Ο Σύλλογος Οικιστών της Ιπποκρατείου Πολιτείας με την συνδρομή των εθελοντών της ΜΑΚΙΠ επισκευάζουν με δικά τους μέσα και πρώτες ύλες απο τον Δήμο Ωρωπού την περίφραξη της λίμνης Μπελέτσι που είχε υποστεί ζημιές κατα τις καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 άφησαν το σημάδι τους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στις Αφίδνες. Πολλές εκτάσεις καμένες, ζημιές σε περιουσίες και σπίτια, ο χαμός ενός άτυχου εθελοντή και ένα πεδίο στάχτης ήταν το αποτύπωμα της πυρκαγιάς. Μια απο τις ζημιές που προξένησε αυτή η κρίση ήταν η μερική καταστροφή της ξύλινης περίφραξης της λίμνης Μπελέτσι απο την δίνη που δημιουργούσαν οι έλικες των πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson που επιχειρούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συζητήσαμε με εκπροσώπους του ΣΟΙΠ αλλά και της ΜΑΚΙΠ που μίλησαν στο Oropos News τόσο για την δράση τους όσο και για τις ανάγκες της περιοχής εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η κ. Λαδοπούλου αναφέρθηκε στην δράση εξωραϊσμού της λίμνης που γίνεται απο τους ίδιους τους κατοίκους. Αναφέρει ότι ο Δήμος Ωρωπού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους για την παροχή της ξυλείας και ότι όμως χρειάζονται ακόμη περισσότερες κινήσεις από τους δημόσιους φορείς διότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα στην περιοχή. Το ίδιο ανέφεραν και οι εθελοντές της ΜΑΚΙΠ που έσπευσαν να συνδράμουν στις εργασίες προκείμενου “να ομορφύνει η περιοχή” όπως μας δήλωσαν χαρακτηριστικά.

“Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την περιοχή, είμαστε συνέχεια σε βάρδιες στα πυροφυλάκια” αναφέρει η κ. Λαδοπούλου.

Βέβαια και οι δύο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ετοιμότητα της περιοχής για την αντιπυρική περίοδο. Χρειάζονται να γίνουν κινήσεις για να προστατευτεί το δάσος άμεσα διότι το καλοκαίρι μόλις έχει ξεκινήσει ενώ από όσο αναδείχθηκε από τα λεγόμενα των κατοίκων, θα πρέπει σε επίπεδο υποδομών και προετοιμασίας να γίνουν περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στον φωτισμό, στις γεννήτριες των αντλιοστασίων, στο οδικό δίκτυο και την υδροδότητση.

“Υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων” δήλωσε ο εθελοντής της ΜΑΚΙΠ.

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον Σύλλογο Οικιστών της Ιπποκρατείου Πολιτείας, όσο και στους εθελοντές της ΜΑΚΙΠ για την πρωτοβουλία και την δράση τους και αν ζητάμε κάτι από τους επίσημους φορείς είναι να ακουστούν τα προβλήματα και οι ανησυχίες των ανθρώπων στην περιοχή.