To Oropos News συνομιλεί με τον Παναγιώτη Μαραβέλια, Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Ωρωπού.

Από πότε ασχολείστε με τα κοινά και γιατί;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά από το Δήμο Ωρωπού όταν πρωτοσυστάθηκε και είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Γαβριήλ και γραμματέας δημοτικού συμβουλίου. Οι σπουδές μου είναι χημικός, όσοι με θυμούνται ακόμη και τώρα με φωνάζουν “ο χημικός” επειδή είχα μεγάλη ενασχόληση τότε, δυστυχώς, με το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και των υπογείων υδάτων. Είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια, τότε, κινητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού όπου και είχα σημαντικό ρόλο. Είχα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Κυρία Οικονόμου και έγινε η πρώτη γεωλογική μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα και τις επιπτώσεις που είχε αυτό από την μόλυνση του Ασωπού. Ταξίδεψα, μαζί με τον Κύριο Γαβριήλ, στις Βρυξέλλες στον Επίτροπο Περιβάλλοντος τον Κύριο Δήμα όπου και καταθέσαμε τις προτάσεις μας και τα προβλήματα που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη μου ενασχόληση με τα κοινά στον μικρότερο, τότε, Δήμο Ωρωπού. 

Σήμερα πώς πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε ξανά στα κοινά;

Είναι αλήθεια ότι το είχα αφήσει για αρκετά χρόνια αλλά είδα ότι λίγα πράγματα έχουν πάει μπροστά. Καθημερινά ακούω τον κόσμο, ίσως να με ρωτήσεις αργότερα ποια είναι τα προβλήματα της περιοχής Δεν χρειάζεται να ρωτήσεις του  υποψηφίους να σου πουν ποια είναι τα προβλήματα. Οποιονδήποτε και να ρωτήσεις μπορεί να τα αναφέρει ένα προς ένα. Από το βιολογικό και το αποχετευτικό τα μέχρι τα πιο απλά. Επομένως, ο κόσμος γνωρίζει τα προβλήματα, δεν έχει προχωρήσει κάτι όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω ότι να μένω και αμέτοχος δεν μου αξίζει και θέλω έτσι και να δώσω τη δική μου προοπτική στο συνδυασμό “Προοπτική” με το Δημήτρη Κιούση. Να πω, αρχικά, ότι ξεκίνησα με το συνδυασμό του Λίτσα, αλλά στην πορεία προέκυψε η συνεργασία με τον Δημήτρη Κιούση και κατεβαίνουμε μαζί με κοινό συνδυασμό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Δημήτρη Κιούση;

Καταρχήν να πω για τον Δημήτρη Κιούση. Εγώ έχω μία αρχή πάντα. Κοιτάζω την επαγγελματική σταδιοδρομία του κάθε ανθρώπου, τι έχει κάνει στη ζωή του και πραγματικά ο Δημήτρης Κιούσης έχει δημιουργήσει πράγματα με την δουλειά που έχει κάνει, έχει διοικήσει προσωπικό, έχει έρθει σε επαφές με πολύ κόσμο, όπως επίσης έχει αποκτήσει και διοίκηση στο δημόσιο τομέα και στο Δήμο Ωρωπού παλιότερα και άλλες θέσεις που έχει αναλάβει. Άρα, έχει εμπειρία και μου φαίνεται πολύ σοβαρός και πολύ ευγενικός άνθρωπος και νομίζω ότι πραγματικά έχει ικανότητες να διοικήσει μία πολύ καλή ομάδα που δημιούργησε και μπορούμε όλοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιά είναι τα θέματα τα οποία θα προωθήσετε από την πρώτη μέρα εάν εκλεγείτε;

Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Εμένα σαν ειδικότητα με ενδιαφέρει πάρα πολύ το περιβάλλον επομένως εκεί θα προσπαθήσω να δώσω μία συμβουλή στο θέμα του Ασωπού για τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων, με την ρύπανση των εργοστασίων και όλο αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι πολλά τα θέματα που λόγω της εμπειρίας μου της επαγγελματικής και της δραστηριότητάς μου μπορώ να συμβάλω με διάφορες προτάσεις και ιδέες και νομίζω και σαν ομάδα να προχωρήσουμε μαζί και με το Δημήτρη τον Κιούση να υλοποιήσουμε πολλά πράγματα από αυτά που θα υποσχεθούμε. 

Πως κρίνετε τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου;

Δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και καμιά δημοτική αρχή που πέρασε αλλά ξαναγυρνάω σε αυτό που είπα από την αρχή. Ο κόσμος είναι η απάντηση και ο κόσμος απαντάει ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Άρα, αυτοί είναι που δείχνουν το δρόμο για το τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να κάνουμε όποιος αναλάβει την δημοτική αρχή τα επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση και πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο και για αυτό ζητάμε την εμπιστοσύνη τους, για το ότι κάτι διαφορετικό θα ξημερώσει την 1η του Γενάρη.

Πώς βιώνεται τον προεκλογικό αγώνα και πώς το βιώνει και το περιβάλλον σας, οι φίλοι σας, οι συγγενείς σας;

Εγώ λέω ένα πράγμα πάντως. Ότι τα συνηθισμένα πράγματα πρέπει να τα κάνεις ασυνήθιστα καλά. Γιατί τα συνηθισμένα τα θεωρούμε δεδομένα γιατί είναι ακριβώς αυτό. Είναι συνηθισμένο, είναι ρουτίνα, και κάπου χάνονται. Πρέπει, καταρχήν, να ξεκινήσεις να τα κάνεις αυτά ασυνήθιστα καλά. Ένα πράγμα θέλω να πω. Έχουμε εδώ τις φυλακές, έχει γίνει ήδη μία μελέτη για τις φυλακές και το παραλιακό μέτωπο που πραγματικά πρέπει να είναι πολύ ωραίο. Αυτή η επένδυση για τον Ωρωπό, γενικότερα για το Δήμο Ωρωπού και όχι μόνο για την παραλία, είναι πραγματικά ένα έργο που θα είναι για τα επόμενα 50 χρόνια. Θα δώσει μία τεράστια ανάπτυξη και με το πολιτιστικό κέντρο των φυλακών που θα γίνει και όλο το παραλιακό μέτωπο. Ενώ είναι ένα τεράστιο έργο που θα δώσει τεράστια ώθηση, τελικά αναλαμβάνει ένας μελετητής να κάνει το έργο. Μπορεί να είναι καλή η μελέτη, αλλά ένα τόσο μεγάλο έργο για τον τόπο θα ήθελα τουλάχιστον έναν διαγωνισμό που θα συμμετείχαν πολλά γραφεία, γιατί κάθε γραφείο έχει τις δικές του προτάσεις, τον δικό τους σχεδιασμό. Για αυτό πάμε σε αυτούς, γιατί είναι ειδικοί και ξέρουν πώς να το σχεδιάσουν. Δηλαδή, αν δεν πάρεις και πέντε-έξι απόψεις να επιλέξεις ποιο είναι το καλύτερο για την περιοχή, από εκεί βλέπεις ότι είναι μία προχειρότητα. Με την έννοια ότι δεν είναι ένα δρομάκι, εδώ λέμε για το έργο της 50ετίας ή των 100 χρόνων ακόμα. Πραγματικά θα ανοίξει όλη η περιοχή και εάν το δίνεις μόνο σε ένα γραφείο, αυτό είναι που με στεναχωρεί και με παρακινεί να συμμετάσχω και στα κοινά. Η οικογένειά μου με στηρίζει, έχω τρία παιδάκια, η σύζυγός μου, επομένως το περιβάλλον μου, οι συμπολίτες μου πιστεύω, επίσης, να με στηρίξουν και να με υποστηρίξουν με τον σταυρό τους σε επόμενες εκλογές.

Το μήνυμά σας ενόψει των εκλογών;

Να κάνω τα ασυνήθιστα καλά. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να επαναλάβω και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε και να μας εκλέξει ο κόσμος του Ωρωπού.