«Παίρνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή θα θέσουμε τις πολιτικές που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ο κόσμος», τόνισε μιλώντας στο Mega στην εκπομπή «εκλογές 2023» με τη Ράνια Τζίμα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Aνατολική Αττική, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε τονίζοντας πώς «ζητάμε από το λαό τη δύναμη να μπορέσουμε να βάλουμε το πρόγραμμα μας στο τραπέζι, και εφόσον καταλήξουμε σε προγραμματικές συγκλίσεις, τότε θα μιλήσουμε για πρόσωπα κοινής αποδοχής. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιβάλλει κάποιον».

Αναφορικά με την πρόταση του Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ώστε να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής τόνισε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι καθαρή: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να μπει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να εκδικηθεί ή να τιμωρήσει». Υπενθύμισε δε, το βρώμικο 89′, και εστίασε στο γεγονός ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δε θα είναι η ίδια όπως των αντίστοιχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τότε. «Η δημοκρατία και οι θεσμοί είναι για εμάς πολιτική προτεραιότητα, αλλά δεν είναι η μόνη». Συνέχισε, μάλιστα, στηλιτεύοντας την πρόταση του κ. Τσίπρα, καθώς «δεν γίνεται να φαίνεται στους πολίτες ότι τα σημαντικά προβλήματα που τους απασχολούν, όπως η οικονομία, η αισχροκέρδεια, οι δομές υγείας, η ακρίβεια, δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της όποιας νέας κυβέρνησης». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες για τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, της δημοκρατίας και του Συντάγματος», ενώ επεσήμανε το αυτονόητο, πως «όποιος δεν έχει κάτι να κρύψει, θα αποδεχτεί μια εξεταστική επιτροπή με άρση του απορρήτου και εξέταση όλων των εμπλεκομένων». Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη δήλωσε πως «οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος και τη μεταφορά της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου».

Για τις αποκλίσεις του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα, ο υποψήφιος Βουλευτής της Ανατολικής Αττικής τόνισε τις μεγάλες διαφορές που έχει το ΠΑΣΟΚ τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ. «Διαφωνούμε με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ. Διαφωνούμε με τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων καθώς είναι κοινωνικά άδικοι. Θέλουμε την έκτακτη φορολογική εισφορά των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των τραπεζών. Όσο για τον κατώτατο μισθό, οφείλει να περάσει στις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και όχι να είναι αντικείμενο υπουργικών αποφάσεων ώστε να εργαλειοποιείται προεκλογικά. Δε μπορούμε να μετατρέπουμε τους πολίτες σε επαίτες. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούμε με το νόμο Κατρούγκαλου, θυμόμαστε ποιος έδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, ποιος υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και σίγουρα δεν πιστεύουμε ότι έχει σκοπό να κάνει πράξη όσα τώρα υπόσχεται, καθώς το έλλειμα εμπιστοσύνης είναι τεράστιο». Συνεχίζοντας με τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μια σειρά μέτρων που το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιφέρει, όπως την αλλαγή του νόμου Χατζηδάκη για αξιοπρεπή εργασία, την επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που η ΝΔ προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει, εύρεση λύσης για το ιδιωτικό χρέος, αναδιανομή των φορολογικών κερδών, προστασία πρώτης κατοικίας, κίνητρα για την κοινωνική στέγαση, διαφάνεια και διαύγεια παντού.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα «Πόση αστάθεια είναι διατεθειμένοι να προκαλέσουν προκειμένου να πετύχουν την αυτοδυναμία και να κάτσουν στην πρωθυπουργική καρέκλα;»