Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ωρωπού έκοψε σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2023 την πρωτοχρονιάτική του πίτα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Oscar Jazz-Rock Café.

Σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ωρωπού και πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι πολιτευτές και βουλευτές καθώς και πολλοί δημότες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ωρωπού, Θοδωρής Κωστόπουλος έκοψε το πρώτο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ευχήθηκε για το νέο έτος και μίλησε για την συνεισφορά του Λιμενικού Ταμείου στην ανάπτυξη του Δήμου κατά την θητεία του.

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος μιλώντας τόσο για το πλήθος προβλημάτων που συνάντησε αναλαμβάνοντας τη θητεία του στο Λιμενικό Ταμείο, όσο και για τα όσα επιτεύχθηκαν κατά τα χρόνια που βρίσκεται στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό.

Αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για τον ίδιο η ταυτόχρονη και ισότιμη ανάπτυξη και των τριών λιμένων του Δήμου μας, της Σκάλας Ωρωπού, των Αγίων Αποστόλων και του Χαλκουτσίου.

Αναφορικά με τον Κάλαμο, ξεχώρισε το έργο της ανωδομής του λιμενοβραχίονα του Αλιευτικού Καταφυγίου των Αγ. Αποστόλων Καλάμου και τη σημασία του για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής λέγοντας πως πλέον το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. «Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα απέναντι στους συμπατριώτες μου» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις αλλαγές στα τοιχία, τα δάπεδα, τον φωτισμό, τα παγκάκια και όλα όσα συνέβαλαν και θα συμβάλουν στον εξωραϊσμό του λιμένα.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού, έκανε λόγο για την εξωστρέφεια που έχει αποκτήσει το Λιμενικό Ταμείο Ωρωπού και την ένταξή του στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Μέσα από αυτό όπως δήλωσε θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την πλήρη περιβαλλοντική και διαχειριστική διευθέτηση-νομιμοποίηση και των τριών λιμενικών εγκαταστάσεων.

Ακόμη, στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του λιμένα Σκάλας Ωρωπού, στον οποίο προβλέπονται μία σειρά έργων και μελετών, όπως είναι ένα νέο κτίριο ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και τις αντίστοιχες της Λιμενικής Αρχής, που θα βελτιώσει την ταχύτητα ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης των δημοτών από τις υπηρεσίες. Ακόμη, προβλέπεται κυματική μελέτη για την πρόσθετη προστασία του λιμανιού, επισκευή των κρηπιδωμάτων, νέος αστικός εξοπλισμός καθώς και η ίδρυση υδατοδρομίου που πρόκειται να συνδέσει το Δήμο Ωρωπού με πολλούς νησιωτικούς προορισμούς. 

Για το Χαλκούτσι, δήλωσε πως προβλέπονται μία σειρά από έργα που αφορούν στον εξωραϊσμό της χερσαίας ζώνης, ώστε να τονωθεί η επισκεψιμότητα, αλλά και η ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, με στόχο την προστασία της ευαίσθητης περιοχής της εκβολής του Ασωπού.

«Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με προσεκτική δουλειά, με στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά κυρίως με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Αναφορικά με το μέλλον δήλωσε πως αξιοποιώντας ένα παλαιότερο κονδύλι 500.000€ στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Λιμενικό Ταμείο είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι αναμένεται άμεσα η απόφαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα των Αγίων Αποστόλων καθώς η πρόσχωση που έχει  δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ελλοχεύει πλέον σοβαρό κίνδυνο για τα σκάφη και τα πληρώματά τους.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε περαιτέρω εξωραϊστικές δράσεις που ετοιμάζονται στα λιμάνια αναφορικά με την αντικατάσταση των παλαιωμένων φωτιστικών σωμάτων στο Χαλκούτσι και τη Σκάλα Ωρωπού καθώς και για την ευρεία αντικατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης στον λιμένα Νέων Παλατίων και την αντικατάσταση των παλαιότερων διανομέων παροχής νερού και ρεύματος.

Τέλος, υπενθύμισε πως αναμένονται οι αποφάσεις έγκρισης δύο κονδυλίων για τα έτη 2022 και 2023 ύψους 150.000€ και 270.000€ αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής τα οποία θα αφορούν αναπλάσεις εντός των Χερσαίων Ζωνών Λιμένων.

Όπως όμως δήλωσε δίνοντας ξεχωριστή σημασία, «το κυριότερο από όλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ωρωπού, ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα, τη λειτουργία αλλά και την αισθητική της παραλιακής ζώνης».

Όσοι έλαβαν τον λόγο, ο Δήμαρχος, μέλη της Δημοτικής Αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την επανεκκίνηση που έχει λάβει χώρα στο Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Ωρωπού και να συγχαρούν τον Πρόεδρο, Θοδωρή Κωστόπουλο και το Δ.Σ. για τη θετική εξωστρέφεια και την ενεργητική δράση που έχουν προσδώσει στο Λιμενικό Ταμείο, παρεμβαίνοντας ποικιλοτρόπως στους τομείς ευθύνης του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης «ο σημερινός απολογισμός είναι τόσο ευρύς, που θα μπορούσε να αφορά έναν ολόκληρο Δήμο».

Ο Θοδωρής Κωστόπουλος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως
«προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας, η λειτουργικότητα των δομών και υπηρεσιών και η αύξηση της επισκεψιμότητας έτσι ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να αντικρίζουν μία σύγχρονη, ανθρώπινη και ποιοτικά  αναβαθμισμένη Χερσαία Ζώνη στον Δήμο μας».