Διαβάστε την εισήγηση της Λαϊκής Συσπέιρωσης και του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής της Παράταξης, Νίκου Γκοντζιά στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Παρασκευής 30/08/2024.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ*

Κύριε Δήμαρχε,

Στη σύσκεψη της Πεντέλης που έγινε την Τρίτη 20 Αυγούστου για την πρόσφατη πυρκαγιά που κατέκαψε για πολλοστή φορά δάσος και λαϊκές περιουσίες και στην οποία πήρατε μέρος, παρουσιάστηκαν ως δήθεν «λύσεις» οι χρεωκοπημένες πολιτικές που είναι υπεύθυνες για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης, από καταστροφικές πυρκαγιές, Βορειοανατολικής Αττικής. Ειδικότερα, το κυβερνητικό αφήγημα δια μέσω του πρωθυπουργού ήταν:

  1. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη φωτιά» που «ξέφυγε», αφού «είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», την στιγμή που οι ίδιες φωτιές καίνε εδώ και χρόνια τις ίδιες περιοχές, με τη μια πίσω από την άλλη τις κυβερνήσεις να επιστρατεύουν κάθε είδους προσχήματα για την πλήρη απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης.
  2. «Το υψηλό δάσος που κάηκε ήταν σχετικά περιορισμένο», όταν χάθηκαν ξανά σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου, με τη φωτιά να φτάνει και να μπαίνει μέχρι μέσα στον αστικό ιστό, ως το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια.
  3. Για τους πυρόπληκτους υποστήριξε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο είναι δοκιμασμένο», δηλαδή δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα πρόληψης αφού στη λογική του κόστους – οφέλους έρχεται πιο φτηνά στο αστικό κράτος να μοιράζει κάποια ψίχουλα ως αποζημιώσεις.
  4. «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας»   και παρέπεμψε σε «αυτό το νέο σχήμα διαχείρισης δασών», πυρήνας του οποίου είναι «το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών», κάνοντας λόγο για «καινούργια εργαλεία», όπως οι «ανάδοχοι αναδασώσεων», έχοντας για μπούσουλα τη διαβόητη «Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030», που παρουσιάστηκε το 2021, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, που παραδίνει την «εκμετάλλευση» των δασών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση στη γνωστή λογική «μετατροπής της καταστροφής σε ευκαιρία», εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών αφού παραδίνει τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με τα λεγόμενα «υβριδικά» σχήματα, με πιλοτική εφαρμογή στα 1,4 εκ. στρέμματα δασών της Αττικής.
  5. Ανέδειξε ως δήθεν μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση τον καθαρισμό των οικοπέδων και έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία και συλλογική κατάκτηση», υποστηρίζοντας ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια» και ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο», δηλαδή έβαλε ξανά μπροστά την περιλάλητη «ατομική ευθύνη», αποσιωπώντας τους λόγους που το αστικό κράτος, σε όλα του τα επίπεδα, δεν αναλαμβάνει τις δικές του. Ομοίως, στην ατομική ευθύνη παραπέμπει και ο ορυμαγδός των μηνυμάτων από το 112, καθώς, ως μόνη λύση προκρίνεται το «τρεχάτε ποδαράκια μου», χωρίς σχέδιο, χωρίς τη διασφάλιση μέσων μετακίνησης, χωρίς να έχουν διασφαλισθεί χώροι φιλοξενίας κ.λπ.
  6. Παρέπεμψε τις δημοτικές διοικήσεις να αναζητήσουν «ιδιωτικές χορηγίες», ως μοντέλο εξεύρεσης πόρων και αποκαταστάσεων,  αφού η «έκτακτη επιχορήγηση» δεν φτάνει.

Ουδέν ακούσαμε για τη διαχρονική υποχρηματοδότηση της πυροσβεστικής, που έχει ως συνέπεια τα πάνω από 4.000 κενά βάσει των απαρχαιωμένων οργανογραμμάτων και τα πεπαλαιωμένα μέσα, με τα οποία δίνουν τον ηρωικό αγώνα τους οι πυροσβέστες. 

Ουδέν ακούσαμε για τη μονιμοποίηση των εποχιακών πυροσβεστών.

Ουδέν ακούσαμε για τις Δασικές Υπηρεσίες, όπου λείπουν τουλάχιστον 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες για να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας, καθαρισμοί, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση δασικών δρόμων.

Αντιθέτως, συνεχίζεται ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, ενώ με τα εξαγγελθέντα μέτρα περί ιδιωτικοποιήσεων, θα ενταθεί ο κατακερματισμός τους.

Με άλλα λόγια, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.  

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης καταστροφικών πυρκαγιών λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση, που είχε καταθέσει στις 15/4/2024. 

Για τον ίδιο κίνδυνο έχει κάνει τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, για τον ίδιο κίνδυνο μιλήσαμε και την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς. Οι απαντήσεις σε όλες τις περιπτώσεις ήταν καθησυχαστικές, εάν όχι απαξιωτικές.  

Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε κύριε δήμαρχε: 

Ποια ήταν η τοποθέτησή σας στη σύσκεψη για τα παραπάνω.

Ποια μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας ζητήσατε / διεκδικήσατε;

Πώς σκοπεύει να δράσει η Δημοτική Αρχή, ώστε να προφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος και η περιουσία των κατοίκων του Δήμου, ενόψει της έντασης των φαινομένων;

Ποια η τοποθέτησή σας για τον αποκλεισμό από τη σύσκεψη του Γιώργου Ηλία, προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά;

*Εισήγηση «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού» στην Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Παρασκευής 30/08/2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *