Μια μαγική βραδιά ζήσαμε χθες όσοι βρεθήκαμε στις παλιές φυλακές Ωρωπού, τόπο κράτησης του Μίκη Θεοδωράκη κατά τα χρόνια της δικτατορίας στο αφιέρωμα του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση σε έναν ιστορικό χώρο, τον κατάλληλο θα έλεγε κανείς για ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι εξαιρετικές φωνές και οι μουσικοί της βραδιάς απέδωσαν φόρο τιμής στον Μίκη με τα τραγούδια τους, τα οποία ερμήνευσαν με σεβασμό και ζωντάνια, όπως τους αξίζει.

Ακούσαμε τραγούδια από διαφορετικές συνθετικές φάσεις της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη. Ιδιαίτερη έμφαση βέβαια δόθηκε στα τραγούδια εκείνα τα οποία έχουν σημαδεύσει την ελληνική ιστορία. Τα τραγούδια των αγώνων, τα τραγούδια εκείνα που άγγιξαν και συνεχίζουν να αγγίζουν τις ψυχές του λαού μας, τα τραγούδια εκείνα που έγιναν η αφετηρία των μεγάλων αλλαγών στην ελληνική ιστορία.

Οι μικροί και μεγάλοι ερμηνευτές ήταν εξαιρετικοί. Οι φωνές τους μας άγγιξαν. Προσωπικά, ένιωσα κάτι που αισθάνομαι πως πολλοί ένιωσαν εκείνο το βράδυ. Πως όσο διαφορετικές και αν είναι οι εποχές που ζούμε, πάντα κάθε στιγμή στην ιστορία θα κρύβει μέσα της κοινές αγωνίες, κοινές ανησυχίες που θα οδηγούν σε κοινούς αγώνες απλώς με άλλα ονόματα σε κάθε εποχή.

Ιδιαίτερα η ερμηνεία των τραγουδιών της “Πολιτείας” και των μελοποιημένων από τον Μίκη στίχων των Δημήτρη Χριστοδούλου και Τάσου Λειβαδίτη, μας έδεσε στο άρμα της ιστορίας που μας θέλει να ζούμε το τώρα πάντοτε σε σχέση με το πριν και μας έκανε να σκεφτούμε όσα μας βασανίζουν σήμερα από μια ευρύτερη σκοπιά, μέσα σε ένα σκηνικό σαν αυτό της “Δραπετσώνας” και των καημών της που τους μετράμε “βράχο-βράχο”.

Νομίζω έτσι πως πέραν της άψογης οργάνωσης και εκτέλεσης, η εκδήλωση ήταν 100% επιτυχημένη για έναν ακόμη λόγο. Επειδή ακριβώς μας έκανε να σκεφτούμε, να αφουγκραστούμε, να αναλογιστούμε. Αυτό ήθελε πάντα ο Μίκης, αυτό ζητούσε μέσα από τα τραγούδια του. Η χορωδία με επιτυχία πέρασε στο κοινό την ενέργεια αυτή και ζωντάνεψε την μορφή των συμφραζόμενων του Μίκη μπροστά μας.

Οι συμμετέχοντες χειροκροτήθηκαν από ένα πολυπληθές και θερμό κοινό που προσέδωσε αμεσότητα και διαδραστικότητα στην εκδήλωση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν ώστε να γίνει η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση και ευχαριστούμε τον Σύλλογο Κρητών Ωρωπού για την πρωτοβουλία και το αφιέρωμα αυτό που διοργάνωσε!

Στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλά μέλη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Τρομπούκης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ωρωπού, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σμερος.

*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας