Mια συνέντευξη με τον Μιχάλη Κούτσουρη ο οποίος θα συμμετέχει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ως Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στη Σκάλα Ωρωπού με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης με Υποψήφιο Δήμαρχο Ωρωπού τον Νίκο Γκοντζιά.

Από πότε ασχολείστε με τα κοινά;

Στο παρελθόν ήμουν και στον Εμπορικό σύλλογο και σε όλους τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και είχαμε κάνει και δουλειά εκεί. Συμμετείχα σε διάφορους μικροσυλλόγους για το περιβάλλον, για τον τόπο μας, για τις φυλακές που κάποτε ήθελαν να τις ξανακάνουν φυλακές. Συμμετείχα, όταν έπεσε η Χούντα, μαζί με τον συγχωρεμένο τον Καρύδα και τον συγχωρεμένο Κωστόπουλο, όταν και συγκεντρωθήκαμε η νεολαία του Ωρωπού και πήραμε υπογραφές από το χωριό για να γίνουν οι φυλακές σχολείο. Μεγάλη δουλειά τότε και το πετύχαμε μετά από χρόνια. Αυτό ξεκίνησε από εμάς τους νέους τότε. Σήμερα είμαι γραμματέας του συλλόγου Συνταξιούχων, ο οποίος αναβαθμίστηκε και έχουμε μαζέψει πολλά μέλη.

Γιατί με την Λαϊκή Συσπείρωση; Ποιο είναι το πρόγραμμα, οι βασικές θέσεις;

Γιατί απαρτίζεται από άτομα τα οποία είναι συνταξιούχοι, φοιτητές, εργαζόμενοι και ανθρώπους που ασχολούνται όλη την ημέρα με την δουλειά. Άρα τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι; Θέλουν 3-5 πράγματα. Την υγεία τους, την συγκοινωνία τους, που μας λείπει εδώ πέρα, το περιβάλλον, καθαριότητα, το περιβόητο αποχετευτικό και άμα γίνουν αυτά, πάμε παρακάτω. Τα σχολεία να λειτουργούν σωστά, όπου και ρωτήσαμε αν υπάρχει αντισεισμική  θωράκιση, αν υπάρχει καθαριότητα. Αυτά θέλουνε, όχι υπερβολικά πράγματα. Αν γίνει η παραλία πού θα πάνε τα βρομόνερα, δεν πρέπει να γίνει πρώτα το αποχετευτικό; 

Ο Δήμαρχος έβγαλε ένα έντυπο, σαν Δήμος Ωρωπού, και μέσα είχε βιογραφικό σημείωμα κάποιων από τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο. Απαράδεκτο, γιατί αυτό το οποίο το οποίο το πληρώνω εγώ, είχε το τί έκανε και το τί θα κάνει, έγραφε απολογισμός αλλά απολογισμός δεν ήταν. Απολογισμός ήταν για ένα δύο έργα και ποια έργα; O ηλεκτροφωτισμός δεν είναι δικό του έργο, δεν είναι του Δήμου, είναι της Περιφέρειας. Τα έργα ήταν οι απευθείας αναθέσεις και δεν ήταν έργα. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν ήταν απολογισμός, ήταν προϋπολογισμός και ήταν όλα ούτε καν στη μελέτη. Για αυτό στην Λαϊκή Συσπείρωση, γιατί ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το ατομικό και το προσωπικό. Όλοι μέσα στο συνδυασμό είναι σε κάποιο σύλλογο, είναι σε κάποιο σωματείο, όλοι είναι κάπου και δουλεύουν για αυτό.

Το μήνυμά σας για αυτές τις εκλογές;

Υπάρχουνε πάρα πολλά χρόνια που αυτός ο τόπος αντί να πάει μπροστά πάει πίσω. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση λέμε ότι, συνέχεια, αυτοί που βγαίνουνε με τυμπανοκρουσίες, με φώτα, με διάφορες αφίσες και τέτοια πράγματα σε χαιρετάνε στο δρόμο και την άλλη μέρα δεν σε γνωρίζουν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνουν 10 πραγματάκια για το κοινωνικό σύνολο, όπου δεν θα εργαστεί ο εργολάβος και ο Δήμαρχος θα κάθεται και θα δίνει διαταγές. Θα εργαστούμε εμείς οι ίδιοι και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και τον κόσμο να δουλέψει και αυτός για το σύνολο. Λέμε στον κόσμο “ελάτε μαζί μας, το ένα ευρώ θα το κάνουμε δέκα”. Άμα θέλουμε να φτιάξουμε κάτι δεν θα πάρουμε τον εργολάβο, θα πάρουμε τα σίδερα και θα δουλέψουμε εμείς οι ίδιοι να το φτιάξουμε. Όταν λέω εμείς οι ίδιοι εννοώ τους υπαλλήλους του Δήμου και να βοηθάμε και εμείς που θα είμαστε μέσα, δεν λέω τον κόσμο όλο. Ο λαός σώζει τον λαό. Ελάτε υποστηρίξτε μας, ψηφίστε μας και θα το πάρουμε αλλιώς, θα δείτε την αλλαγή που θα γίνει. Θα έρθουμε και σε σύγκρουση, με το σύστημα. Και να σου φέρω και ένα παράδειγμα; Πελετίδης, Πάτρα. Τί έχει κάνει; Θέλουμε να χτίσουμε κάτι, παίρνουμε τα φορτηγά μας, πηγαίνουμε στο ποτάμια, παίρνουμε την άμμο, την κοσκινίζουμε, έχουμε προσλάβει δύο χτίστες για δύο χρόνια και θα το φτιάξουμε εμείς μόνοι μας. Για κοιτάξτε τον Δήμο τον δικό μας, υπερχρεωμένος. Πόσα χρωστάει; Είναι ή κακοδιαχείριση ή δεν έχουμε τον τρόπο να το διαχειριστούμε. Για αυτό θέλουμε τον κόσμο μαζί μας. 

Για να συνοψίσω, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο διοίκησης, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και πάνω από όλα, κρατάω την ατάκα σας, ο λαός σώζει τον λαό.