Το «TACK» της Βάνιας Τέρνερ σε παραγωγή του ONASSIS CULTURE είναι μια ταινία που πρέπει να δουν όλοι, όχι μόνο γιατί αποτελεί μια συγκλονιστική καταγραφή του – καλά κρυμμένου – κακοποιητικού συστήματος στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και γιατί αποτελεί έναν φωτεινό φάρο αλήθειας και γενναιότητας για όλες εκείνες τις γυναίκες, που συνεχίζουν να «κουβαλούν» καθημερινά το απομυζητικό τραύμα της κακοποίησης.

Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει η λέξη «TACK», είναι η αλλαγή πορείας λόγω αντίθετων ανέμων στην ιστιοπλοΐα. Και από τη στιγμή που η χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε ν’ αλλάξει πορεία και να μιλήσει δημόσια για τον βιασμό της, πριν από πολλά χρόνια, από ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, απελευθερώθηκε μια τεράστια, καλά κρυμμένη δύναμη και μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι του ελληνικού #MeToo κινήματος.

Tack έκανε και η νεαρή Αμαλία Προβελεγγίου όταν επικοινώνησε με την πρωταθλήτρια και αποφάσισε να οδηγήσει τον πρώην προπονητή της στα δικαστήρια και να τον καταγγείλει για την συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον ανάμεσα στα 11 και τα 13.
Κι έτσι, η Αμαλία και η Σοφία κάνουν το σωστό tack. Η μία πάντα στο πλευρό της άλλης, βρίσκουν εν μέρει δικαίωση, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούν πως ο αγώνας τους για να αλλάξουν οι νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας μόλις ξεκίνησε.

Δείτε το τρέιλερ:

Το σκηνοθετικό σημείωμα της Βάνια Τέρνερ

«Το “TACK” είναι μια πολύ προσωπική καταγραφή της ζωής και του αγώνα δύο γυναικών για δικαίωση. Oι ζωές της Σοφίας και της Αμαλίας διασταυρώνονται όταν η Αμαλία αποφασίζει να στείλει μήνυμα της Σοφίας, λίγες ημέρες μετά την δημόσια μαρτυρία της για τον βιασμό της από έναν ισχυρό παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα ξεκινά ένας δικαστικός αγώνας εναντίον του πρώην προπονητή της Αμαλίας. Η ταινία ακολουθεί και παρατηρεί τις δύο γυναίκες επί δύο χρόνια περίπλοκων και επώδυνων δικαστικών διαδικασιών.

Οι ζωές τους στην ταινία εκτυλίσσονται παράλληλα:

Άρχισα να κινηματογραφώ τη Σοφία ενώ γινόταν εθνικό σύμβολο, χωρίς να γνωρίζω τι θα ακολουθήσει, κι ενώ το κύμα των καταγγελιών είχε μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Λίγο μετά, γνώρισα την Αμαλία και ξεκίνησα να περνάω χρόνο μαζί της και να κινηματογραφώ την ίδια και την οικογένειά της. Αναπτύχθηκε μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας καθώς και με τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερα στο διάστημα της δίκης, η κάμερά μου έγινε κατά κάποιον τρόπο αποθετήριο των δικών τους σκέψεων και συναισθημάτων. Έτσι μου ανοίχτηκε ένα παράθυρο στον κόσμο του σύνθετου ψυχικού τραύματος και το πώς αυτό επηρεάζει τα θύματα και τους κοντινούς τους ανθρώπους -κανείς δεν μένει αλώβητος όταν γίνεται ένας βιασμός.

Θέλησα όμως να προχωρήσω και πέρα από τη ζωή των πρωταγωνιστριών για να αφηγηθώ την ιστορία ενός σαθρού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και πώς αυτό κατακερματίζει τα θύματα. Η Αμαλία εξουθενώθηκε ψυχικά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Μέσα από αυτή την οδυνηρή καταγραφή ελπίζω να προβληματίσω για την κατάσταση της παιδικής προστασίας στη χώρας μας, την έλλειψη ειδικής εκπαίδευσης των δικαστών και συνηγόρων σε θέματα έμφυλης βίας και παιδικής κακοποίησης, αλλά και την απουσία ενός γενικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων στη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας. Ελπίζω ακόμα να δημιουργήσω ερωτήματα για το πώς οι σεξιστικές αντιλήψεις, η κυρίαρχη κουλτούρα, η τοξικότητα και η νοσηρότητα -στις επαρχιακές πόλεις ειδικά, χωρίς όμως να περιορίζεται εκεί- απομονώνουν, στιγματίζουν και φιμώνουν τα θύματα, ακόμα και όταν αυτά είναι παιδιά.»

Πού μπορείτε να δείτε την ταινία «TACK»

ΑΘΗΝΑ – Κινηματογράφος Δαναός

Προπώληση στο ταμείο του κινηματογράφου και στο: https://www.danaoscinema.store/ibooking93/shows.xhtml

  • Τρίτη 10, Τετάρτη 11/12 στις 19.00
  • Παρασκευή 6/12 στις 17.30
  • Σάββατο 7/12 στις 17.50
  • Κυριακή 8/12 στις 18.50

Την Τρίτη 10/12 θα ακολουθήσει Q&A μετά την προβολή με τη σκηνοθέτιδα Βάνια Τέρνερ και την Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *