Ντεμπούτο στον Δήμο Ωρωπού έκανε χθες 27 Φεβρουαρίου 2024 η νέα «Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής» στο Πνευματικό κέντρο Μαρκοπούλου. Η νέα αυτή διαδικασία που προβλέπεται ανά δίμηνο σύμφωνα με τις νέες διατάξεις στη νομοθεσία της Αυτοδιοίκησης, στην ουσία αποτελεί ένα είδος ελέγχου των Δημοτικών Συμβούλων (όλων των παρατάξεων) προς τα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τις επίκαιρες ερωτήσεις όπως διεξάγονται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μόνο που εδώ είναι Ωρωπός. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τον Ωρωπό» Δημήτρης Κιούσης είχε εκ παραδρομής αποστείλει 10 θέματα – ερωτήσεις στο Προεδρείο ενώ στην ουσία κάθε Δημοτικός Σύμβουλος δικαιούται να θέσει μόνον ένα θέμα. Το σκεπτικό του κ. Κιούση ήταν τα 10 θέματα να τεθούν από 10 διαφορετικούς συμβούλους.
Όπως έγινε όμως η κατάθεση στην πραγματικότητα στο Προεδρείο ήταν άκυρη καθώς θα έπρεπε να έχουν σταλεί 10 e-mail από 10 συμβούλους με ένα θέμα ο καθένας και όχι 1 mail με 10 θέματα όπως έγινε. Το Προεδρείο ενημέρωσε για την ακυρότητα των διαδικασιών και η Αντιπολίτευση αντέδρασε με αποτέλεσμα να υπάρξει αψιμαχία μεταξύ συμβούλων, Προεδρείου και Δημάρχου. Τελικώς, αν και δόθηκε η επιλογή στην Αντιπολίτευση να επιλέξει ένα από τα 10 θέματα που κατέθεσε προς συζήτηση, εν τέλει δηλώθηκε πως θα υπάρξει αποχώρηση μετά την συζήτηση του θέματος που έθεσε ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκοντζιάς.
Οι «κίτρινες» κάρτες
Πρώτη κίτρινη κάρτα κατά τη γνώμη μου η Δημοτική Αρχή. Δεν υπήρξε πρόσκληση δημόσια για τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης. Ούτε το mail των τοπικών ΜΜΕ ενημερώθηκε, ούτε καν η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Είναι ένα νέο όργανο, που προσφέρει νέες δυνατότητες στους πολίτες για συμμετοχή και έλεγχο προς την Δημοτική Αρχή. Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση ώστε οι πολίτες και τα ΜΜΕ να γνωρίζουν και όχι να μαθαίνουν τα νέα από «σπόντα».
Δεύτερη κίτρινη κάρτα η Αντιπολίτευση. Φάνηκε αδιάβαστη σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, σε μια διαδικασία που θα πρέπει να περιμένει πάλι δύο μήνες προκειμένου να ανοίξει συζήτηση, να προβληματίσει και να προτείνει στην Δημοτική Αρχή. Επιπλέον, θα μπορούσε να έχει γίνει μια επιλογή έστω ενός θέματος προς συζήτηση προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση. Συγχαρητήρια στον κ. Γκοντζιά που έθεσε ένα τεκμηριωμένο ερώτημα-πρόταση για το Καπανδρίτι στο οποίο απάντησε επίσης τεκμηριωμένα ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Δέδες.
Κίτρινη + κίτρινη = κόκκινη κάρτα για την εικόνα μας σαν σώμα. Οι θεσμικές διαδικασίες είναι εκείνες που προσφέρουν ποιότητα και χτίζουν κουλτούρα συνεννόησης και προόδου. Και ας πιστεύουμε οι περισσότεροι πως οι πολίτες «δεν ακούν». Χρειάζονται και ενημέρωση αφενός και έγκυρη αντιπολίτευση αφετέρου. Προσωπικά, ενδιαφερόμενος για όσα διαδραματίζονται στον Δήμο μου, έκανα 80 χιλιόμετρα πήγαινε έλα από Αθήνα. Για να δω τελικά τι;
Το άρθρο του ν. 3852/2010 (Α’ 87) που περιγράφει ακριβώς την διαδικασία:
«Άρθρο 67Α – Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής»
1. Επιπλέον της παρ. 1 του άρθρου 67, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.
3. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
4. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.
5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
6. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία.
7. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 67.».