημέρα στην Αττική απαιτεί ανθρώπους με γνώση στο τιμόνι της διοίκησης της Περιφέρειας. Όχι άλλη ολιγωρία, αδιαφορία και ανεπάρκεια σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας! Όχι άλλο ρίσκο για τη ζωή μας! 

Η φετινή εμπειρία των τελευταίων δύο μηνών ανέδειξε, ακόμα περισσότερο, αυτή την ανεπάρκεια των διοικούντων, όταν σε 1,5 περίπου μήνα, βασικοί αστικοί ιστοί και υποδομές αλλά και δασικές εκτάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς ή επλήγησαν ανεπανόρθωτα!  

Η παράταξή μας «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ» δεσμεύεται για την άμεση επαναπροώθηση των αντιπλημμυρικών έργων και μελετών που έχουν σταματήσει, καταθέτοντας παράλληλα νομοθετική πρόταση για την απλοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στην Αττική, ώστε επιτέλους να υπάρξει ενιαίος συντονισμός, πρόγραμμα και πραγματικό έργο στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων αλλά και γενικότερα στην Πολιτική Προστασία.