Μετα τον σάλο που προκλήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με την μελέτη ανάθεσης των ογκωδών απορριμμάτων και τις έντονες αντιρρήσεις- ενστάσεις των Αντιδημάρχων της διοίκησης, Κωνσταντίνου Λίτσα και Ευάγγελου Ηλιάσκου, το Oropos News προχώρησε σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καθώς και σε χωματερή στην Σκάλα Ωρωπού.

Η κατάσταση στα Βόρεια του Δήμου μας

Ξεκινώντας με τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, να θυμίσουμε ότι η περιοχή βρέθηκε στο κέντρο της μανίας της περσινής πυρκαγιάς με εκατοντάδες στρέμματα δασικού πλούτου καμένα, δεκάδες οικίες μερικώς ή ολικώς κατεστραμμένες, ανυπολόγιστες ζημίες σε δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις και υποδομές και το θλιβερότερο, την απώλεια δυο συνάνθρωπων μας, εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν πως κάποιες από τις προγραμματισμένες εργασίες, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Με βεβαιότητα υποστηρίζουμε πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αποψίλωση των καμένων δένδρων, στην απομάκρυνση των προϊόντων της κοπής που πραγματοποιήθηκε, αλλά και στην διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών, ικανών να ανακόψουν την ορμή μιας νέας πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί.

Ο κίνδυνος είναι άμεσος, ξεκάθαρα, όπως παρουσιάζουμε στο φωτογραφικό υλικό μας. Η πρόκληση μιας νέας φωτιάς μπορεί να προκληθεί ευκολά από φυσικά αίτια είτε βέβαια και από κακόβουλες πράξεις ανθρώπων.

Το χειρότερο από όλα που συναντήσαμε, είναι η δημιουργία μικρών χωματερών σε διάφορα σημεία που αποτελούν κυριολεκτικά μπαρουταποθήκες. Το περσινό μάθημα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει μάθημα για πολλούς περίοικους της περιοχής. Φέρουν την κυριότερη ευθύνη καθώς προϊόντα κοπής δένδρων, κλαδιών, κηπαίων και χόρτων, καθώς και ογκωδών απορριμμάτων κατακλύζουν διάφορα “ανοίγματα” και χώρους που για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχουν καθιερωθεί σαν χώροι εναπόθεσης σκουπιδιών.

Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή φαίνεται πως δεν έχει προβεί  στην εκκαθάριση πολλών σημείων που άπτονται στις αρμοδιότητές της όπως παράπλευρα πολλών δημοτικών οδών, βασικών υποδομών (γήπεδο Αφιδνών που συναντήσαμε πλήρη εγκατάλειψη) και παιδικών χαρών στις οποίες ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί τα βασικά.

Το όλο μείγμα μοιάζει κυριολεκτικά εκρηκτικό και οι κάτοικοι που συναντήσαμε δικαιολογημένα ανησυχούν, νοιώθοντας την αίσθηση της εγκατάλειψης, όπως μας δήλωσαν. Οι τραγικές στιγμές που ζήσαμε την περσινή θερινή περίοδο είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες μας.

Είναι χρέος πρώτα απ’ όλα του Δήμου αλλά και φυσικά του κάθε πολίτη και όχι μόνο των περίοικων να διαφυλαχθεί ένας από τους ελάχιστους θυλάκες πράσινου του Δήμου Ωρωπού, στο μοναδικό ίσως εναπομείναν δάσος του Δήμου μας. Με οποιοδήποτε κόστος, με υψίστη ετοιμότητα, με απολυτό συντονισμό και γνώση και κυριότερα με απολυτή στήριξη των ανθρώπων που γνωρίζουν όσο ελάχιστοι την περιοχή καθώς και των εθελοντών δασοπυροσβεστών της περιοχής μας.

Οι εθελοντές ζητούν επιπλέον στήριξη στο κομμάτι των υποδομών και μεγαλύτερο συντονισμό και οργάνωση.  Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πως το πραγματικό μέλλον και η ύπαρξη του τεράστιου Δήμου μας και των κάτοικων του, περνά μέσα από τα ελάχιστα δάση και το όμορφο δασικό ανάγλυφο των περιοχών στα βορειά του. Αφορά τις ζωές όλων μας.

Η χωματερή στην Σκάλα Ωρωπού

Επιπλέον, σε πολλά σημεία του Δήμου μας έχουν δημιουργεί χωματερές. Το Oropos News βρέθηκε στην μεγαλύτερη εξ αυτών, δίπλα στο Στάδιο της Σκάλας Ωρωπού. Όπως θα δείτε και στις εικόνες, ογκώδη απορρίμματα, κλαδιά, χόρτα και πλαστικά σκουπίδια έχουν αποτεθεί σε έναν χώρο δίπλα από το στάδιο και τα σχολεία της περιοχής.

Είναι πολύ κρίμα μια τόσο όμορφη περιοχή, που μπορεί να προσελκύει τουρίστες, κατοίκους και παραθεριστές που θα θέλουν να κάνουν την βόλτα τους, να αθληθούν ή να διασκεδάσουν στο νυχτερινό μαγαζί δίπλα, να υποβαθμίζεται από τις αυτοσχέδιες αυτές χωματερές. Μάλιστα όπως βλέπετε και στις εικόνες, οι πύλες είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να πετάξει και άλλα σκουπίδια. Ακόμη, απορρίμματα βρέθηκαν και λίγο πιο κάτω, έξω από τον χώρο του ειδικού σχολείου.

Είναι μια πολύ άσχημη εικόνα για τον Δήμο μας. Σε κάποιον δυνητικό παραθεριστή, εκδρομέα ή τουρίστα δίνει την αίσθηση της εγκατάλειψης και μεταφέρει το μήνυμα ότι ο Ωρωπός δεν είναι ένα μέρος ελκυστικό για παραθερισμό.

Προχωρήσαμε στο ρεπορτάζ αυτό με βάση τα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον ίδιο τον Δήμαρχο στην κόντρα του με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, καθώς και στη βάση καταγγελιών από κατοίκους της περιοχής που δεν τους αρέσει αυτή η εικόνα. Το σίγουρο είναι ένα και γι’ αυτό και αναδεικνύουμε και το πρόβλημα. Ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Τόσο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όσο και στην Σκάλα Ωρωπού.