Τα Σάββατα στο Γυμνασιο Καπανδριτίου είναι διαφορετικά. Μαθητές και μαθήτριες του πολιτιστικού προγράμματος “Γέφυρες χτίζουμε..φράγματα γκρεμίζουμε” και του περιβαλλοντικού προγράμματος “Βουνά και κάστρα θα διαβώ” είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι δημιουργίας podcast!

Το εργαστήρι υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση της ομάδας «Παραμυθοκαμώματα» που αποτελείται από τις Βιργινία Κοκκίνου και Ειρήνη Νικολακοπούλου. Το πρόγραμμα “Κάθε τόπος ένας θρύλος” συνδυάζει την αφήγηση, τη μουσική και τη δημιουργικότητα με την τοπική παράδοση. Μέσα από τις φωνές και τη δημιουργικότητα όλων, θρύλοι ζωντάνεψαν, αγόρια και κορίτσια τραγούδησαν, αφηγήθηκαν και έφτιαξαν παραμύθια, τραγούδια, και τελικά… ένα podcast!
Οι δράσεις δεν σταματούν εκεί: Βουνά και κάστρα θα διαβώ….γεφύρια θα περάσω, στο Κάστρο του Καράμπαμπα, εκεί να ξαποστάσω!
Δύο από τις ιδιαίτερα ξεχωριστές ομαδες που δραστηριοποιούνται στο Γυμνασιο Καπανδριτίου, εκείνες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Βουνά και κάστρα θα διαβώ» και εκείνου του πολιτιστικού «Γέφυρες χτίζουμε φράγματα γκρεμίζουμε» βρέθηκαν στο Οθωμανικό Κάστρο Καράμπαμπα στη Χαλκίδα.
Μέσω των δραστηριοτήτων προσφέρεται στα παιδιά πραγματική μόρφωση με κοινωνικό αποτύπωμα που ανοίγει τους ορίζοντες των μαθητριών και των μαθητών.
48 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί των δύο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικό: «Βουνά και κάστρα θα διαβώ» και πολιτιστικό: «Γέφυρες χτίζουμε φράγματα γκρεμίζουμε») βρέθηκαν την Παρασκευή 31-1-2025 στη Χαλκίδα για να μελετήσουν το οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, που βρίσκεται ψηλά στο λόφο της Κανήθου κι ατενίζει αγέρωχο την πόλη της Χαλκίδας αλλά και το στενό του Ευρίπου. Μικροί -μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στο εσωτερικό του αλλά και στο μουσείο με τη σπουδαία γλυπτοθήκη που υπάρχει μέσα στο κάστρο. Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσία του σπουδαίου γλύπτη και συντοπίτη μας Νίκου Πάλμερ, που μύησε την ομάδα στην τέχνη και τα μυστικά της δόμησης με πέτρα και μάρμαρο.
Στη συνέχεια, φτάνοντας στην πόλη μέσα από το δασικό μονοπάτι, η ομάδα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την παλιά συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου, να μάθει την ιστορία της αλλά να ενημερωθεί και για το φαινόμενο της παλίρροιας που εμφανίζεται στον πορθμό του Ευρίπου, τα λεγόμενα «τρελά νερά».
Αυτές είναι οι δράσεις που προάγουν την ομαδικότητα, εκπαιδεύουν τη νέα γενιά να ερευνά, να θέτει ερωτήματα, να αναζητά, να κατανοεί την πολιτιστική κληρονομιά και τις ταυτότητες πλουραλιστικά και όχι περιχαρακωμένα και να κινητοποιείται με δράσεις για το κοινωνικό όφελος, με αλληλεγγύη.
Οι συντονιστές καθηγητές
Αλεξοπούλου Όλγα
Καρακασίδου Ελισσάβετ
Κωτσόπουλος Αντώνης
Ντέρτσου Ειρήνη
Πανάγου Ματίνα