*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Βρέθηκα την Πέμπτη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να παρακολουθήσω τη Λογοδοσία στον Δήμο μας. Ήλπιζα να δω αφενός, το “restart” της αντιπολίτευσης και αφετέρου κάποια ερώτηση και πρόταση που θα με κάνει να συγκινηθώ. Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις, για συμπολίτευση και αντιπολίτευση και θα μαζί θα συζητήσουμε όσα έγιναν και γίνονται στα τοπικά κοινά που μας αφορούν.

Το “τζούφιο “RESTART”

Αρχικά στην αντιπολίτευση, ως δημότης του Ωρωπού περίμενα να δω κάποια αλλαγή, μια ανασύνταξη απέναντι στην Δημοτική Αρχή με καίρια ερωτήματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους.

Άλλωστε, τα μέτωπα είναι πιο ανοιχτά από ποτέ. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο “Υπουργείο Εξωτερικών” του Δήμου Ωρωπού τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Περίμενα μια σειρά πολλών θεμάτων να τεθούν, αλλά λίγα από αυτά ειδα. Όπως ελάχιστα είδα και από το περιβόητο εκείνο “restart” που με δάφνες προ-αναγγέλθηκε.

Όχι μόνο restart δεν είδαμε. Εδώ έλειπε και ο…”restarter” (με μεγάλο παρασκήνιο).

Η Αντιπολίτευση έλειπε σε μεγάλο βαθμό. Οι απουσίες πολλές. Άλλες δικαιολογημένες, αλλες ηχηρές, άλλες… ύποπτες! Μάλλον θα έχουμε εξελίξεις για 2+1.

Απευθείας Αναθέσεις και “συμμάζεμα”

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρώτος έσυρε το “χορό” ρωτώντας για τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Ωρωπού τις οποίες χαρακτήρισε υπερβολικές προτείνοντας κάποια μέτρα για το “συμμάζεμα” των οικονομικών του Δήμου.

Ήταν μια περισσότερο θεσμική μετατροπή του προεκλογικού λόγου της παράταξης “Προοπτική για τον Ωρωπό” σε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια, έναν χρόνο μετά τις εκλογές και χωρίς κάποιο στοιχείο που να φέρει “σεισμό” όπως έγραφε για κάποιο λόγο στην ερώτηση και έγινε αντικείμενο κακοτραχαλων αστεϊσμων από διαδικτυακά προφίλ που πιστεύουν πως στηρίζουν τη δημοτική αρχή.

Δεν ήταν μια διαβασμένη ανάλυση που θα “έθετε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων” και θα έφερνε σε αμηχανία τη Δημοτική Αρχή στριμώχνοντας τον Δήμαρχο. Δεν ήταν επαρκής η ανάλυση και τα στοιχεία, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για συγκεκριμένες διαδικασίες με ονόματα και πρόσωπα.

Ήταν μια “άγευστη” οικονομική ανάλυση. Για τις δε παιδικές νηπιακού επιπέδου προτάσεις της αντιπολίτευσης για το “συμμάζεμα” θα αποφύγω να σχολιάσω προς σεβασμό στους ανθρώπους που την αποτελούν. Ο κ. Γιασημάκης με ένα προφεσόρικο φροντιστήριο λογιστικής ως συνήθως απάντησε και έκλεισε το θέμα. Το ποσό πειστικά ή όχι θα δείξει.

Δεν ξέρω όμως επίσης τι πρέπει να πω για να μη γίνω κακός για τα “σκουντήγματα” κάτω από την έδρα που όλοι είδαμε ενόσω μιλούσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και την εικόνα που έβγαζε προς τα έξω η παράταξη της “Προοπτικής”. Δεν νομίζω ότι αυτή ήταν εικόνα “Restart”. Δεν νομίζω επίσης πως ήμουν λάθος όταν την σχολίασα αρνητικά διαφημίζοντας τη μάλιστα προ εβδομάδων.

Τα κακόβουλα δημοσιεύματα στον κίτρινο τύπο που δεν απαντήθηκαν

Σε κάποια στιγμή, ο Δήμαρχος μίλησε σε ένα γύρισμα του λόγου του για κάποια δημοσιεύματα τα οποία όπως είπε “Δίνατε (σσ. η αντιπολίτευση) σε εφημερίδες για να τα δημοσιεύσουν”.

