Το Oropos News σε μία συνέντευξη με την Μυρτώ Κοροβέση, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο με τον συνδυασμό “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” και τον Γιώργο Ιωακειμίδη, Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.

Πώς πήρες την απόφαση να κατέβεις και σε αυτές τις εκλογές;

Νομίζω ότι σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και για την κοινωνία και γενικά για τη χώρα, σε δύσκολες μάχες πρέπει να συστρατευόμαστε και όχι να φεύγουμε. Οπότε, για μένα ήταν μονόδρομος. Είναι μία δύσκολη στιγμή για την κοινωνία με όλα αυτά που γίνονται τελευταία, βλέπουμε ότι η χώρα μας περνάει δύσκολες ώρες, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια και η αυτοδιοίκηση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό οπότε θα είμαι εδώ, θα δώσω τον αγώνα μου με τον κόσμο και μακάρι να με εμπιστευτεί ξανά. Ζητάω την υποστήριξή τους και πραγματικά αν ένα πράγμα έχω να υποσχεθώ είναι ότι θα τους κοιτάω με καθαρό βλέμμα και θα δουλέψω για τον τόπο μας. 

Θα θέλαμε να μας πεις και μερικά πράγματα για τον κύριο Ιωακειμίδη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι Δήμαρχος στο Ρέντη και την Νίκαια πριν γεννηθούμε εμείς, από το 1994. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα και θεωρώ, για την Αττική, ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης θα είναι μέρος της λύσης γιατί τόσα χρόνια είχαμε ανθρώπους, ενδεχομένως, που ήταν μέρος της κρίσης. Εμένα, προσωπικά, κάτι που με κέρδισε σε αυτόν είναι ότι διαπνέεται από βαθιά αξιοκρατικές αντιλήψεις. Πραγματικά, ο τρόπος που χειρίστηκε τους υποψηφίους εσωτερικά είναι τόσο αξιοκρατικός που εμένα η αξιοκρατία είναι κάτι που μου λείπει από τη χώρα και από την Αττική και είμαι σίγουρη ότι θα το φέρει και εδώ. Και επειδή ξέρω πολύ καλά το έργο που έχει κάνει στο Ρέντη και την Νίκαια, είμαι σίγουρη ότι θα παλέψει για τον τόπο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο στην ουσία βρίσκεται σε μία διπλή εκλογική αναμέτρηση μία εσωτερική και μία περιφερειακή. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά μέσα σε ένα κόμμα το οποίο ενσωματώνει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας;

Η κρίση, η ήττα στις εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο και δυνατότητα για άνθηση. Οπότε, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα που ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο για την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για μένα την ίδια προσωπικά αλλά και για πάρα πολύ κόσμο στην χώρα, έχει να διαχειριστεί κάτι δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πιστεύω, ότι υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν στελέχη αξιόλογα, που μπορούν να φέρουν μαζί τους κόσμο, που μπορούν να εμπνεύσουν νέο κόσμο ώστε να έρθει αυτό το νέο κύμα που λέμε και να διεκδικήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση του τόπου.

Θεωρείς ότι εκπροσωπείς τους νέους, εκπροσωπείς τη γενιά αυτή και κυρίως τις γυναίκες στην Ανατολική Αττική;

Εγώ και εσύ προερχόμαστε από μία γενιά που έχει γαλουχηθεί και μεγαλώσει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Μας έχουν περάσει πολλά χρόνια το μήνυμα ότι η πολιτική είναι για κάποιους άλλους, για μεγαλύτερους και όχι για εμάς. Θεωρώ ότι η γενιά μας δεν έχει μάθει να κάνει χάρη σε αυτούς που μας θέλουν απόντες. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε, διαπνεόμαστε από καθαρές ιδέες, είμαστε επιστήμονες, είμαστε γειωμένοι στην κοινωνία και θεωρώ ότι στο πρόσωπό μου και στις εθνικές εκλογές και στις περιφερειακές μπορεί πολύς κόσμος, πολλοί νέοι άνθρωποι να συστρατευτούν, να εμπνευστούν και να δουν κάτι καινούργιο. Δεν μου αρέσει να μιλάω ξύλινα, τα προβλήματα που έχουν τα νέα παιδιά στον Ωρωπό τα βιώνω και εγώ, τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι τα βιώνω και εγώ, οπότε είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και νέοι και μεγαλύτεροι. 

Όσον αφορά τώρα τις γυναίκες, οι γυναίκες ειδικά στην Ανατολική Αττική δεν έβρισκαν τη θέση τους στην πολιτική αν σκεφτεί κανείς πόσες γυναίκες δήμαρχοι, υποψήφιες δήμαρχοι στην Ανατολική Αττική, πόσες γυναίκες στην Βουλή και πόσες γυναίκες γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν. Νομίζω ότι οι γυναίκες παρόλο που διεκδικούν, δεν έχουν ακόμα τη θέση και το ρόλο που θα έπρεπε να έχουν. Μπορούμε να νοικοκυρέψουμε πολύ καλά τα πράγματα από το σπίτι μέχρι το δήμο, μέχρι την περιφέρεια, μέχρι την Βουλή. Θα ήθελα πάρα πολύ, επειδή πιστεύω στην γυναικεία αλληλεγγύη, να πιστεύουν οι γυναίκες σε εμένα, όπως πιστεύω και εγώ σε αυτές.  

Καλείσαι να εκπροσωπήσεις μία μεγάλη περιοχή, ένα μεγάλο δήμο, όπως είναι και Ωρωπός, μαζί με την Ανατολική Αττική. Ποιά προβλήματα έχεις εντοπίσει και θα διεκδικήσεις την λύση τους εδώ στον Ωρωπό;

Λίγο-πολύ τα έχουμε ξαναπεί και δυστυχώς με θλίβει πολύ ότι κάθε φορά μιλάμε για τα ίδια προβλήματα και δεν γίνεται τίποτα να λυθεί ένα από αυτά. Θα το πιάσω από την νεανική σκοπιά πρώτα. Είμαι νέος άνθρωπος, έχω μεγαλώσει και εγώ στον Άγιο Στέφανο και αντιμετώπισα παρόμοια προβλήματα όπως αντιμετωπίζουν τα παιδιά εδώ. Στις περιοδείες μου, έρχονται νέοι άνθρωποι και μου λένε ότι δεν έχουν τρόπο να πάνε στην σχολή τους. Υπάρχουν άνθρωποι που στο μηχανογραφικό στις Πανελλήνιες προτιμούν να δηλώσουν επαρχία γιατί, πάνω-κάτω, τα έξοδα θα είναι ίδια με το να πηγαίνουνε από τον Ωρωπό στην Αθήνα κάθε μέρα. Η συγκοινωνία, λοιπόν, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η Ανατολική Αττική είναι τόσο κοντά από το κέντρο και τόσο αποκομμένη από κέντρα εξουσίας και δεν ξέρω γιατί αυτό εξακολουθεί να γίνεται. Η υπεραστική συγκοινωνία που είναι στον Ωρωπό, για να την χρησιμοποιεί κάποιος καθημερινά χρειάζεται 2,80 ευρώ εισιτήριο πήγαινε και άλλα τόσα έλα. Μιλάμε για πάνω από 5 ευρώ την ημέρα μόνο και μόνο για τη συγκοινωνία του. Άρα, αν κάποιο παιδί είναι οικονομικά δύσκολα στην οικογένειά του και δεν έχει και αυτοκίνητο, είναι ξαφνικά αποκλεισμένο από το κέντρο και την σχολή του. Δεν σου μιλάω καν για διασκέδαση που όταν βγεις και πιείς ένα παραπάνω ποτό δεν ξέρεις πως να γυρίσεις από το κέντρο. Οπότε, εστιάζουμε πάρα πολύ στην συγκοινωνία και τα έχω βιώσει και εγώ η ίδια.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, επίσης, είναι οι αποχετεύσεις. Πρέπει να γίνουν επιτέλους βιολογικοί καθαρισμοί γιατί δεν έχουμε τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης. Πλέον, έχουμε καταντήσει να κάνουμε πρωτεύουσας ανάγκες δευτερεύουσες. Μιλάμε για υγιεινή και καθαριότητα.

 Το θέμα των διοδίων είναι τεράστιο θέμα, δηλαδή πραγματικά πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Δεν ξέρω γιατί σταμάτησε ο διαγωνισμός με τα αναλογικά διόδια, υπάρχει παντού στην Ευρώπη. Δηλαδή, εγώ που μπορεί να κάνω μία απόσταση 10 χιλιομέτρων, πληρώνω την ίδια τιμή ενδεχομένως με κάποιον που κάνει 60 χιλιόμετρα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Μπορούμε να λύσουμε τέτοια πράγματα.

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ο Ωρωπός θα μπορούσε το καλοκαίρι, τους καλοκαιρινούς μήνες και μιλάμε για ένα εξάμηνο, και την άνοιξη να ανθίζει από κόσμο και δεν στηρίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι. Γιατί; Όλα αυτά είναι  θέματα που πρέπει να τα δουλέψουμε αύριο και πριν τις εκλογές ακόμα.

Θα ήθελα να δώσεις το μήνυμά σου για αυτές τις εκλογές στους κατοίκους του Ωρωπού και της Ανατολικής Αττική. 

Νέα, φρέσκια, θηλυκή και γοητευτική Αττική. Αυτό θα ήθελα, επιτέλους η Αττική να γίνει το σπίτι μας. Γιατί στην Αττική και ειδικά στην Ανατολική Αττική μπορεί να γυρνάμε μόνο για έναν ύπνο, μπορεί να γυρνάμε στο σπίτι μας, ειδικά εμείς οι νεότεροι, απλά και μόνο για να κοιμηθούμε. Δεν χτίζουμε την ζωή μας εδώ και είναι κρίμα γιατί είναι ένας ευλογημένος τόπος και θέλω να τον υπηρετήσω, θέλω να είμαι μέρος της λύσης, οπότε είμαι εδώ για εσάς.