*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Οι μαθητές του ΓΕΛ Ωρωπού έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου του σχολείου απο την Πέμπτη μέχρι σήμερα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίρρησή τους με το νομοσχέδιο για την παιδεία. Οι μαθητές βρίσκονται κάθε μέρα στον χώρο και εκδίδουν κείμενα με θέσεις και αιτήματα προκειμένου να εισακουστούν στην δημόσια σφαίρα τα όσα ζητούν.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το ΓΕΛ Ωρωπού και να συνομιλήσω με τους μαθητές που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή. Καλό είναι όλοι μας μπροστά στα φαινόμενα να αφήνουμε τις προκαταλήψεις μας στα σπίτια μας προτού αξιολογήσουμε μια κατάσταση. Προσωπικά, θα μπορούσα με κάθε ειλικρίνεια να καταθέσω, έπειτα απο μια μισάωρη συζήτηση με τους μαθητές, πως δεν πρόκειται για παιδιά τα οποία κάνουν την κίνηση αυτή για να χάσουν μάθημα. Τουλάχιστον όχι ο πολυπληθής πυρήνας της ομάδας των παιδιών του 15μελους που οργάνωσε την κινητοποίηση αυτή.

Τα παιδιά αυτά έχουν σαφείς προβληματισμούς. Είναι παιδιά τα οποία είχαν επιχειρήματα και τεκμηριωμένα μου εξέφρασαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον. Είναι παιδιά με αγνή συνείδηση για τη ζωή και την κοινωνία και νιώθουν πως με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιδράσουν και να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους αλλά και την δημόσια σφαίρα, τους συνανθρώπους τους για να δυναμώσει η φωνή τους.

Η προσωπική μου άποψη, τουλάχιστον μετά απο τη συζήτηση με τη συγκεκριμένη ομάδα των παιδιών αυτών, είναι πως πρόκειται για μια ευγενική, σημαντική και εύλογα διεκδικητική κίνηση που στηρίζεται σε επιχειρήματα και θέσεις. Μια κίνηση την οποία και κάποιος να μην τη στηρίζει, τουλάχιστον θα πρέπει να την ακούσει και να προβληματιστεί για τις θέσεις και τα όσα ζητούν τα παιδιά αυτά τα οποία παραμένουν όλη μέρα στον χώρο, ακόμη και την νύχτα, προσπαθώντας να βρούν τη στήριξη της τοπικής τους κοινότητας, των γονέων και των καθηγητών. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο Πρόεδρος του 15μελους προς του συμμαθητές του “Δεν μπορούμε να ζούμε με την νοοτροπία ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ”. Και θα συμφωνήσω με τη φράση αυτή που κρύβει μεγάλη αλήθεια μέσα της.

Η ανακοίνωση των μαθητών του ΓΕΛ Ωρωπού