Χθες, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Ωρωπού, αφιερωμένη στην ιστορική Μάχη της Κρήτης. Η εκδήλωση αυτή προσέλκυσε πλήθος κόσμου που ήρθε να τιμήσει τους ηρωικούς αγωνιστές και να αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Κρήτης.

Έκθεση Στρατιωτικών Οχημάτων και Όπλων

Στην καρδιά της εκδήλωσης βρέθηκε η εντυπωσιακή έκθεση με στρατιωτικά παλιά οχήματα και όπλα, σαν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης . Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά τα ιστορικά κειμήλια και να μάθουν περισσότερα για τη χρήση και τη σημασία τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη, η έκθεση μοντελισμού από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Μοντελιστών πρόσφερε μια ζωντανή αναπαράσταση της εποχής και απέδωσε φόρο τιμής στους μαχητές της Κρήτης.

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού παρουσίασε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, κερδίζοντας το θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Οι χορευτές, ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές καθώς και οι άρτιοι και άριστοι οργανοπαίχτες μετέφεραν το κοινό στα παραδοσιακά γλέντια της Κρήτης, προσφέροντας μια γεύση από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και ομιλία για τα γεγονότα, τις στρατηγικές και τις ηρωικές πράξεις που χαρακτήρισαν αυτή την ιστορική σύγκρουση. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη σημασία της μάχης τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον παγκόσμιο ιστορικό χάρτη.

Η εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού κατάφερε να συνδυάσει την ιστορική μνήμη με την πολιτιστική παράδοση, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους. Μια εντυπωσιακή εκδήλωση που απέδειξε, για ακόμη μια φορά, τόσο το μεράκι του Συλλόγου καθώς και το έντονο ενδιαφέρον και την αγάπη του Ωρωπού για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Κρητών! Με τέτοιες εκδηλώσεις, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και την παράδοσή μας.