*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, βρεθήκαμε στο κλιμάκιο του Συλλόγου Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας και συνομιλήσαμε με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες για το έργο τους, την καθημερινότητά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά της ΣΕΑΔ μας ξενάγησαν στον χώρο και μας έδωσαν μια συνέντευξη που αξίζει να τη δείτε μέχρι το τέλος.

Στο τέλος της συνέντευξης είπα στα παιδιά αυτά “ευχαριστούμε πολύ”. Δεν το είπα για την συνέντευξη που δέχθηκαν να μας δώσουν. Το είπα για το έργο που προσφέρουν σε όλους εμάς. Το είπα για την απόφασή τους να δίνουν χρόνο και ιδρώτα από τη ζωή τους, που θα μπορούσαν να έκαναν ο,τιδήποτε άλλο, στο να προσφέρουν στον τόπο. Στο να βάζουν όχι απλά το λιθαράκι τους, αλλά πολλά περισσότερα, στην ασφάλεια των συμπολιτών τους.

Είναι κατά την γνώμη μου, ύψιστη πράξη γενναιότητας. Να σφίγγεις τα δόντια και να μπαίνεις στη μάχη με έναν εχθρό που δεν λυπάται κανέναν. “Όταν όλοι φεύγουν, εμείς πηγαίνουμε” μας δήλωσε ένας από τους εθελοντές. Θέλεις ψυχικά αποθέματα, θέλεις θάρρος και αφοσίωση για να ορμίσεις στις φλόγες ώστε να σώσεις τον τόπο σου. Τους ρωτήσαμε πως έλαβαν την απόφαση να μπουν στην ομάδα. Η απάντησή τους ήταν συγκινητική. “Την δύσκολη ώρα, δεν θα ήθελες τα άτομα που αγαπάς να έχουν κάποιον δίπλα τους;“. Είναι μια πράξη ιερή προς τον συνάνθρωπο, τον τόπο, την πατρίδα μας.

Μας μίλησαν για τις δύσκολες ώρες της περσινής πυρκαγιάς. “Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Ήμασταν άυπνοι. Λιποθυμούσαμε στις αυλές των σπιτιών από την κούραση” ανέφεραν μεταξύ άλλων. Μίλησαν για τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν ενώ αναφέρθηκαν στην προετοιμασία των δημοσίων φορέων για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

“Η φωτιά δεν σβήνει αν ξεκινήσει. Εμείς περιορίζουμε απλά τη ζημιά. Το παν είναι η πρόληψη” μας δήλωσαν οι εθελοντές προκειμένου να τονίσουν την σημασία που έχει η προετοιμασία τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στο πεδίο των καθαρισμών προκειμένου η φωτιά να βρει καύσιμη ύλη για να αποκτήσει μέγεθος.

Σας είμαστε όλοι ευγνώμονες για το έργο σας. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε!