Μύθος τα κιλά των Χριστουγέννων!

Ο μύθος για τα κιλά των Χριστουγέννων!

*Γράφει η Σωτηρία Κρούστη, Διαιτολόγος

Αδιαμφισβήτητα έχουμε γαλουχηθεί με την άποψη πως τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια αυξάνουν τον αριθμό της ζυγαριάς …ΜΥΘΟΣ! Σύμφωνα, με τα κοινωνικά έθιμα τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια ξεκινούν από 24-25 Δεκέμβρη και τελειώνουν με αυτό της Πρωτοχρονιάς. Δύο με τρία τραπέζια, λοιπόν, δεν είναι ικανά να σου αυξήσουν το βάρος.

Κάθε Χριστούγεννα παίρνω κιλά

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν διάρκεια 1.5 μήνα. Η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων σε ωθεί να αισθάνεσαι την χαλάρωση και την απόδραση από την καθημερινότητα από αρχές Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, των Φώτων. Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι για 1,5 μήνα σε μία γιορτινή περίοδο που δημιουργεί ανεκτικότητα στα όρια που έχεις θέσει στην διατροφή σου. Σε διάστημα 1,5 μήνα η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων θερμιδικά όπως γλυκά, κόκκινο κρέας, αλκοόλ, είναι ικανή να σου αυξήσει το σωματικό λίπος. ‘’ Το 10-15% των ενηλίκων αυξάνει το βάρος του κατά 2kg ‘’Ένας μέσος ενήλικας αυξάνει το βάρος κατά 0,2- 1 kg ετησίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό του προστιθέμενου ετήσιου βάρους οφείλεται στον 1,5 μήνα που προανέφερα.

Τι σου προτείνω να κάνεις

Ξέχασε φέτος το μέτρημα θερμίδων στα τραπέζια και επικεντρώσου στο στομάχι σου! Οι άνθρωποι χορταίνουμε όταν μας ικανοποιεί οπτικά, γευστικά και θερμιδικά το φαγητό που καταναλώνουμε. Ξεκίνα, λοιπόν, εντοπίζοντας τις ανάγκες του στομάχου σου και φρόντισε να τις ικανοποιείς. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να υπομένεις έντονη πείνα μέχρι το γιορτινό τραπέζι. Εξίσου σημαντικό είναι να μην επιβαρύνεις το στομάχι σου με περισσότερο φαγητό, από αυτό που χρειάζεται για να χορτάσει. Γέμισε, λοιπόν, ένα πιάτο με τα αγαπημένα σου φαγητά, παρατήρησε τον όγκο της ποσότητας που θα καταναλώσεις, και απέφυγε να υπερφορτώσεις το στομάχι σου με φαγητά (ή τσιμπολογήματα).

Απομακρύνσου από στερήσεις, που θα σε οδηγήσουν να καταναλώσεις την διπλάσια ποσότητα στο τέλος. Καθημερινά, προσπάθησε να συνεχίσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να ασκείσαι, περπατώντας για τα γιορτινά ψώνια ή πηγαίνοντας για έναν καφέ με φίλους .Πώς θα χάσω τα κιλά των ΧριστουγέννωνΤο μαγικό κόλπο για να χάσεις τα κιλά τον εορτών είναι να επιστρέψεις γρήγορα στις συνήθειες σου. Δίαιτες express, δίαιτες αποτοξίνωσης, δίαιτες χωρίς γλυκά που έχουν στο βάθρο τους την στέρηση και την εξαντλητική γυμναστική θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επεισοδιακή υπερκατανάλωση τροφίμων, προκαλώντας ενοχές και απογοήτευση για την μέχρι τώρα προσπάθειά σου. Το πιο αποτελεσματικό πρότυπο διατροφής είναι το ισορροπημένο. Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό και ποιοτικό τρόπο διατροφής και εκγύμνασης. Σκοπός είναι να σου ταιριάζει ώστε να έχει διάρκεια στο χρόνο και να ενισχύει το αίσθημα της αυτοφροντίδας και όχι της αυτοτιμωρίας, για όσα έπραξες μέχρι σήμερα.

Κρούστη Σωτηρία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγοςμε εξειδίκευση σε Ψυχοδιαιτολογία, Αθλητική διατροφή & σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Στοιχεία Επικοινωνίας

[email protected]

6983178015