Το συνταρακτικό κείμενο των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χαλκουτσίου:

Τα ξημερώματα της 1/3/2023 έλαβε μέρος το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Τεμπων Λάρισας .

Η εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με μια επιβατική , καθώς οι οδηγοί των τρένων δεν είχαν ενημερωθεί από τους σταθμάρχες για τον λόγο της αλλαγής της γραμμής. Στην σύγκρουση απεβίωσαν 57 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 85.

Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκουτσίου παραμένει και σήμερα κλειστό, καθώς εκτός από το γεγονός ότι υποστηρίζουμε το κύμα καταλήψεων που έχει ξεσπάσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αποφασίσαμε να εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας με την μορφή σιωπηλής κατάληψης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό γεγονός .

Γεγονότα όπως αυτό είναι ενδεικτικά της πορείας της κοινωνίας, αφού αυτό θα μπορούσε να το είχαμε αποφύγει με σωστή οργάνωση και διαρκές έλεγχο του μηχανισμού των τρένων. Πολλοί τομείς του Ελληνικού δημοσίου έχουν παραμεληθεί και μόνο ακραία γεγονότα όπως αυτό, κινούν το ενδιαφέρον για αλλαγή και βελτίωση στο ελληνικό δημόσιο. 

Η αμέλεια για τα προβλήματα της Ελλάδας από τους πολιτικούς έχει ως αποτέλεσμα δυστυχήματα θανατηφόρα. Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμα μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα; Ποτέ θα δικαιωθούν οι αδικοχαμένοι και οι οικογένειες τους; Πόσοι ακόμη; Ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν!

«Πάμε και όπου βγει» αυτή η φράση που είπε ο μηχανοδηγός αντιπροσωπεύει με απόλυτη ακρίβεια την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας.

Αυτή η αδιαφορία και προχειρότητα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο νεαρών φοιτητών που είχαν επισκεφτεί της Αθήνα για το τριήμερο και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και όχι μόνο, απλοί άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους κάθε μέρα.

Το γεγονός είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και όχι «Ανθρώπινο λάθος» ούτε «Κατάρα των Τεμπών». Η στεναχώρια, ο πόνος και η θλίψη δεν μπορούν περιγραφούν με λόγια. Συλλυπητήρια στις οικογένεια των θυμάτων!