*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας
Πριν από μερικές ημέρες, συλλέγοντας δεδομένα για μια έρευνα στον πολιτικό λόγο Δημάρχων άλλων Δήμων, έπεσα πάνω σε κάτι κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα σοβαρό. Ο Δήμαρχος Κοζάνης την άνοιξη είχε προβεί, όπως και πολλοί άλλοι Δήμαρχοι, σε απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ανοιχτή συνεδρίαση για κάθε πολίτη, δίνοντας απαντήσεις σε ό,τι αφορούσε τη διάρκεια της θητείας του. Θυμήθηκα τότε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει αυτή η διαδικασία να γίνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο.
Σας παραθέτω το άρθρο 217 του Κώδικα:
Πράγματι σύμφωνα με τον Κώδικα, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει ήδη προβεί σε αυτή την διαδικασία αρχικά εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία σε κάποιον χώρο που θα επέλεγε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε Παρατάξεις, Συλλόγους, Σωματεία, Δημοσιογράφους, ΜΜΕ, ενδιαφερόμενους και φυσικά στους πολίτες να ακούσουν τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και να θέσουν ερωτήματα ώστε να προκληθεί και δημόσιος διάλογος και συζήτηση κάτι που θα ήταν ευνοϊκό για το μέλλον της περιοχής μας. Η πανδημία του κορωνοϊού φυσικά και δεν αποτελεί λόγο για να μην πραγματοποιηθεί ο απολογισμός. Τα θεσμικά όργανα του Δήμου κατά το lock down συνεδρίαζαν με τηλεδιάσκεψη ενώ από την άνοιξη δεν υπάρχουν περιορισμοί που θα εμπόδιζαν την διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο.
Κατά την γνώμη μου είναι πολύ σοβαρό το γεγονός οτι μια τέτοια εκδήλωση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι αιρετές αρχές όχι μόνον για τυπικούς, νομικούς λόγους, αλλά για ηθικούς και στο πνεύμα της δημοκρατικής συνείδησης λόγους θα πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες και να δέχονται ερωτήσεις. Θεωρώ τις διαδικασίες λογοδοσίας και την από τα κάτω (bottom-up) λειτουργία του πολιτικού συστήματος ως τις σημαντικότερες δικλείδες διασφάλισης του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προάγουν τη συμμετοχή, τροφοδοτούν το κοινωνικό θεσμικό φαντασιακό και αυξάνουν το κοινωνικό κεφάλαιο.
Πιστεύω πως αποτελεί μεγάλη παράληψη όχι μόνον της Δημοτικής Αρχής που δεν έχει κινήσει την διαδικασία αυτή αλλά και της Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 “Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή”
Και η αντιπολίτευση, εξ ίσου με την Δημοτική Αρχή φέρει σοβαρότατες ευθύνες που δεν έχει προκαλέσει αυτόν τον τόσο σοβαρό διάλογο για τα κοινά του Δήμου μας. Οι εκλογές διεξάγονται κάθε 4 ή 5 χρόνια, όμως οι εξελίξεις που επηρεάζουν ριζικά τις ζωές των Δημοτών είναι καθημερινές. Η αντιπολίτευση θα έπρεπε άμεσα να είχε αντιδράσει και να αιτηθεί την διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας. Και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα έπρεπε να τοποθετηθούν για το εν λόγω ζήτημα. Έχω αναφερθεί ξανά κριτικά στην ηπιότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην εξουσιαστική αρχή. Νομίζω ότι η παράληψη αυτή εκ μέρους της Αντιπολίτευσης να πιέσει για την διεξαγωγή της απολογιστικής διαδικασίας επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχουν προβεί οι ίδιες εσωτερικά σε απολογιστικές διαδικασίες της μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής τους πορείας. Ακόμη και αυτή η θέση, η θέση της αντιπολίτευσης είναι αιρετή και έχει ευθύνη. Οι πολίτες τους έδωσαν τη δυνατότητα να βρίσκονται στο Δ.Σ. προκειμένου, αφού δεν ασκούν διοίκηση, να την ελέγχουν.
Η Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Χρειάζεται ανάσες για να λειτουργεί. Έχει ανάγκη την εγρήγορση, τη δράση και τη συμμετοχή. Δεν είναι ένας στέρεος λίθος που παθητικά μνημονεύεται σε ώρες ανάγκης. Είναι καθημερινή πρακτική. Όσον αφορά τον Ωρωπό, Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση φέρουν σοβαρές ευθύνες που δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός των πεπραγμένων. Ευελπιστώ να συμβεί άμεσα, προτού ο επίσημος προεκλογικός ανταγωνισμός αλλοιώσει τον θεσμικό χαρακτήρα της διαδικασίας αυτής.
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.