Συνέντευξη με τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η πιο απλή και πρώτη ερώτηση. Τί είναι το Krav Maga;  

Αν το πάρουμε βάση των λέξεων σημαίνει contact combat, που στα εβραϊκά είναι krav maga. Σημαίνει μάχη επαφής και είναι ένα σύστημα μάχης σώμα με σώμα η προέλευση του οποίου είναι Ισραηλινή και δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια αυστηρά για τον στρατό του Ισραήλ. Αλλά λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια άρχισε να περνάει και στους πολίτες, να εκπαιδεύονται πολίτες και έτσι δημιουργήθηκαν πολλοί οργανισμοί οι οποίοι εκπαιδεύουν και πολίτες. Βέβαια, η διαφορά με το δικό μας Krav Maga της KMP International είναι ότι ενώ στο Krav Maga πολιτών σαν αρχή έχει την απόκρουση της πρωτογενούς επίθεσης και στη συνέχεια την διαφυγή, στο δικό μας Krava Maga εμπλέκεσαι στην πρωτογενή επίθεση και στην απειλή αλλά συνεχίζεις τη μάχη μέχρι να εξουδετερωθεί ο αντίπαλος. 

Το Krav Maga μοιάζει με πολεμική τέχνη; Δανείζεται στοιχεία από πολεμικές τέχνες;

Σαν βάση έχει λακτίσματα, χτυπήματα, λαβές από πολεμικές τέχνες, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί έτσι, σε διάφορες τεχνικές, για να είναι αποτελεσματικές σε μία μάχη του δρόμου. Και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές και το Krav Maga, γενικότερα, υπό προϋποθέσεις και δεδομένων των συνθηκών, γίνεται αρκετά επιθετικό.

Πώς πήρες την πρωτοβουλία αυτή να το ξεκινήσεις;

Εγώ μπήκα στο χώρο του Krav Maga της KMP International πριν 6 χρόνια περίπου. Η KMP International είναι ένας οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ιδρυτής  είναι ο κύριος Χρήστος Οικονόμου, έχει σχολές σε όλη την Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της της Ελλάδος και αποφάσισα, αφού εκπαιδευτώ από αυτό τον οργανισμό, ότι θέλω αυτά που έμαθα να τα διδάξω στον κόσμο εδώ πέρα της περιοχής μας και να δώσω σε όλους της γνώσεις της αυτοάμυνας. Σε παιδιά, μεγάλους καθώς το Krav Maga δεν έχει ηλικία. Δηλαδή, μπορείς να ξεκινήσεις από παιδιά 6 ετών με την ύλη που υπάρχει για παιδιά μέχρι όσο το λέει η καρδιά σου. Έχω μαθητή στον Αυλώνα 60 ετών και συνεχίζει ακάθεκτος. 

Άρα, λοιπόν, πού μπορούν να σε βρούν οι κάτοικοι εδώ;

Μπορούν να με βρουν στο γυμναστήριο της Κυρίας Ανανιάδη στον Ωρωπό κάθε τρίτη και πέμπτη όπου έχουμε τμήμα παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων. Και στον Αυλώνα κάθε δευτέρα τετάρτη και παρασκευή στο “The Greeks”, στο αθλητικό πάρκο του κυρίου Λέκκα όπου και εκεί έχουμε τμήμα παιδικό, εφηβικό και  ενηλίκων. 

Από την ημέρα που έχεις ξεκινήσει τόσο στον Αυλώνα όσο και στον Ωρωπό πώς βλέπεις την προσέλευση του κόσμου; Υπάρχει ενδιαφέρον;

Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για την αυτοάμυνα και γενικά επειδή το Krav Maga ακόμα δεν το ξέρουν, καλό θα είναι όποιος θέλει να μάθει αυτοάμυνα να έρθει να το δοκιμάσει. Πιστεύω, ότι όσοι το δοκιμάζουν κολλάνε, μένουν γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποια πράγματα. Δηλαδή, αν δεν εκπαιδευτείς, αν δεν δεις κάποια πράγματα πάνω στην εκπαίδευση, να δεις μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο οργανισμός σου και γενικότερα τι όρια μπορεί να πιάσει, δεν θα ξέρεις αν σου αρέσει ή όχι το Krav Maga. Όσοι έχουν δοκιμάσει τους αρέσει και συνεχίζουν κανονικά και πάμε καλά.

Τί είναι αυτό που σε τραβάει στο Krav Maga και τί μπορεί να σου προσφέρει;

Εκτός από την εκπαίδευση που μαθαίνει χτυπήματα και λαβές για να μπορείς να ανταπεξέλθεις είτε αυτές είναι άοπλες είτε ένοπλες, δημιουργείται αυτοπεποίθηση στον εκπαιδευόμενο. Δηλαδή, αρχίζει και μαθαίνει να ανταποκρίνεται, να διώχνει τους φόβους του και γενικότερα εκπαίδευση με την εκπαίδευση, αποκτάει γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής μας.

Τί είναι η KMP International;

Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος σαν έδρα έχει την Θεσσαλονίκη. Επέλεξα να εκπαιδευτώ από αυτούς τους ανθρώπους γιατί ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος είναι ο ιδρυτής, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει υπερβολικά αυτό που κάνει. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ησυχάζει ποτέ, συνεχώς εξελίσσεται, ψάχνει και έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό που τα τελευταία χρόνια θεωρείται, από όλους, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς Krav Maga στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται πάρα πολύ σε θέματα έμφυλης βίας, γενικότερα παιδικής κακοποίησης, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ για να βοηθήσει τέτοιους οργανισμούς, έχει κάνει σεμινάρια για να βοηθήσει τέτοιος οργανισμούς και δίνει και στα παιδιά και στις γυναίκες και γενικότερα σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να μάθουν αυτοάμυνα γιατί όλοι πρέπει να ξέρουν αυτοάμυνα. Πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου ανά πάσα στιγμή από το οτιδήποτε. Επίσης. φέτος, ήταν πολύ μεγάλη τιμή γιατί ο Κύριος Οικονόμου σαν head instructor και ο αρχιεκπαιδευτής της KMP International, παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του IDF στο Ισραήλ εκεί που εκπαιδεύονται Krav Maga οι στρατιώτες του Ισραήλ και είχαν την δυνατότητα να εκπαιδεύσουν στρατιώτες του Ισραήλ, κάτι το οποίο είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον οργανισμό και δείχνει ότι ο οργανισμός πέρα από τον σεβασμό που έχει στην Ελλάδα μέσα, τυγχάνει σεβασμού και στο εξωτερικό και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. 

Πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος Krav Maga; Και κατά δεύτερον, υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται; 

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα, το οποίο είναι δομημένο έτσι ώστε κάποιος να ξεκινήσει από την αρχή, από τα πρώτα βήματα, χωρίς να έχει καμία προϋπηρεσία σε πολεμικές τέχνες, χωρίς να ξέρει απολύτως τίποτα. Είναι δομημένη η ύλη του έτσι που σε βοηθάει στο να μάθεις βήμα βήμα κάποια πράγματα μέχρι να φτάσεις στα ανώτερα επίπεδα που μαθαίνουμε και κάποια πράγματα με ένοπλη μάχη και τα λοιπά. Δεν έχει να φοβηθεί κάτι, οποιασδήποτε ηλικίας και σωματοτύπου διότι δεν πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένη δύναμη ή σωματότυπο για να κάνεις το συγκεκριμένο σύστημα μάχης. Εκμεταλλεύεσαι αυτό που είσαι, το σώμα σου, έτσι όπως είναι, και η εκπαίδευση είναι κάτω από μεγάλη ασφάλεια θα έλεγα. Δεν έχει να φοβάται κάποιος κάτι. Εκτός από χτυπήματα και λαβές αυτοάμυνας έχουμε και κάποια ντριλάκια, ώστε να δούμε πώς ανταπεξέρχεται σε συνθήκες στρες και μάχης και όλο αυτό τον βοηθάει και του αρέσει και συνεχίζει και ανεβαίνει σιγά σιγά και μαθαίνει αρκετά πράγματα.

Γιατί καλείς τον κόσμο να έρθει και να γνωρίσει το Krav Maga;

Γιατί πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να μπει στη ζωή όλων ανεξαρτήτως ηλικίας. Γενικότερα, οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, το να ξέρει κάποιος να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τους οικείους του, νομίζω ότι δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει κάποιος στον εαυτό του. Και θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά να μάθει και θα δει στον εαυτό του πράγματα, τα οποία δεν ήξερε ότι υπήρχαν. Είμαι σίγουρος για αυτό. Όσοι δοκιμάζουν, μετά από λίγο καιρό λένε ότι  δεν πίστευαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα.