Οι φλόγες ακόμα δεν έχουν σβήσει στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία και εκατοντάδες συνδημότες μας παλεύουν καθημερινά στα αποκαΐδια να αναστηλώσουν τις περιουσίες τους. Πάνω στις στάχτες προσπαθούν να σώσουν ακόμα και σήμερα, ότι μπορεί να σωθεί, υπο τον φόβο μιας έντονης νεροποντής να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις όποιες προσπάθειες. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, αποδεικνύει πως κινείται η Δημοτική Αρχή και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος που ακόμα και μετά από τέτοια καταστροφή, επιτρέπουν να υπάρχουν εν δυνάμει πυριτιδαποθήκες, μέσα στα λιγοστά εναπομείναντα περιαστικά δάση του τόπου μας.

 

 

 

 

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος με παρέμβαση τους προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και τον Αντιδήμαρχο ύδρευσης και καθαριότητας κ. Κωνσταντίνο Λίτσα καταγγέλλουν την λειτουργία παράνομης χωματερής-«πυριτιδαποθήκης» μέσα στο δάσος, σε δημοτική έκταση την περιοχή της δεξαμενής της ΔΚ Μαρκοπούλου και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μια νέας τραγωδίας λίγες μόνο μέρες μετά την μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά που στις Αφίδνες και συνολικά στη Β/Α Αττική. Μάλιστα στην ίδια περιοχή έχει προκληθεί πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες η οποία έσβησε μετά από έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής, αποδεικνύοντας ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έλαβε η δημοτική αρχή Ωρωπού για την προετοιμασία της περιοχής εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απαιτούν να αποκατασταθεί και να σφραγιστεί ο χώρος της δεξαμενής στο Μαρκόπουλο για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή.

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Αντιδήμαρχο ύδρευσης και καθαριότητας κ. Κωνσταντίνο Λίτσα

Αρ. Πρωτοκόλλoυ: 19494/ 24.8.2021

«Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Αντιδήμαρχε,

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν οι εικόνες που αντίκρισε σε αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης το πρωί της Κυριακής 22/8/2021, στην περιοχή της δεξαμενής στη ΔΚ Μαρκόπουλου (θέση Ταμπούρι). Εκεί σε περιφραγμένη δημοτική έκταση που έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή έχουν τοποθετηθεί στοίβες κλαδιά, στρώματα, κουβέρτες, ελενίτ και άλλα ογκώδη υλικά κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, μετατρέποντας την περιοχή σε μια μεγάλη «πυριτιδαποθήκη» (επισυνάπτονται φωτογραφίες).

Μάλιστα εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν θαφτεί με την μέθοδο της επιχωμάτωσης κάτι που επίσης προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές τόσο στο έδαφος όσο και στο υπέδαφος και στα υπόγεια νερά (επισυνάπτονται φωτογραφίες).

Δεν είναι δυνατόν, μερικές μέρες μόνο μετά την τεράστια καταστροφή που ζήσαμε να εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η τραγική κατάσταση.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή συνεχίζει να υφίσταται την στιγμή που στην συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκε πυρκαγιά την 15/7/2021 και μόνο μετά από έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής δεν γίναμε μάρτυρες μιας νέας καταστροφής.

Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και σήμερα, όχι μόνο κανένα μέτρο δεν έχετε λάβει για την αποφυγή πυρκαγιών στην περιοχή μας αλλά οι πράξεις και οι παραλήψεις σας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για μια πιθανή νέα τραγωδία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες σας για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή μας και για αυτό είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για μια πιθανή νέα καταστροφή από πυρκαγιά όπως και για την συντελούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τώρα να αποκατασταθεί και να σφραγιστεί ο χώρος της δεξαμενής στο Μαρκόπουλο για να μην ζήσουμε ξανά μια νέα καταστροφή…»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος».

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, ακόμα και σήμερα. Η χωματερή του Μαρκοπούλου(Άγιος Γεώργιος) παραμένει ανοικτή και δέχεται καθημερινά μπάζα και κάθε είδους απορριμμάτων από τους επιτήδειους. Κανένας δεν νοιώθει την ανάγκη να σφραγίσει τον χώρο και να τον περιφρουρήσει, απαγορεύοντας να συμβαίνει αυτή η σαθρή κατάσταση που παρουσιάζουμε στις παρακάτω φωτογραφίες. Με μια τεράστια και ιδιαιτέρως δαπανηρή προσπάθεια, η Περιφέρεια Αττικής πριν λίγους μήνες κατάφερε να απομακρύνει χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από το σημείο και να βάλει μια τάξη, μειώνοντας τους φόβους ανάφλεξης και την δημιουργία εστιών φωτιάς που θα είναι καταστροφική για την περιοχή.

 

 

 

 

Σήμερα η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την ανάλγητη πρακτική της, να επιτρέπει την δημιουργία χωματερών εντός των οικιστικών ιστών. Κανένα πάθημα δεν έγινε μάθημα και μάλιστα με τους φόβους εκδήλωσης μιας φωτιάς να είναι υπαρκτοί και έντονοι καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι οι χειρότερες προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

 

Και δεν είναι το μοναδικό σημείο! Σύντομα θα παρουσιάσουμε δεκάδες φωτογραφίες από σημεία εντός των δασών μας, που αποτελούν άμεσο κίνδυνο εκδήλωσης μιας ακόμα καταστροφικής πυρκαγιάς.