Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Ξεκινώντας την εφημερίδα ένα απο τα πρώτα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία είχα διαπιστώσει ήταν η κατάσταση του προαυλίου χώρου του ΕΝΕΕΓΥΛ Ωρωπού. Ήταν ένα προαύλιο γνώριμο για εμένα καθώς εκεί είχα φοιτήσει στην εφηβεία μου όταν το κτήριο αυτό ήταν το Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού. Επισκέφθηκα μετά απο καιρό τον χώρο αυτό που πλέον είχε γίνει ειδικό σχολείο στην γιορτή αποφοίτησης του ΕΝΕΕΓΥΛ το 2022 και πραγματικά μου είχε προκαλέσει αγανάκτηση και απογοήτευση η κατάσταση αυτή. Μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνταν με τα κοινά μου είχαν πει πως κάποια στιγμή θα επιδιορθωθεί. Πριν τα Χριστούγεννα πήγαμε ως Oropos News για συνέντευξη στον χώρο, στους καθηγητές και στους μαθητές σε μια συνέντευξη που θα μου μείνει για πάντα χαραγμένη στη ζωή μου. Μιλήσαμε με τα παιδιά, για τα όνειρά τους, την καθημερινότητά τους, με τον Διευθυντή και τους Καθηγητές για τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την σχολική μονάδα.

Το πρόβλημα του προαυλίου παρέμενε. Ρωτούσα για αυτό αλλά δεν έπαιρνα απαντήσεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο ρόλος της εφημερίδας είναι να ασκεί πίεση στην εξουσία. Να τονίζει το λάθος, να το καθιστά γνωστό και να την οδηγεί στο να λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων. Η εικόνα του προαυλίου ήταν το λιγότερο ντροπιαστική. Μας εξέθετε ως κοινωνία που δεν σέβεται τα άτομα ΑΜΕΑ. Δεν είμαστε έτσι στον Ωρωπό. Αναδείξαμε το θέμα και ολόκληρη η κοινωνία στον Ωρωπό άσκησε πίεση για να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το βίντεο του ρεπορτάζ είχε ξεπεράσει τις 7.000 προβολές εντός του Δήμου ενώ το θέμα έπαιξε και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Ούτε ξέρω και ούτε με ενδιαφέρει προσωπικά αν είχε προγραμματιστεί να λυθεί. Ξέρω ότι ήταν ένα προαύλιο για παιδιά ΑμεΑ που έμενε σε άθλια κατάσταση για χρόνια. Με ενδιαφέρει που τα παιδιά αυτά έστω απο του χρόνου θα είναι πλέον περισσότερο ασφαλή και θα έχουν ένα προαύλιο που θα τους αξίζει. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να δώσω συγχαρητήρια για τα αυτονόητα. Πόσο μάλλον όταν αυτά καθυστερούν για χρόνια.

Όμως θέλω να πω το εξής. Βλέποντας σήμερα τις φωτογραφίες της αποκατάστασης νιώθω πως το εγχείρημα που ξεκίνησα στον τοπικό τύπο του Ωρωπού έχει νόημα. Έχει νόημα να τονίζεις τα κακώς κείμενα της εξουσίας, έχει νόημα να ανεβάζεις ψηλά στην ατζέντα θέματα που έχουν σημασία για το μέλλον και την πρόοδο του τόπου και ας σε πολεμούν οι εκάστοτε θιγόμενοι. Σήμερα ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια λύνεται. Οι εφημερίδες υπάρχουν για να ελέγχουν την εξουσία. Το κάναμε με κάθε κόστος στην περίπτωση του ΕΝΕΕΓΥΛ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.