*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Δήμου Ωρωπού “Η Κρήτη” & η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ” μας παρουσίασαν χθες 3 Ιουλίου 2022 την παιδική θεατρική παράσταση «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη.

Τελικά εκεί κρύβεται η μαγεία της τέχνης. Γι’ αυτό κατορθώνει να καθορίζει τον άνθρωπο σε ολόκληρη την ιστορία του και να κερδίζει πάντα τη θέση δίπλα σε κάθε ανάμνηση. Για την απλότητά της. Διότι η τέχνη δεν κρύβεται στην ελίτ, δεν είναι προνόμιο λίγων αλλά είναι περηφάνια όλων των ανθρώπων. Διότι ο καλλιτέχνης που στέκεται απέναντι στο έργο δεν έχει πρόσωπο, μα μονάχα την αναγκαία υπόσταση που θα του επιτρέψει την ερμηνεία.

Η τέχνη ποτέ δεν ήταν μη λαϊκή. Μπορείς να τη βρεις στο Ηρώδειο, μπορείς να την ζήσεις στις παλιές φυλακές στον Ωρωπό. Θα νιώθεις πάντα το ίδιο δέος, θα εντυπωσιάζεσαι από το πάθος των συμμετεχόντων, από την διάθεση των ηθοποιών να γίνουν ένα με τον ρόλο, είτε είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, είτε απλά άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουν. Γι’ αυτό η τέχνη έχει θέση στις καρδιές μας. Γιατί είναι προσιτή σε εμάς. Διότι είναι μια πόρτα που όλοι μας έχουμε δικαίωμα να ανοίξουμε όποτε θέλουμε και να παρασυρθούμε στα μονοπάτια της. Μόνη προϋπόθεση είναι να τη σεβόμαστε.

Αυτό το παράδειγμα παρακολούθησα για ακόμη μια φορά χθες. Ένας σύλλογος, μια ομάδα ανθρώπων ανέβηκαν στη σκηνή και τα έδωσαν όλα. Αποφάσισαν να δώσουν τον χρόνο τους στην τέχνη, να ετοιμαστούν και να ερμηνεύσουν μπροστά κοινό. Να περάσουν το μήνυμα που εκπορεύεται από τον Πλούτο, ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ στις εποχές της ανισότητας και της εξύμνησης του ατομικισμού στις οποίες ζούμε.

Το παράδειγμα αυτό το είχα δει και στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη του ίδιου συλλόγου αλλά και του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού πριν λίγες εβδομάδες. Ο ίδιος αγνός, λαϊκός σεβασμός στην τέχνη που μέσα από την ενέργεια των ερμηνευτών έγινε ραβασάκι στην ψυχή μας, μνήμη και συμβολισμός. Εκεί κρύβεται η μαγεία της τέχνης λοιπόν. Στην αμεσότητά της.

Οι ηθοποιοί της ομάδας “Ερωτόκριτος” μας πέρασαν με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που περνά αυτή η παράσταση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μας το πέρασαν με το μεράκι τους, με την ενέργειά τους. Μας το πέρασαν γιατί δούλεψαν, σεβάστηκαν και αγάπησαν αυτό που έκαναν.

Περιμένουμε και άλλες παραστάσεις στο μέλλον από την ομάδα!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

Συντελεστές:

Επιμέλεια κειμένων – Σκηνοθεσία – Διασκευή: Νατάσα Τόδωρη

Παίζουν

ΚΑΡΙΩΝ: Μαρία Παπαδημητρίου

ΧΡΕΜΥΛΟΣ: Ελένη Βάρβαρα Καρακυριάκου

ΠΛΟΥΤΟΣ: Νατάσα Τόδωρη

ΦΤΩΧΕΙΑ: Λουκία Λεοντιάδου

ΠΥΘΙΑ-Αγρότισσα 1: Μένια Μεραίου

ΙΕΡΕΙΑ- Αγρότισσα 2: Κωνστάντια Κιτσάκη

ΓΙΑΤΡΟΣ: Παναγιώτης Μακρής

ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ: Άννα Μπαφάκη

ΜΗΤΕΡΑ των παιδιών: Σόνια Χόνδρη

ΙΕΡΕΙΑ 1: Υπατία Μεραίου

ΙΕΡΕΙΑ 2: Μαρία Ιωαννίδου

ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ: Κυριακή Νιαουνάκη

ΚΙΘΑΡΑ: Δημήτρης Καψαμπέλης

Συμμετέχουν τα παιδιά:

Αντριάνα Καψάσκη ,

Γιώργος Βεντούρης,

Μαριαλένα Αθανασίου

Νικόλας Θεοφανάκης,

Χριστίνα Αθανασίου

Ιάσωνας Θεοφανάκης