Συνέντευξη με τον Λάζαρο Καραούλη – Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Υποψήφιο Βουλευτή Ανατολικής Αττικής

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΔΩ

Φιλοξενήσαμε στον Ωρωπό, στον χώρο των παλαιών φυλακών Ωρωπού τον Λάζαρο Καραούλη, έναν νέο, ο οποίος συμμετέχει στα κοινά και είχαμε μια όμορφη συζήτηση για τη Δημοκρατία, τη Συμμετοχή, τους νέους και την πολιτική επικαιρότητα.  

Οι νέοι σήμερα απομακρύνονται δυστυχώς από την πολιτική. Εσύ κόντρα στην κυρίαρχη τάση όμως, ως νέος, συμμετέχεις στις εκλογές. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

Οι νέοι κ. Τόλια στη σημερινή εποχή αποστασιοποιούνται, κατά τη γνώμη μου, από την παραδοσιακή πολιτική. Οι συγκεντρώσεις, οι αφίσες, οι ανούσιες αντιπαραθέσεις αποτελούν αρνητικές εμπειρίες για αυτούς. 

Όμως πιστεύω βαθιά ότι η νέα γενιά προβληματίζεται έντονα και ψάχνει νέες μορφές συλλογικής δράσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, την ανταλλαγή απόψεων, την αμφισβήτηση του κατεστημένου.

Έχουν κατανοήσει ότι η ζωή θα αλλάξει προς το καλύτερο με αγώνες, αλληλεγγύη και συλλογική δράση. Είδαμε πρόσφατα ένα τέτοιο παράδειγμα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου όπου όλες οι φοιτητικές οργανώσεις, νέοι, γονείς συμμετείχαν ενεργά στην μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων 14 ετών, ζητώντας επιτακτικά την ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε τραγική κατάσταση.

Ο κόσμος ανήκει πρωτίστως στη νέα γενιά, το αύριο στα παιδιά μας.

Εμένα με κινητοποίησε το κάλεσμα για την εκλογή νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ το 2003 όπου συμμετείχαμε ενεργά και μαζικά τότε, με πολλούς νέους και έδωσε το έναυσμα να πιστέψουμε για μία καλύτερη ισχυρή Ελλάδα με αξιοκρατία, διαφάνεια και φυσικά ανάπτυξη. 

Ευχαριστώ το νέο πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και την επιτροπή ψηφοδελτίων που ενέκρινε την υποψηφιότητα μου στο ανανεωμένο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής για να ανατρέψουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε μία περιφέρεια που έμεινε πίσω εξαιτίας της εγκατάλειψης από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τις γυναίκες, τους νέους, τους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους, την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το δίλημμα των εκλογών; Τι απασχολεί τους πολίτες μπροστά από την κάλπη; 

Τα διλήμματα των ερχόμενων εκλογών είναι ξεκάθαρα:

1.Νέοι πολιτικοί με νέα νοοτροπία και εργατικοί μέσα από το  ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή οι ίδιοι αναποτελεσματικοί και οι αναξιόπιστοι (ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ); 

2.Κράτος δικαίου με ίσες ευκαιρίες και ανθρώπινα δικαιώματα ή επιτελικό παρακράτος με ανισότητες και ελίτ βαρόνων – πολιτευτών; 

3. Ανατολική Αττική Ευρωπαϊκή περιφέρεια με σύγχρονες υποδομές ή Αθηνοκεντρικό κράτος με φτωχό συγγενή την περιφέρεια μας;

Γιατί θεωρείς πως οι πολίτες θα πρέπει να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και ειδικά εσένα; 

ΠΑΣΟΚ ξανά, γιατί οι ιδέες της ισότητας, της δημοκρατίας, σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρες ως ανάχωμα στις ιδιωτικοποιήσεις κεντρικών δομών του δημοσίου συμφέροντος (Υγεία, Παιδεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

Είμαι στην πολιτική γιατί θέλω να προσφέρω, με τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου που προσφέρονται στους πολίτες. Ζω για την πολιτική και όχι από την πολιτική. Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη και θα συνεχίσω να είμαι, αυτός είναι ο λόγος που αγωνίστηκα για να εκσυγχρονιστούν οι δομές κέντρων υγείας, να στελεχωθούν και να πληρωθούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα κατά το προηγούμενο έτος, γεγονός απαράδεκτο από την κυβέρνηση.

Μαζί λοιπόν μπορούμε να πετύχουμε πολλά τα επόμενα έτη και να πολλαπλασιάσουμε τις φωνές μας μακριά από τις φωνές λαϊκισμού και της συντήρησης.

Ποια είναι η σχέση σου με την περιοχή μας, τον Ωρωπό; Πως μπορείς να προωθήσεις τα συμφέροντα των δημοτών του;  

Ο Ωρωπός είναι στην καρδιά μου από πολύ νέος όταν προ εικοσαετίας εργαζόμουν ως εισπράκτορας στα ΚΤΕΛ Αττικής και επισκεπτόμουν την Σκάλα Ωρωπού, το Χαλκούτσι, τους Αγίους Αποστόλους, το Καπανδρίτι. Ήταν από τα καλύτερά μου δρομολόγια εκείνη την εποχή γεμάτα κόσμο τα λεωφορεία.

Σήμερα υπάρχουν βασικές ελλείψεις στις μεταφορές στον Δήμο Ωρωπού. Δρομολόγια που καθυστερούν, δρομολόγια που καταργούνται χωρίς να γνωρίζει το επιβατικό κοινό, η συχνότητα των δρομολογίων. Χρειαζόμαστε επανασχεδιασμό των μεταφορών στην Ανατολική Αττική. Να σταματήσουμε να είμαστε το προάστιο των Αθηνών και να δημιουργήσουμε από την αρχή διαδημοτικές μεταφορές που να λύνουν τα προβλήματα μετακίνησης των συμπολιτών μας.

Φυσικά η μεγαλύτερη έλλειψη που υπάρχει εδώ και χρόνια είναι το αποχετευτικό δίκτυο το οποίο είναι ανύπαρκτο και οι μελέτες δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα σε όλους τους Δήμους. Για αυτό θα δώσουμε μάχες όπου χρειαστεί να πιέσουμε την κρατική γραφειοκρατία να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων στους δήμους.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει ξανά συνθήκες εκσυγχρονισμού των υποδομών της Ανατολικής Αττικής, ένα κοινωνικό κράτος με δικαιοσύνη και σύγχρονες υποδομές στον τομέα της Υγείας. Μαζί θα αγωνιστούμε, Μαζί θα τα καταφέρουμε