Ο Θανάσης Λέκκας, είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου Ωρωπού για θέματα Πολιτικής προστασίας. Ένας επαγγελματίας στον τομέα αυτό, καθώς υπήρξε αξιωματικός της Πυροσβεστικής, υπηρετώντας στα υψηλότερα κλιμάκια του σώματος. Δεν είναι όμως οι επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρει στον Δήμο μας, για πρώτη φορά, με την αρμόζουσα σοβαρότητα και τεχνογνωσία. Είναι το ήθος και η ηγετική φυσιογνωμία του, που του έχουν επιτρέψει να φτιάξει μια ομάδα αξιόπιστη, καταρτισμένη, ενεργούσα με προγραμματισμό και κυρίως με ασφάλεια. Πολύτιμες υπηρεσίες στην υπηρεσία των δημοτών του Ωρωπού.

Σε ευχαριστούμε πολύ.

Σας παραθέτουμε την σύντομη ομιλία του, κατά την κοπή της πίτας του ΝΠΔΔ, που προσπάθησε με λίγα και μεστά λόγια, να εξηγήσει το έργο που επιτελείται στην Πολίτικη Προστασία.

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω την ωραία αυτή εκδήλωση που γίνεται με πρωτοβουλία του Νομικού προσώπου του Δήμου Ωρωπού. Αισθάνομαι όμως παράλληλα και μεγάλη περηφάνια που Τιμήθηκε και Βραβεύτηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας. Η πολιτική προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Η Πολιτική προστασία τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανατίθεται στις επιμέρους Τοπικές Αυτοδιοικήσεις η διαμόρφωση ενός προγράμματος Πολιτικής προστασίας ευέλικτου και αποτελεσματικού, που να εμπνέεται από τις Αρχές Πρόληψη-Ετοιμότητα-Αντιμετώπιση-Ανάκαμψη.  οι Δήμοι αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και αξιοποίηση Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας οι οποίες συμβάλουν στην επιτυχή διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Έτσι και ο Δήμος Ωρωπού έχει συστήσει την δική του Εθελοντική Ομάδα Πολιτική Προστασίας. Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας με την εκπαίδευση της , την στελέχωσή της, και τον εφοδιασμό της σε εξοπλισμό και μέσα μπορεί και συνδράμει σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η προσφορά εθελοντικού έργου στην Πολιτική Προστασία αποτελεί πολύτιμο κομμάτι κάθε υγιούς Δήμου.

Οι Εθελοντές προέρχονται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας και παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες. Σκοπός της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού είναι η ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριότητας, πνεύματος, αλληλεγγύης και δράσης που διέπεται από αλτρουιστικά , φιλανθρωπικά αισθήματα , προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Οι Εθελοντικές Ομάδες με δράση στο πεδίο της Πολιτικής προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον Δήμο μας, διότι προωθούν την διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος του Δήμου , που είναι σε καθημερινή και περισσότερη άμεση επαφή με τον πολίτη, αναγκαστικά χρειάζεται υποστήριξη έτσι ώστε να βελτιωθεί κατά το δυνατόν η προστασία και η στήριξη όλων αυτών που κινδυνεύουν από τα φυσικά φαινόμενα. Τελειώνοντας Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους όποτε αυτές χρειάστηκαν και βρίσκονταν πάντα σε εγρήγορση σε δύσκολες περιπτώσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της ζωής τους. Απευθύνω επίσης συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και ευτυχία, ατομική και οικογενειακή!”