Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο Δημοσθένης Δόγκας, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με την παράταξη «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση – Γιάννης Σγουρός» θέτει προ των ευθυνών του, τον Νίκο Χαρδαλιά, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής για το θάνατο εκατομμυρίων ζώων και την ολοσχερή καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων που αποτελούσαν το σπιτικό για χιλιάδες άγρια και υπό εξαφάνιση ζώα.

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και είμαι γεμάτος θλίψη. Εκατομμύρια ζώα νεκρά από την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του κράτους να μεριμνά για το αυτονόητο…ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ! Οι ευθύνες έχουν ονόματα και πρόσωπα, τα οποία δεν είναι άλλα από των διοικούντων του κράτους.

Απορώ, πώς ο Νίκος Χαρδαλιάς, επί σειρά ετών Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, επιδεικνύει ξαφνικά μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζώα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, όταν στην πολιτική θητεία του είχαμε την πλήρη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και ολόκληρων οικοσυστημάτων σε Πανελλήνιο επίπεδο, όπως τον αφανισμό του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, το οποίο αποτελούσε τον πνεύμονα όχι μόνο του Δήμου Σουφλίου αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, σπιτικό χιλιάδων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και άλλων ζώων αλλά και την καταστροφή της Εύβοιας, της Ρόδου κ.α..

Η 4η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2023 Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, λοιπόν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ, ειδικότερα στην Ελλάδα.

Είναι η ημέρα Υπενθύμισης για τα ζώα που κάηκαν ζωντανά…για τα ζώα που πνίγηκαν άδικα…για τα είδη που εξαφανίζονται…Είναι η ημέρα για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων …Είναι η ημέρα υπενθύμισης για το πως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στον πλανήτη και στη χώρα μας και στα υπόλοιπα ζώα.

Η κακοποίηση αυτή έχει αφετηρία στην πολιτική αναλγησία, στην έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και φιλοζωίας, στο όποιο ανύπαρκτο, υποτυπώδες ή «ελάχιστο» νομικό καθεστώς προστασίας των ζώων αλλά και στη μη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, στις ελλείψεις υποδομών φροντίδας και υποστήριξής τους αλλά και στην έλλειψη γνώσης και παιδείας των ανθρώπων, τα οποία απαιτείται να αλλάξουν.

Η 4η Οκτωβρίου ως ημέρα υπενθύμισης αλλά και ως κίνητρο για να αλλάξουμε «πλεύση» στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, πρέπει να ενισχύει τις προσπάθειες μας για την εξάλειψη όλων των ανωτέρω, να μας ευαισθητοποιεί περισσότερο και να κορυφώνει τους αγώνες μας για τη βοήθεια και τη φροντίδα των ζώων. 

Συντάσσομαι και συμπαρίσταμαι στους αγώνες όλων των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας και θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, όπως το πράττω χρόνια, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ζώων, στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στον ελληνικό χώρο ανέδειξαν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει αποτελεσματικά και τα οικόσιτα αλλά και τα αδέσποτα ζώα, σε κάθε επίπεδο, με ανυπαρξία οποιασδήποτε μορφής μέριμνας και φροντίδας.

Ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, υπενθυμίζω ότι η «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» και ο υπ. Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός προτείναμε και γνωστοποιήσαμε ένα αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, καλά οργανωμένο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Αττικής, όπου μέσα σε αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην μέριμνα, στη φροντίδα και στην προστασία των ζώων όπως και του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας την ευαισθησία που χαρακτηρίζει ολόκληρη την παράταξη για αυτό το θέμα. Στο Πρόγραμμά μας είναι και η δημιουργία «Αστυνομίας για την Προστασία των Ζώων», όπως ακριβώς υφίσταται στο εξωτερικό.

Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΟ και στη φροντίδα και στην προστασία των ζώων!

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, σας καλώ με τη ψήφο μας να γίνουμε όλοι μαζί το ουρλιαχτό των αδικοχαμένων ζώων!

Δημοσθένης Δ. Δόγκας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Τομέα Ανατολικής Αττική