Αλήθεια, αυτό χρίζει απόδειξης, -ερεθίζοντας ακόμα και ποινικές εκβάσεις- οι οποία δεν ζητήθηκε πότε απο την αντιπολίτευση. Και καλό είναι να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι “ανατολικο-Αθηναίοι” στους οποίους όλοι (εκατέρωθεν) στέλνουν και δίνουν υπογείως κείμενα προεκλογικά, στηρίζοντας τον τοξικό κίτρινο τύπο (με τόση ένθερμη στήριξη που τα μέσα του τόπου μας δεν είδαν ποτέ θα έλεγε κάποιος). Καλό είναι να ανοίξει αυτή η συζήτηση της… απορρύπανσης του τύπου κάποια στιγμή.

Της “Υπηρεσίας” το ανάγνωσμα

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Λίτσας, ήταν το πιο σοβαρό που εισήχθη στη συζήτηση. Ο Δήμαρχος βέβαια τα έριξε “ελαφρά την καρδία” στην “Υπηρεσία” η οποία για να αυξήσει την πενιχρή εισπραξιμοτητά της προβαίνει σε απαράδεκτες κατασχέσεις λογαριασμών ανυποψίαστων πολιτών.

Ανυποψίαστων γιατί πολλοί ενώ δεν τους έχουν ταχυδρομηθεί λογαριασμοί τεσσάρων και πέντε εξαμήνων (οι οποίοι είναι ήδη φουσκωμένοι λόγω των αυξήσεων των τελών από 45% μέχρι 65%, χωρίς να υπολογίζεται ο διπλασιασμός των τελών για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Αυλώνα) και άρα και δεν γνωρίζουν τις οφειλές τους, βρίσκονται προ τετελεσμένων να διαμαρτύρονται μέσα και έξω από το δημαρχείο. Στην “υπηρεσία” όχι στο δημαρχείο, συγγνώμη. Βέβαια, εδώ είναι σαν να λέει ο Μητσοτάκης ότι δεν φταίει π.χ. για την υψηλή φορολογία η Κυβέρνηση, αλλά η Υπηρεσία του Υπουργείου! Εδώ όμως υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο δεν άκουσα να τίθεται.

Σε ποιον υπακούει η “Υπηρεσία”; Δεν εκτελεί πολιτικές αποφάσεις η υπηρεσία; Ποιος προΐσταται της “Υπηρεσίας” διοικητικά και πολιτικά; Σε ποιον ανήκει η πολιτική ευθύνη των δράσεων της; Δυσνόητα ερωτήματα, που χρειάζεται ντοκτορά και κάποιον αμερικανό οικονομολόγο για να ρωτήσει από τα έδρανα. Αλλά είπαμε. Ας μην γίνουμε κακοί. Ενδεικτικά, περίπου σε 3.500 ρολόγια στις Αφίδνες και σε 7000 στο Μαρκόπουλο, 5000 στον Κάλαμο και πολλές ακόμα τιμολογήσεις σε άλλες ενότητες υπολοίπονται και δεν έχουν παει οι λογαριασμοί σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Επιπλέον, κάτι που δεν άκουσα είναι για την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στον Ωρωπό, στις δομές της Μαλακάσας. Βρέθηκε ίσως και μια εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί ποτέ τον τόπο μας και το μάθαμε από 5 φωτογραφίες κατόπιν εορτής; Μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ. Πρώτα στα προσωπικά μέσα του Δημάρχου και μετά το συμβούλιο στη σελίδα του Δήμου. Ποια τακτική εξυπηρέτησε αυτό;

Θα μου πεις και να το ήξερες ρε Δημήτρη τι θα άλλαζε; Πριβέ ήταν η επίσκεψη. Είναι όμως θέμα διαφάνειας. Η αντιπολίτευση γιατί δεν πήγε; Έστω ένας εκπρόσωπος; Τα τοπικά μέσα; Κανένας δεν πήγε, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Ήταν κάτι ιστορικό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ο χώρος της επίσκεψης και όσα συμβολίζει για το μέλλον, μάλλον δεν βόλεψε πολλούς και στις δύο πλευρές και με αυτή την “εκεχειρία” έκαναν όλοι “τσιμουδιά” στο συμβούλιο, δια της παρουσίας τους και δια της απουσίας τους.

Διακοσμητικοί Σύμβουλοι που δεν δίνουν… συμβουλές

Από την άλλη, πολιτική “αφασία” υπάρχει στην συμπολίτευση. Όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σε αναταραχή. Οι θεμελιώδεις πλάκες που στήριζαν τόσα χρόνια την ιδέα της “κυβερνησιμότητας” πλέον σείονται. Αμφισβητήσεις, αμφιβολίες, διαφορετικές προτάσεις εκφράζονται παντού. Στον Ωρωπό όμως δεν υπάρχουν αυτά.

Όλα γίνονται ρολόι. Κανένας σχεδόν σύμβουλος της συμπολίτευσης δεν νιώθει την ανάγκη να φέρει ένα θέμα από τα τόσα που συμβαίνουν, να κάνει μια εύλογη υπενθύμιση, μια ευγενική παρατήρηση. Έναν λόγο υποστηρικτικό για κάποιους, να κάνει τη διαφορά. Τίποτα.

Αναρωτιέμαι αλήθεια όταν προεκλογικά επιθυμούσαν την είσοδο τους στο συμβούλιο έτσι οραματίζονταν τη συμμετοχή τους; Να κάθονται ξεχασμένοι στα έδρανα και να χειροκροτούν κατά το δοκούν χωρίς να καταθέτουν τη δική τους γνώμη και άποψη; Έχουν την εντύπωση πως οι πολίτες αυτό προσδοκούν από εκείνους; Και δεν λέω να κάνουν αντιπολίτευση. Λέω να φέρουν μια πρόταση πρωτότυπη, δίκη τους. Να ακουστεί κάτι διαφορετικό, ευγενικά, που λογικό είναι να έχει ξεφύγει. “Δήμαρχε γιατί εκεί συμβαίνει αυτό; Αν θα μπορούσαμε να δούμε και την τάδε πρόταση”. Δεν είναι κακό. Κότσια και όρεξη θέλει. Έτσι πας μπροστά στην πολιτική. Αλλιώς θα καταντήσεις μια ζωή τριτο-τέταρτο βιολί και κομπάρσος κλακαδώρος.

Ο λήθαργος στον οποίο βρίσκεται όμως η αντιπολίτευση φαίνεται να παρασύρει και όλη τη δημοτική ομάδα. Για αυτό είναι κακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισορροπία στο σύστημα του Ωρωπού. Γιατί στερεί το κίνητρο και τη διάθεση απο το πολιτικό προσωπικό.

Ο λήθαργος αυτός πέφτει σε όλο το συμβούλιο. Ελάχιστοι σώζονται με την όρεξη τους. Κατά τα άλλα ανακυκλώνεται μια γραφική σύγκρουση Γιασημάκη – Λίτσα που εμπεριέχει πάντα τις λέξεις – κλειδιά “Ήσουν αντιδήμαρχος τρία χρόνια” – “λαϊκισμός και ψέματα” και άλλα τέτοια γραφικά που δεν ξέρω πως βάζουν θετικό λιθαράκι στον τόπο μας.

Στην ατζέντα έρχονται θέματα του καφενείου, που αφορούν τους κοινωνούντες των καφενείων της παραλίας και μόνο. Για τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες μετά την κατάργηση των νομικών προσώπων; Τίποτα. Για σχολεία στα βόρεια του δήμου που αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικά ζητήματα τίποτα. Για τον αθλητισμό στην περιοχή που παραπαίει τίποτα. Για άλλα τόσα που συμβαίνουν τίποτα.

Μπράβο θα πω κλείνοντας, στους Γρήγορη Μέξη και Πέτρο Δέδε. Για το θέμα που έφερε ο μεν αλλά και για την απάντηση του δε. Αυτός είναι πολιτικός πολιτισμός για όσους αναρωτιούνται και αυτή είναι η σωστή χρήση του βήματος που τους έδωσαν οι δημότες. Να αντλείς γνώση από την προσωπική σου κατάρτιση, να ψάχνεις ένα θέμα, να το μελετάς σωστά και να κάνεις μια ερώτηση χρήσιμη για την κοινωνία. Και να λαμβάνεται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής εκ νέου μια καταρτισμένη απάντηση, ευγενικά χωρίς να επαναφέρουμε στη κουβέντα σκιές και προσωπικά ροκανιδια του 2010, του 2019 κλπ.

Κουράστηκε ο κόσμος με την πολιτική ανακύκλωση και τον λήθαργο. Και δεν μιλώ για πρόσωπα. Μιλώ για ύφος, αφήγημα και νοοτροπία.

Καλή Κυριακή.

Δημήτρης Τόλιας

Πολιτικός Αναλυτής

Αριστούχος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ. Με Μεταπτυχιακές Σπουδές Πολιτικής Επικοινωνίας στο ΕΚΠΑ και διατριβή στη χρήση των social media στην πολιτική. Επαγγελματική πορεία σε ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα πολιτικών ερευνών. Ιδιοκτήτης επιχειρήσεων επικοινωνίας.

Ολόκληρη η συνεδρίαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *