Την Τετάρτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο της μάχης απελευθέρωσης του Ωρωπού στον Κοιμητηριακό Βυζαντινό Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ωρωπό. Την εκδήλωση διοργάνωσε άρτια ο πολιτιστικός σύλλογος Ωρωπού “Ο Ασωπός”. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την σπουδαίας ιστορικής σημασίας εκδήλωση στο όμορφο και ήσυχο αυτό περιβάλλον.

Στον τόπο μας βρέθηκε τιμώντας μας ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, κ. Πλαπούτας ο οποίος με λίγα λόγια κατάφερε να συγκινήσει τους ακροατές και να μας γεμίσει υπερηφάνεια για τον τόπο μας. Δεσμεύτηκε από την θέση του να δώσει τον αγώνα ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό και να μείνει γραμμένη στην ιστορία η πολύ σημαντική Μάχη του Ωρωπού που αποτελεί κομμάτι της ελληνικής επανάστασης.

Στην εκδήλωση παρακολουθήσαμε και την αποκάλυψη του σπαθιού του Γεώργιου Σκουρτανιώτη, αδελφού του καπετάνιου της επανάστασης, Αθανάσιου Σκουρτανιώτη. Οι δύο αγωνιστές της οικογένειας Γάτση (όπως ήταν το κανονικό τους όνομα) που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία σε ολόκληρη την Αττικο-βοιωτία τιμήθηκαν χθες. Τα ονόματά τους, ιδιαίτερα στην περιοχή μας θα πρέπει να ακούγονται και να χαράσσονται στη μνήμη μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρώων από τον Δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού Άννα Κόντου και τον Αλέξανδρο, υιό του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και επιμνημόσυνη δέηση.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες. Ο χαιρετισμός της Προέδρου, η ομιλία του κ. Πλαπούτα και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από τον Νίκο Λούπη. Έπειτα ξεκίνησαν οι χοροί από τους χορευτές της Ενορίας Αγίας Μαρίνας Ωρωπού. Με σεβασμό στη μνήμη, προσεγμένες ενδυμασίες και υπερηφάνεια χόρεψαν μπροστά σε όλους μας κάνοντας φανερό με τρόπο σαφή ότι οι ήρωές μας, οι αγωνιστές της Μάχης του Ωρωπού πολέμησαν για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι και να χορεύουμε μια Τετάρτη στα μέσα του καλοκαιριού. Διότι αυτό που φαντάζει σε εμάς αυτονόητο, ήταν για εκείνους τους ήρωες όραμα και διεκδίκηση. 200 χρόνια μετά, το έργο τους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Αθάνατοι.