Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης: Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς από ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος με παρέμβαση τους προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Ι. Κανελλόπουλο καταγγέλλουν την λειτουργία παράνομης χωματερής-«πυριτιδαποθήκης» στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μια νέας τραγωδίας ενώ ακόμη δεν έχουν σβήσει οι πυρκαγιές που καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην Αττική.

Μάλιστα, για την ίδια παράνομη χωματερή  η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πραγματοποιήσει ξανά παρέμβαση προς την δημοτική αρχή Ωρωπού κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί να σταματήσει τώρα η λειτουργία της και να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση του χώρου:

«Πρoς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Ι. Κανελλόπουλο

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλου: 16715/20.7.2023

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε,

Ενώ ακόμη η Αττική φλέγεται από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει σπίτια και περιουσίες, που έχουν κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον ο δήμος μας, έχοντας ζήσει μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος με την πυρκαγιά στην περιοχή Μαρκοπούλου – Πολυδενδρίου, θα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει την ύπαρξη πιθανόν εστιών πυρκαγιών στην περιοχή μας.

Και όμως!!!

Σήμερα στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, επί της οδού Αγίας Λαύρας, ο δήμος μας διατηρεί παράνομη χωματερή – σημείο συγκέντρωσης μπαζών-σκουπιδιών-πλαστικών-ελενίτ και άλλων ογκώδη αντικείμενων, μέσα στον οικισμό και πλησίον δασικής έκτασης με το ενδεχόμενο πυρκαγιάς να είναι μεγάλο (επισυνάπτονται φωτογραφίες).

Μάλιστα, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής μας καταγγέλλουν ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου ενημερώνουν τους δημότες, προφανώς έχοντας λάβει οδηγίες από την δημοτική αρχή, να εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια και τα ογκώδη αντικείμενα τους καθώς αυτός ο χώρος είναι σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών, με τα φορτηγά της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου μας να μεταφορτώνουν καθημερινά μέρος από τον μεγάλο όγκο των σκουπιδιών που συγκεντρώνεται στο σημείο!!!

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σας το καταγγέλλουμε. Ήδη με την παρέμβαση μας σε εσάς αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους από την άνοιξη του 2021 (αρ. πρωτ. 10639/5.5.2021) σας έχουμε επισημάνει την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που με ευθύνη της δημοτική σας αρχής έχει διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο στον Άγιο Φανούριο, που όμως εσείς όχι μόνο δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο αλλά συνεχίζεται να λειτουργείτε την παράνομη χωματερή.

Αποκαλύπτεται ξανά και με εκκωφαντικό τρόπο η ανυπαρξία μέτρων και η ελλιπέστατη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο στον δήμο μας, με τον κίνδυνο να ζήσουμε νέες καταστροφές από πυρκαγιές να είναι μεγάλος και με αποκλειστικούς υπεύθυνους εσάς.

Δυστυχώς, εικόνα της ανεξέλεγκτης και παράνομης χωματερής στο Άγιο Φανούριο δεν είναι πρωτόγνωρη. Αποδεικνύει τη συνέχεια ενός κράτους (κυβέρνηση-περιφέρειες-δήμοι) επιλεκτικά ανίκανου για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού μας, για την προστασία του περιβάλλοντος, που όμως είναι «πανταχού παρών» και πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ρωτάμε:

  1. Με ποιανού εντολή συνεχίζει να λειτουργεί η παράνομη χωματερή στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου;
  2. Με ποιανού εντολή υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας προβαίνουν στην ενημέρωση ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών από την ευρύτερη περιοχή;
  3. Τι μέτρα θα λάβετε για να σταματήσει να λειτουργεί η παράνομη χωματερή, για να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος χώρος ώστε να μην ζήσουμε νέες τραγωδίες;

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε ενέργεια για την προστασία της ζωής, της υγείας, των περιουσίων των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος.