Πριν καλά καλά σβήσουν οι τελευταίες φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς στις βόρειες κοινότητες του δήμου μας, η επόμενη ημέρα φέρνει στο φως το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε. Εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου που ομόρφαιναν την περιοχή μας έγιναν στάχτη σε λίγες ώρες. Η καμένη χλωρίδα, οι σπασμένοι κορμοί δέντρων, οι καπνοί, τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης αλλά και τα καμένα σπίτια και αυτοκίνητα αποτελούν την εικόνα που αντικρύζει κανείς στον τόπο που πέρασαν οι φλόγες.

Μικρές ομάδες πυροσβεστών συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη όπου χρειαστεί, σβήνοντας τις εναπομείνασες μικρές φλόγες ενώ ομάδες τεχνικών προσπαθούν να επαναφέρουν σε λειτουργία τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στις περιοχές αυτές. Πεζοπόρα τμήματα έχουν ήδη ξεκινήσει να κόβουν τα καμένα δέντρα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα, η αστυνομία περιπολεί διαρκώς ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα κλοπής των εγκαταλελειμμένων  κατοικιών ενώ ήδη μερικοί κάτοικοι επιθεωρούν την κατάσταση των σπιτιών τους.

Ευτυχώς η διαδικασία της εκκένωσης βοήθησε στο να μην θρηνήσουμε συνδημότες μας κατοίκους ενώ είναι ευχής έργον πως πολλά σπίτια, παρότι η φωτιά πέρασε δίπλα τους δεν τα έκαψε, τουλάχιστον όχι ολοσχερώς. Δυστυχώς, αυτό δεν ίσχυσε για όλα τα σπίτια. Πολλά παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ αρκετά αυτοκίνητα παρατηρούνται καμένα στην περιοχή. Οι δημότες του Ωρωπού, θα βρεθούμε στο πλάι των πληγέντων και θα διεκδικήσουμε την αποζημίωσή τους και την μέριμνα αποκατάστασής τους.

Συνομιλώντας με εθελοντές πυροσβέστες της ΣΕΑΔ έγινε κατανοητό πως όσοι επιχείρησαν, έδωσαν την ψυχή τους προκειμένου να νικηθεί ο εχθρός. Έτσι και ο Βασίλης Φιλώρας, πατέρας δύο παιδιών, έδωσε την μάχη με ψυχή προκειμένου να σωθούν τα χωριά μας. Θρηνούμε για τον χαμό του εθελοντή πυροσβέστη και όλος ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί δίπλα στην οικογένειά του αυτές τις δύσκολες ώρες. Η μάχη ήταν μεγάλη και άνιση. Η φωτιά ελέγχθηκε μετά από τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων προτού προχωρήσει περισσότερο μέσα στη Μαλακάσα, παρότι πέρασε την εθνική οδό από τον κόμβο Μαρκοπούλου. Η παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζει το σημείο στο οποίο σταμάτησε η φωτιά.

Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά αυτή είναι τεράστια. Το γκρίζο τοπίο μέσα από τις στάχτες της φωτιάς αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά όλων μας. Είναι όμως στο χέρι μας να βοηθήσουμε στην αναδάσωση της περιοχής ώστε σε λίγα χρόνια από σήμερα, το τοπίο να ξαναγίνει πράσινο, πανέμορφο όπως το θυμόμασταν. Η υπέροχη λίμνη Μπελέτσι σώθηκε και οι φλόγες έμειναν μακριά, η ζωή εκεί χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζεται. Έτσι, μέσα από τις στάχτες με τη αλληλεγγύη όλων μας ο,τι καταστράφηκε θα ξαναγίνει από την αρχή.