Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 στο Μαρκόπουλο Ωρωπού διεξήχθη ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την επικείμενη δημιουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) στην Τανάγρα.

Στη συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας καθώς και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Τανάγρας, Μανώλης Μπαλτάς. Ακόμη στην έδρα βρέθηκε και ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος ο οποίος πρόσφατα έκανε αναφορά του θέματος στο Κοινοβούλιο και εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα.

Αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το βροντερό παρών στη συνεδρίαση μεταξύ των οποίων ο Γιωργος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, η Ιωάννα Στεργίου πρώην βουλεύτρια και Περ. Σύμβουλος Αττικής, η Μυρτώ Κοροβέση, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, η Δανασή Διαματάρη Μαρία και πολλοί άλλοι κάτοικοι που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.

Στη συνεδρίαση έγιναν τεκμηριωμένες αναλύσεις τόσο για το ιστορικό όσο και για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές μας, εκφράστηκαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από όλους τους φορείς σε ένα ειλικρινές κλίμα ομόνοιας.

Ήταν μια συνεδρίαση στην οποία παρόλες τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των παρευρισκόμενων, υπήρχε η διάθεση για εξεύρεση λύσης κάτι που ανέδειξε πως ο στόχος είναι κοινός και ένας. Η ακύρωση των σχεδιασμών του επιβλαβούς αυτού έργου που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στον ΧΥΤΒΑ

Στο τέλος, αφού ακούστηκαν φορείς, σύμβουλοι, εμπλεκόμενοι και κάτοικοι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού έλαβε και επίσημα ομόφωνη απόφαση την οποία διάβασε ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης και η οποία έχει δύο σκέλη. Πρώτον την στήριξη των ενεργειών του Δήμου Τανάγρας για την ακύρωση του σχεδίου δημιουργίας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) στην Τανάγρα. Κατά λέξη: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στο Δήμο Τανάγρας και στέκεται στο πλευρό του Δήμου και των δημοτών της στηρίζοντας τις ενέργειες του ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΒΑ». 

Δεύτερον αποφασίζει να προβεί ο Δήμος Ωρωπού σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώπιον τον αρμοδίων αρχών και δικαστηρίων κατά του ΧΥΤΒΑ. «”Δούρειοι ίπποι” δεν υπάρχουν, όπως και τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν χρώμα και κόμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ωρωπού. Η Αντιπολίτευση έθεσε καίριες ερωτήσεις προς τον κ. Μπαλτά. Ο Δημήτρης Κιούσης Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, ρώτησε για τις διαδικασίες αδειοδότησης που έχει λάβει ο φορέας ενώ ο Διονύσης Καμπιώτης εξέφρασε την ανησυχία του και την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την ελληνική δικαιοσύνη μιλώντας για “κρατική ασέλγεια” πάνω στον πολίτη όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις με το δυστύχημα των Τεμπών. Πρότεινε την ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας προς τους πολίτες ώστε οι κινητοποιήσεις των πολιτών να είναι ισχυρές.

Τέλος, εκείνο που εξάγεται ως συμπέρασμα από όλες τις ομιλίες αλλά και από το επιτόπιο ρεπορτάζ στο Μαρκόπουλο είναι πως πέραν όλων των νόμιμων και θεσμικών διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση, ενημερωμένοι και να πιέσουν τις ηγεσίες και τους αρμοδίους ενώ συζητήθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης διαμαρτυρίας.