*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Την περασμένη Δευτέρα (20/1) ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Μέσα στον εκατέρωθεν «οχετό» περισσότερο και λιγότερο αυτόκλητων λογαριασμών που κατακλύζουν το Facebook θα κάνω μια ψύχραιμη και πλουραλιστική εξέταση των όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση.

Αντί – Προλόγου: Όσοι ψάχνετε για αίμα, ψάξτε άλλου.

Διάφοροι λογαριασμοί, άλλοι υπαρκτοί, άλλοι όχι, στο Facebook σχολιάζουν και δημοσιεύουν με έντονα υβριστικές εκφράσεις υποστηρίζοντας ένα εκ των δύο στρατοπέδων, σε μια κατάσταση πόλωσης που μόνο κακό κάνει στον τόπο. Δημιουργούμε μια κατάσταση άσπρου – μαύρου, εχθρών – φίλων που απαγορεύεται να συνεχιστεί για τα επόμενα 4 χρόνια.

Προσωπικά, ποτέ μου δεν αγκάλιασα αυτή την τακτική δολοφονίας χαρακτήρων και τοξικών αντιδράσεων σε γεγονότα. Αντιθέτως, πάντοτε έβαζα μπροστά την ψύχραιμη ανάλυση. Αυτό θα κάνω. Όσοι ψάχνετε για αίμα, ψάξτε άλλου. Εγώ θα γράφω για όσους θέλουν να ξέρουν τι λέει κάθε πλευρά και θα εκφράζω τη γνώμη μου με βάση όσα έμαθα από την ακαδημαϊκή μου πορεία στην Πολιτική Επιστήμη.

Όλο το βίντεο της Συνεδρίασης:

Δημοτική Αρχή

Η δημοτική αρχή ανέλυσε τις συνθήκες υπό τις οποίες έφτιαξε τον Προϋπολογισμό. Ο κ. Λούπης αναφέρθηκε σε ορισμένα κυβερνητικά μέτρα τα οποία δυσκολεύουν τη Δημοτική Αρχή όπως είναι η κατάργηση των ΝΠΔΔ, η ανάγκη διαρκούς κατάρτισης ελεγκτικών αναφορών στην κεντρική διοίκηση που προκαλεί καθυστερήσεις, τις πολλές αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού κ.α. Ακόμη, τονίστηκε η διενέργεια διαγωνισμών για μια σειρά κάλυψης αναγκών ενώ τέλος επισημάνθηκε πως ο τελικός Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και αφορά 87.000.000 ευρώ.

Αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση με τη σειρά της έθεσε ορισμένα καίρια ερωτήματα. Αρχικά, ο κ. Κιούσης ρώτησε για τα έσοδα του Δήμου Ωρωπού από τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του. Ο κ. Καμπιώτης ρώτησε εάν το προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα των 55 εκατομμυρίων έχει υλοποιηθεί. Ο κ. Λίτσας λογομάχησε με τον Δήμαρχο για τα στοιχεία στην ύδρευση τα οποία χαρακτήρισε «μαϊμού». Ο κ. Δημητρίου ρώτησε για τον αριθμό των αναμορφώσεων που σκοπεύει ο Δήμος να φέρει μέσα στο έτος ασκώντας κριτική για αυτό με βάση την τακτική των περασμένων ετών.

Το φλέγον ζήτημα της Ύδρευσης

Στην συνέχεια όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επεκτάθηκε στο φλέγον ζήτημα των τελών ύδρευσης στον Δήμο Ωρωπού που απασχολεί την κοινωνία του Ωρωπού. Θεώρησα σκόπιμο να ρωτήσω μάλιστα τον Δήμαρχο ώστε να μας ενημερώσει για το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.

Γιασημάκης: «Δεν κρύφτηκα για την αύξηση – Όλοι θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, πρέπει όμως να είμαστε και χρήσιμοι για τη λειτουργία του Δήμου. Δεν μείναμε μόνο στην αύξηση – κάναμε έργα 15 εκατομ. στην ύδρευση»

Ο Δήμαρχος τόνισε τόσο στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, όσο και στην κάμερα του Oropos News πως έγιναν αυξήσεις από το 2023, διότι υπάρχει έλλειμα περίπου 2.500.000 ευρώ στο ισοζύγιο εσόδων και εξόδων στην Υπηρεσία. Μάλιστα, τόνισε πως το 45% των δημοτών δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς και μάλιστα συστηματικά.

Μίλησε για ένα πρόβλημα στο οποίο αναζήτησε λύση ο Δήμος. Κατά την δημοτική αρχή η λύση ήταν να υπάρξει μεν αύξηση, αλλά παράλληλα να γίνουν έργα ύψους 15εκ. ευρώ που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση (τηλεμετρία, γεωτρήσεις Μαυροσουβάλας κ.α.). Στόχος όπως ανέφερε ο Δήμαρχος είναι το 45% να μπει στη διαδικασία να πληρώνει τακτικά ώστε η ψαλίδα των χρεών να κλείνει και σταδιακά όταν συμβεί αυτό να υπάρξει μείωση.

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Δημήτρη Κιούση ο οποίος άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για την στροφή της προς τον ιδιώτη στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Κιούσης: «Ο Δήμος Ωρωπού ετοιμάζεται να γίνει μια μεγάλη μπίζνα»

Ο κ. Κιούσης μας δήλωσε πως θα δοθούν πολλές υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες αναφερόμενος στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το leasing αυτοκινήτων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «αν και δεν είμαι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν μπορείς να λες πως θα κρατήσεις όλο το προσωπικό και να έχεις και ιδιώτη. Μαθηματικά θα αποτύχεις».

Καμπιώτης: «Δεν μιλάμε για προϋπολογισμό αλλά για ληστρική επιδρομή»

Ο Διονύσης Καμπιώτης άσκησε κριτική για τις αυξήσεις των τελών στον Δήμο μιλώντας για «επιδρομή που τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ακόμη, μίλησε για «δημόσια παραδοχή του Δημάρχου» για τις αυξήσεις και το 45% των κακοπληρωτών, λέγοντας πως εδώ και 5,5 χρόνια «δεν έχει πάρει κανέναν ρολοϊ» με αιτιολογία τον κορονοϊό. «Ο Δήμος πριν τις εκλογές σύμφωνα με τον Δήμαρχο ήταν εύρωστος αλλά τώρα προχωρά σε αυξήσεις στα τέλη;» είπε.

«Οι κάτοικοι ασκούν κριτική και στην αντιπολίτευση» είπα στον κ. Καμπιώτη και του ζήτησα να μου πει την γνώμη του – «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα» είπε

Ο κ. Καμπιώτης μου απάντησε ότι «δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μονάχα τη Δημοτική Αρχή αλλά και την αποκεντρωμένη, τον ελεγκτικό μηχανισμό των Δήμων. Έχω καταθέσει 16 προσφυγές, πλήρως εμπεριστατωμένες και όμως πάνε στον «κουβά» επειδή όπως μας απαντά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν υπάρχει το προσωπικό να τις ελέγξει. Η αντιπολίτευση κατέθεσε προσφυγή για τα τέλη τόσο το 2023 όσο και το 2024 και κατέληξε στον κάλαθο των αχρηστών. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στην πράξη» είπε.

Οικονομίδης: «Οι αλλαγές στην καθαριότητα θα βελτιώσουν την αποκομιδή και το έργο της Υπηρεσίας»

Στόχος να είμαστε καλύτεροι σαν υπηρεσία το 2025. Είμαι αισιόδοξος με την έλευση ιδιώτη στην καθαριότητα σε κάποιες περιοχές από τον Μάιο. Θα βελτιώσει την αποκομιδή και οι παροχές θα είναι πολύ καλύτερες.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Συμπέρασμα 1: Για την Ύδρευση

Αφού σας ανέφερα τι ειπώθηκε, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Είναι μείζον το ζήτημα των αυξήσεων και η Δημοτική Αρχή δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα εκτιμώ. Όταν έχεις ένα σχέδιο το οποίο για να πετύχει χρειάζεσαι την συνδρομή άλλων, οφείλεις να το πεις, να το κάνεις γνωστό εξ αρχής, όχι στο και ‘5. Μπορώ να κατανοήσω την απόφαση για την αύξηση και το σκεπτικό της. Πρέπει η ψαλίδα  έσοδα-έξοδα να κλείσει, οι Δήμοι στην Ελλάδα λόγω της κρίσης της δεκαετίας αλλά και του Covid διαιώνισαν μια ζούγκλα στον τομέα αυτό και τώρα η Κυβέρνηση πιέζει τους Δήμους να εισπράξουν (με άγνωστες συνέπειες). Είναι εύλογη όμως η λαϊκή αγανάκτηση.

Ο Δήμαρχος είπε πως αυξήθηκαν τα τέλη και πως παράλληλα έκανε έργα στην ύδρευση για την απόδοση της εξοικονόμησης. Όμως, μου φαίνεται άδικο, όπως πολλοί συμπολίτες μας τονίζουν, να πληρώσει το 55% τους κακοπληρωτές του 45%, διότι η πολιτική αυτή σε αυτό οδηγεί. Που είναι απλουστευμένη ανάγνωση μεν αλλά είναι ρεαλιστική. Διότι την αύξηση την βλέπει και αυτός που πλήρωνε και αυτός που δεν πλήρωσε ποτέ. Εδώ έρχεται και πάλι αυτό που είπα στην αρχή. Αν θέλεις να αντιστρέψεις μια κουλτούρα ανθρώπων που δεν πληρώνουν, αρχικά θα πρέπει να το επικοινωνήσεις, να καταλάβει ο κόσμος το πλάνο. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που ακριβαίνει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, δεν νομίζω πως πρέπει να σταθεί σε στοιχεία «μαϊμού» αλλά να αναζητήσει μια εναλλακτική πρόταση στο πως ο Δήμος θα λύσει το πρόβλημα. Αρκετοί φίλοι μου λένε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ύδρευση, οι απώλειες είναι μεγάλες. Ακόμη, άλλοι Δήμοι έχουν βρει άλλους τρόπους να λύσουν το πρόβλημα. Θα ήθελα να δω μια δράση (επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, ενημέρωση από την ΕΥΔΑΠ, συνομιλία με άλλους Δήμους, προσέγγιση ειδικών). Προσωπικά αυτό θα ήθελα από την αντιπολίτευση και όχι να ανακυκλώνουμε προσωπικές έριδες.

Συμπέρασμα 2: Για την έλλειψη φαντασίας

Ήταν ενδιαφέρουσα η φράση του κ. Κιούση για «έλλειψη φαντασίας» στον προϋπολογισμό. Κατανοώ τι ήθελε να πει και έχει δίκιο. Ωστόσο, δεν βλέπω εκατέρωθεν φαντασία. Ο Δήμαρχος είπε ότι «Προϋπολογισμό δεν κάνεις με φαντασία αλλά με στοιχεία». Έχει άδικο ωστόσο κατά τη γνώμη μου. Είναι μια διεκπεραιωτική ανάγνωση. Πολιτική και διοίκηση πρέπει να συνυπάρχουν. Η διοίκηση θέλει ισορροπία, στοιχεία, δεδομένα. Όμως, η πολιτική θέση στον Δήμο, δεν αφορά ένα λογιστικό γραφείο, αλλά ένα έδαφος παραγωγής πολιτικής. Για αυτό άλλωστε είναι και αιρετή. Δεν υπάρχει καινοτομία, κάτι πρωτοποριακό που θα μας βάλει στον χάρτη, ένα πλάνο 20ετίας και στην τελική, μια ταυτότητα.

Αυτό που λείπει είναι η ταυτότητα της περιοχής. Δεν έχουμε αποφασίσει τι Δήμος θέλουμε να είμαστε και που θα εστιάσουμε. Στον τουρισμό; Στην αγροτική ανάπτυξη, στην παραγωγή, στην οικιστική ανάπτυξη; Ο Δήμος Ωρωπού δεν έχει θέσει έναν στόχο και ένα πλάνο, ώστε τα στοιχεία και οι αριθμοί που ανέφερε ο Δήμαρχος για 10, 20, 30 χρόνια να κατευθύνονται προς αυτόν. Πρέπει να αποφασισθεί μια κατεύθυνση, που θα επενδύσει και γιατί ο Δήμος. Πως θα ιεραρχήσει τις αποφάσεις του ώστε να μπει στο παιχνίδι δυνατά διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις με ταυτότητα και φυσικά να βρει τρόπο να παράγει έσοδα, όπως μια σειρά άλλων Δήμων. Αυτά πίστευα θα άκουγα στην ειδική συνεδρίαση προϋπολογισμού. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν υπάρχει στο μέλλον ορίζοντας, στόχος και κατεύθυνση.

Αυτή την «φαντασία» δεν είδα, ούτε από την Δημοτική Αρχή, ούτε από την Αντιπολίτευση. Η μεν τρέχει αγχωμένη να προσαρμοστεί σε μια νέα (άνωθεν) πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη (2019-2023) και η δε αντιπολίτευση προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια άγρια δύση 4 χρόνων μέχρι τις εκλογές που στερεί κίνητρα και διάθεση για δράση σε πρόσωπα που η μεταξύ τους σχέση δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Δημήτρης Τόλιας

Πολιτικος Αναλυτής

Αριστούχος Πολιτικής Επιστήμης (ΑΠΘ) και Διπλώματος Μεταπυχιακού Πολιτικής Επικοινωνίας (ΕΚΠΑ) – Εκδότης Oropos News, inpolitics.gr, ιδιοκτήτης Dominus Media και της Nominis Media & Communication GP (Marketing & Πολιτική Επικοινωνία)