Μητέρες παιδιών που φοιτούν σε ειδικές σχολικές δομές εδώ και καιρό απευθύνουν έκκληση προς κάθε αρμόδιο για τα ιδιαίτερα σοβαρά ανοιχτά προβλήματα που υπάρχουν. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνέντευξή μας ήταν 1) η κατάσταση του προαύλιου χώρου του σχολείου του ΕΝΕΕΓΥΛ, 2) οι περιφράξεις που χωρίζουν το ΕΝΕΕΓΥΛ από το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το κτήριο όπου στεγάζεται το Κτηματολόγιο και 3) το ζήτημα και οι προϋποθέσεις της δημιουργίας της νέας ειδικής σχολικής μονάδας «ΕΕΕΚ».

Προαύλιο σε άθλια κατάσταση

Το δάπεδο του προαυλίου είναι φθαρμένο, γεμάτο λακούβες, σε άθλια κατάσταση, σπασμένο σε πολλά σημεία και με ρήγματα. «Είναι υποτίθεται προαύλιο ειδικού σχολείου. Παιδιών με καροτσάκια, παιδιών με κινητικές δυσκολίες, παιδιών στο φάσμα, παιδιών με διάφορες αναπηρίες» σχολιάζει η Μαρία.

Κτηματολόγιο και Ειδικό Σχολείο χωρίζονται με ένα σχοινί!

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι πως το κτήριο του Κτηματολογίου, στο οποίο μπορεί να εισέλθει ο καθένας χωρίς έλεγχο, χωρίζεται από το ειδικό σχολείο του ΕΝΕΕΓΥΛ με δύο σχοινιά! Τα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν πριν λίγες μόνο ημέρες. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή σε επαφή με τα παιδιά του ειδικού σχολείου. «Η περίφραξη είναι ανύπαρκτη! Μιλάμε για παιδιά ΑΜΕΑ!» αναφέρει η Μαρία.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επιπλέον η περίφραξη που χωρίζει το Ειδικό Νηπιαγωγείο από το ΕΝΕΕΓΥΛ. Η περίφραξη είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα τα μικρόσωμα παιδάκια του Νηπιαγωγείου να είναι έκθετα. Μάλιστα δίπλα ακριβώς από την περίφραξη αυτή υπάρχει μπασκέτα γηπέδου και γήπεδο βόλεϊ. «Είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να φύγει κάποια μπάλα από τα παιδιά του ΕΝΕΕΓΥΛ και να χτυπήσει τα μικρόσωμα και ευάλωτα παιδάκια του Ειδικού Νηπιαγωγείου» μας αναφέρει η Νατάσσα.

«Αν τα παιδιά τους ήταν πίσω από αυτά τα σχοινάκια θα είχαν γυρίσει τον κόσμο ανάποδα. Γιατί τα παιδιά μας να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;»

Θα προλάβουμε την δημιουργία ΕΕΕΕΚ στον Δήμο μας;

Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι μια βαθμίδα μετά το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, όπως και το ΕΝΕΕΓΥΛ, στο οποίο όμως φοιτούν μαθητές με βαριά νοητική στέρηση, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης από το 2019 όμως το σχολείο ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί. Η Γιώτα μας είπε:

«Σαν κάτοικος Ωρωπού αναγκάζομαι από το 2016 να πηγαίνω τον γιο μου καθημερινά στην Νέα Μάκρη. Μέχρι πέρυσι τον πηγαίναμε κάθε πρωί στην Άνοιξη προκειμένου να τον παραλάβει το σχολικό. Φέτος δεν υπήρχε σχολικό. Κάθε μέρα κάναμε 260 χιλιόμετρα για να πάει το παιδί στο σχολείο. Το θεωρώ απαράδεκτο όταν υπάρχει από το 2019 δυνατότητα να λειτουργεί ΕΕΕΕΚ στο 1 χιλιόμετρο από το σπίτι μου να ταλαιπωρείται και το παιδί αλλά και εμείς οι γονείς τόσο με την μετακίνηση όσο και οικονομικά που έχουμε αιμορραγήσει».

«Θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Να προλάβουμε έστω τη νέα χρονιά. Δεν είναι μόνο το δικό μου παιδί. Υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα οι γονείς τους να τα πάνε 260 χιλιόμετρα μακριά. Ξέρω τουλάχιστον 25 παιδιά στον Δήμο Ωρωπού που μένουν σπίτι γι’ αυτόν τον λόγο! Είναι άδικο!»

Οι γονείς μας ενημέρωσαν ότι το ΦΕΚ θα λήξει εάν δεν δημιουργηθεί το σχολείο ενώ ζητούν από τον Δήμο να γίνει το σχολείο στο κτήριο δίπλα από το ΕΝΕΕΓΥΛ που στεγάζεται το Κτηματολόγιο. «Κάναμε αυτοψία, προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε εμείς οι γονείς τον Δήμο, να βάψουμε, να αγοράσουμε ό,τι χρειαστεί. Δυστυχώς, δεν έχουμε γραπτή απάντηση καμία. Μόνο λόγια, μόνο υποσχέσεις».

Ακούγεται επίσης σύμφωνα με όσα μας είπαν οι μητέρες των παιδιών ότι υπάρχει σκέψη από τον Δήμο να μεταφερθεί στο κτήριο που προορίζεται να γίνει το ΕΕΕΕΚ και το Δημοτικό Ωδείο. «Μιλάμε για ειδικές δομές, είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα. Είναι επικίνδυνο να συστεγάζονται δύο σχολεία πόσο μάλλον ειδικό σχολείο με υπηρεσίες» μας δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Μας ανέφεραν μάλιστα την ιστορία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου όπου επιχειρήθηκε να συστεγαστεί με το ΙΚΑ λέγοντας «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Δώσαμε μεγάλους αγώνες τότε για να αποφευχθεί αυτό. Υποτίθεται σήμερα πηγαίνουμε μπροστά αλλά κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Ένας Δήμος που προάγει τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να μεριμνά για τις ευπαθείς ομάδες».

«Είναι άδικο». Αυτή είναι η φράση που και οι τρείς μητέρες είπαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Σε μια σχολική μονάδα που λειτουργεί άρτια, που προσφέρει έργο, έχει 30 μαθητές οι οποίοι έχουν επιλογές και προοπτική μέσα από το σχολείο, με μια Διεύθυνση που έχει βοηθήσει στο να αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία του Ωρωπού, οι απλοί άνθρωποι, τα παιδιά αυτά και έχει καταφέρει να δημιουργήσει νέους τομείς (πληροφορικής, γεωπονίας) και δυνατότητες για τα παιδιά αυτά, έχοντας προσφέρει στην βελτίωση της ποιότητας των μαθημάτων, δεν υπάρχει πολιτική στήριξη.

Η Πολιτεία, ο Δήμος είναι άξιο απορίας πως επιτρέπουν αυτές τις συνθήκες. Πως βλέπουν αυτό το προαύλιο τόσα χρόνια και δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση για να το φτιάξουν! Πως βρίσκουν λογικό ένα σχοινάκι να χωρίζει ένα ειδικό σχολείο από μια δημόσια υπηρεσία; Πως αγνοούν τους γονείς και τη Διεύθυνση που κάνουν τα πάντα για τους μαθητές; Η Διεύθυνση έχει ζητήσει την οριοθέτηση του προαυλίου χώρου, έχει ζητήσει συντήρηση του προαύλιου χώρου, πρόσβαση ΑΜΕΑ με ασανσέρ για τον 2ο όροφο, έχει ζητήσει επιπλέον αίθουσες. Είναι πάγια αιτήματα από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της μονάδας, τα οποία δεν έχουν εισακουσθεί και επιλυθεί μέχρι και σήμερα.

Ακόμη, κωλυσιεργεί στην δημιουργία σχολικής μονάδας ΕΕΕΕΚ με αποτέλεσμα όπως ακούσαμε και στην συνέντευξη γονείς να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα και πολλά παιδιά να στερούνται το αγαθό της εκπαίδευσης εν έτη 2023. Πρέπει όπως μας τόνισαν οι άνθρωποι αυτοί «να γίνουμε όλοι μια γροθιά». Η αλληλέγγυα κοινωνία του Ωρωπού θα πρέπει να πιέσει τους αρμοδίους να λάβουν δράση και να λύσουν τα τόσο σοβαρά προβλήματα.

Η δημοσίευση του βίντεο του ρεπορτάζ για τα ζητήματα αυτά, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δημοσίευσαν κείμενα και άρθρα για τα ζητήματα αυτά ενώ το κανάλι “OpenTV” βρέθηκε για ρεπορτάζ στον χώρο του ΕΝΕΕΓΥΛ Ωρωπού.