Γράφει η Κρούστη Σωτηρία – Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η έναρξη της Σαρακοστής γίνεται την ‘’Καθαρά’’ Δευτέρα, με σκοπό την ‘’κάθαρση’’ του πνεύματος και του σώματος, και διαρκεί έως το Μεγάλο Σάββατο. Η νηστεία σηματοδοτεί τη λιτότητα και την εγκράτεια από την τροφή και τα ανθρώπινα πάθη. Ένας από τους βασικούς λόγους που σχεδιάστηκαν οι νηστείες ήταν για να προσφέρουν μία ανάσα ανάπτυξης στους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών. Σήμερα το πρόβλημα μετατοπίστηκε από τις βιομηχανίες, στα σπίτια μας. Η απεριόριστη διαθεσιμότητα των τροφίμων, δημιουργεί την αίσθηση του ακόρεστου. Για την υγεία μας, είναι απαραίτητο  να δαμάσουμε το διατροφικό πάθος, σε μία εποχή που ακμάζει η παχυσαρκία.

Διατροφικοί Κίνδυνοι & Νηστεία 

Στην ορθόδοξη παράδοση νηστεύονται τα ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και το λάδι και το κρασί. Ο περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε κακά κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας ή τα τηγανιτά, λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό. Όμως, η μακρόχρονη αποφυγή κατανάλωσης των βασικών πηγών πρωτείνης και λιπαρών είναι ικανή να παρουσιάσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (σίδηρο, φερριτίνη, Β12, Β9),  αύξηση σωματικού λίπους και μείωση μυϊκής μάζας.

Νηστεία και απώλεια βάρους

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πώς οι αλλαγές στο σωματικό βάρος καθορίζονται από το ενεργειακό ισοζύγιο. Όταν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες από την τροφή είναι λιγότερες από τις θερμίδες που ‘’καίει΄΄ ο μεταβολισμός, τότε υπάρχει μείωση βάρους. Αντιστρόφως, υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους.

  • Αφουγκραστείτε τα σημάδια πείνας και κορεσμού
  • Περπατήστε περισσότερο
  • Συνδυάστε υδατάνθρακα με λίπος και πρωτεΐνη 
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς 
  • Καταναλώστε με μέτρο τα ενεργειακά πυκνά εδέσματα της νηστείας όπως ο χαλβάς

Υδατάνθρακας

Πηγές υδατάνθρακα αποτελούν τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα φρούτα. Η υψηλή κατανάλωσή τους, προκαλεί την ογκώδη απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες. Οι συχνές εναλλαγές του σακχάρου στο αίμα δημιουργούν στρες, ατονία, κόπωση και αυξημένη πείνα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η διαχείριση της τροφής και η διάθεση για άσκηση. Υπάρχει λύση!  Ο συνδυασμός των υδατανθράκων με νηστίσιμες πρωτεΐνες, νηστίσιμα λιπαρά αλλά και φυτικές ίνες από τα λαχανικά ή τα προϊόντα ολικής άλεσης, εξομαλύνουν την πορεία του σακχάρου αποφεύγοντας όλα αυτά τα συμπτώματα.

Νηστίσιμα Λιπαρά

Τα λιπαρά που επιτρέπεται να καταναλωθούν στη σαρακοστή είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, φυτικά έλαια όπως καρύδας,  το σουσάμι, οι ελιές, το ταχίνι, ο χαλβάς. Τα περισσότερα είναι καλές πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Ωστόσο, όλες οι λιπαρές πηγές έχουν μεγάλο θερμιδικό φορτίο σε μικρό όγκο τροφής. Χρειάζεται, λοιπόν, η κατανάλωσή τους να γίνεται σε μικρές ποσότητες π.χ. 1 σπιρτόκουτα χαλβά ημερησίως, ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας.

Νηστίσιμες Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται στη σαρακοστή είναι κυρίως τα θαλασσινά,, τα όσπρια και τα μανιτάρια. Τα θαλασσινά, δηλαδή οι γαρίδες, το χταπόδι, τα καλαμάρια και τα οστρακοειδή είναι ολοκληρωμένες πηγές πρωτείνης. Αντιθέτως, τα όσπρια χρειάζεται να συνδυαστούν με δημητριακά, π.χ. ρύζι με φακές, για να απορροφηθεί επαρκώς η πρωτεΐνη που περιέχουν. Ακόμα, τα προϊόντα σόγιας είναι η μοναδική πηγή φυτικής πρωτείνης ίσης βιολογικής αξίας με του κρέατος, και μπορείτε να αντικαστήσετε το ζωικό κιμά με τη σόγια, όπως και τα  γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα νηστίσιμο διατροφικό πλάνο θεωρείται πλήρες εφόσον σχεδιαστεί σωστά. Φέτος, επιλέξτε συνδυασμούς και ποσότητες που θα σας βοηθήσουν να τιθασεύσετε τα διατροφικά πάθη σας. 

*Ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες συμβουλευτείτε το γιατρό/ή το διαιτολόγο για τις διατροφικές  επιλογές.  

Κρούστη Σωτηρία

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με εξειδίκευση σε Ψυχοδιαιτολογία, Αθλητική διατροφή & σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

[email protected]
6983178015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *