*Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται τόσο στην παραλία Μαρκοπούλου όσο και ψηλά στα Νέα Παλάτια μεγάλο πρόβλημα με αγέλες αδέσποτων σκυλιών που θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους και τα κατοικίδια ζώα τους. Τα αδέσποτα έχουν αυξηθεί, σχηματίζουν αγέλες και επιτίθενται κυρίως νυχτερινές ώρες.

Φίλοι και γνωστοί στην περιοχή που διαμένουν προς το γήπεδο μπάσκετ, προς το γήπεδο ποδοσφαίρου των Νέων Παλατιών και προς το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου μου έχουν αναφέρει το πρόβλημα επανειλημμένα. Ομολογώ ότι αν και αρκετές φορές όποτε ερχόμουν στον Ωρωπό, τα τελευταία δύο χρόνια έπεφτα πάνω σε σκυλιά, δεν είχα σκεφτεί ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα συμβάντα αλλά για γενικευμένο πρόβλημα. Προσωπικά μιλώντας, πριν δύο εβδομάδες μια αγέλη τεσσάρων σκυλιών με κυνήγησε κοντά στον Άγιο Τιμόθεο των Νέων Παλατιών.

Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινοί ρυθμοί και οι υποχρεώσεις μας, μας κάνουν να μην αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και στιγμιαία να λέμε “εντάξει ζώα είναι, τι να κάνουμε” και αφήνουμε το ζήτημα να παραμένει. Δεν κρύβω επίσης πως επειδή είμαι 24άρων και απλά μπόρεσα να τρέξω και να μπω στο σπίτι, η ιστορία έμεινε περισσότερο σαν “αστείο” για το τρολάρισμα που έφαγα στην παρέα. Σκεπτόμενος ωστόσο τι θα έκανε κάποιος που δεν θα είχε το κουράγιο να τρέξει ή κάποιο μικρό παιδί συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Το αποκορύφωμα εχθές. Όταν έπεσα πάνω σε μια καταγγελία στο Facebook την οποία και παραθέτω:

Kelly Andreadeli ανάρτηση 4 Ιουλίου 2022

“Μένω παραλία Μαρκοπούλου πίσω από το Red Beach Bar Oropos . Εδώ κ 2 χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη αγέλη σκύλων στον Φάρο την οποία οι “φιλόζωοι ” ταΐζουν αντί να απομακρύνουν, ενώ είναι γνωστό ότι είναι άγρια κ ορμούν στους περαστικούς. Τον προηγούμενο μήνα, αυτή η αγέλη σκότωσε έναν γάτο μου κ αμέσως, ως όφειλα τρομάρα μου…,το κατήγγειλα στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου μας. Εκείνοι, αναλαμβάνοντας ΠΛΉΡΩΣ το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, δηλαδή ΚΑΜΊΑ, άμεσα με έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους! Μια γάτα ήταν… Εεεε και???

Χτες, Κυριακή πρωί στις 10!!!, καθώς πήγαινα τον σκύλο μου βόλτα μας επιτέθηκε η ίδια αγέλη. Για Καλή μας τύχη η Denise Filopoulou και άλλοι φίλοι του Red Beach Bar Oropos άκουσαν τις φωνές και τα γαυγίσματα και μας έσωσαν από των Χάρων τα δόντια….

Σήμερα το πρωί, ο άντρας μου έντρομος & έξαλλος, παραλίγο να χάσει κ γυναίκα κ σκύλο….μη σου τύχει…., κατήγγειλε το γεγονός στους Αρμόδιους κ η απάντηση τους..;;; ” Να πηγαίνει βόλτα από άλλο δρόμο ….” Αυτή ήταν η Υπεύθυνη απάντηση των Υπευθύνων-Αρμοδίων για τα αδέσποτα άρα κ για την ασφάλειά μας.. Κλείνοντας να προσθέσω ότι έχω 3 σκυλιά κ 17 γατιά ( ενα λιγότερο εξαιτίας των Υπευθύνων- Αρμοδίων). Πάντα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κ στο γραφείο μου έχω ξηρά τροφή για τα αδέσποτα. ΠΆΝΤΑ!. Πέρσι, φιλοξενήσαμε στο κτήμα μας πυρόπληκτα σκυλιά κ στο γραφείο μου πυρόπληκτα γατάκια. Εν κατακλείδι, υπεραγαπω τα ζωάκια. Έχω αγανακτήσει όμως με τους Αρμόδιους που αδιαφορούν πλήρως για την ασφάλειά μας καθώς επίσης κ με τους τάχα ” Φιλόζωους ” που ταΐζουν μεν αλλά εντέλει είναι Υπεύθυνοι για ότι μου συνέβη κ για ότι κ σε όποιον θα συμβεί στο μέλλον. Ας αναλάβουν καμία Ευθύνη οι Υπεύθυνοι πριν θρηνήσουμε θύματα. Εγώ πάντως θα το κάνω ακολουθώντας κάθε νόμιμη οδό είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι . Ευχαριστώ”

Πρέπει να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην τελική αφορά την ποιότητα της διαβίωσής μας. Δεν γίνεται να φοβόμαστε να βγούμε να περπατήσουμε στη γειτονιά λόγω των σκυλιών. Πήρα την πρωτοβουλία να δημοσιεύσω το ζήτημα διότι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αρχίζει και συζητιέται έντονα.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 17:10

Με την δημοσίευση του άρθρου μας δεχθήκαμε δεκάδες μηνύματα και σχόλια για περισσότερες περιοχές στις οποίες υπάρχουν αγέλες ή επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά.

Παραθέτουμε ορισμένα σχόλια:

  • Χαμός από αδέσποτα (σκύλους και γάτες) και στην Αγκώνα χειμώνα καλοκαίρι.
  • Δεν μπορώ νά κατέβω από τό χωριό Ωρωπός κάτω στη στάση του λεωφορείου..με περιμένει μια παρέα από σκυλιά..
  • Μέσα στα παλάτια γίνεται χαμός κάθε βράδυ από τις αγέλες!!! Και όλη την ημέρα φοβάσαι να βγεις έξω!!!
  • Στα Πηγαδάκια Χαλκουτσίου τα ίδια
  • Και στην παραλία Μαρκοπούλου !!!!
  • Και στους αγ.αποστολους το ίδιο πρόβλημα τόσα χρόνια. Μαζί με όλα τα άλλα…..
  • Παλαιότερα περπατούσα 5 – 6 χιλιόμετρα τώρα κάνω το γύρο τής πολυκατοικίας, αδέσποτα σκυλιά μού έχουν επιτεθεί πολλές φορές. Έφυγα από την Αθήνα υποτίθεται για να ζήσω καλύτερα είναι άδικο
  • Στις παρυφές του χωριού Ωρωπός, προς Νεκροταφείο, σταματήσαμε τους περιπάτους πλέον, λόγω αυξημένου αριθμού αδέσποτων σκυλιών. Τη νύχτα δε, πολλές φορές μαζεύονται και χαλάνε τον κόσμο. Οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί λύση από το Δήμο!
  • Ούτε τα σκουπίδια στη γωνία δεν τολμάω να πάω στο Πανόραμα των Αγ. Αποστόλων. Πριν έξι μήνες, όρμησαν και κατασπάραξαν το σκυλί μου… Μέχρι τότε τα τάιζα κ τα φρόντιζα, από τότε και μετά φοβάμαι όσο τίποτα.
  • Προσθέστε στις περιοχές που ζούμε έντονα το πρόβλημα και τη Νέα Πολιτεία Ωρωπού καθώς και τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την περιοχή μας με το λιμάνι. Δύσκολα αφήνουμε πλέον τα παιδιά να παίξουν και να κάνουν ελεύθερα ποδήλατο στην περιοχή . Να υπενθυμίσω πως καθώς δεν υπάρχει συγκοινωνία που να εξυπηρετεί το περπάτημα για πολλούς ήταν επιλογή. Τώρα πλέον το σκέφτεται κανείς. Το άρθρο σας αγγίζει με ευαισθησία και κατανόηση ένα καθημερινό πρόβλημα!
  • Είμαι ένας από τους πολλούς του Δήμου μας που τρέχουμε μεγάλες αποστάσεις και στην παραλία, αλλά και στο βουνό, από Μαυροσουβάλα και πάνω. Παντού βλέπουμε αγέλες από σκυλιά, τα οποία ορμάνε σε ανθρώπους, ειδικά το χειμώνα που πεινάνε. Λίγο πριν το Πάσχα μάλιστα, καθώς τρέχαμε στο βουνό πετάχτηκε ένα τσοπανόσκυλο και δάγκωσε στα πλευρά έναν από εμάς. Το πιο σοβαρό απ’όλα ήταν ότι δεν ήταν αδέσποτο. Το καταγγείλαμε στο Δήμο, είπαμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όσο απάντησαν σ’εσάς, άλλο τόσο και σ’εμάς. Κανένας τους δεν ενδιαφέρεται. Με τα λεφτά που παίρνουν για τα αδέσποτα το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν καμιά σκυλοτροφή και αν…
  • Επιτέλους ας δοθεί μια λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων…. Δεν τα κακοποιούσε αλλά το αντίθετο συμβαίνει. Μας επιτίθενται μας δαγκώνουν μας ξενυχτούν με τα ουρλιαχτά τους Έλεος
  • Και στην περιοχή Αγ. Φανουρίου υπάρχει μια αγέλη 6 αρσενικών δεσποζομενα-αδεσποτα, έστειλα μέιλ στον Δήμο Ωρωπού, απάντηση καμμία και σε τηλεφώνημα μου μου έκαναν και κήρυγμα ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αδέσποτα. Αποτέλεσμα: Από την πλευρά του δήμου κανένα. Βάζω τα σκυλιά μου στο αυτοκίνητο και προσπερνάμε την περιοχή τους για να περπατήσουμε…Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι τεράστιο για τους ανθρώπους αλλά και για τις ψυχές αυτές. Γνωρίζω έναν εθελοντή που νοιάζεται περίπου 35 ψυχές, ο δήμος δεν τον βοηθάει σχεδόν καθόλου (επειδή τους τα λέει έξω από τα δόντια και θίγονται). Ο πολιτισμός μας 9φαίνεται στην διαχείριση των αδέσποτων και των σκουπιδιών.
  • Θα βάλω μηδέν στον Δήμο Ωρωπού
  • Χρόνια τώρα φωνάζουμε και εμείς οι υπόλοιποι πως πρέπει να φτιαχτεί ένα καταφύγιο για όλες αυτές τις ψυχές …
  • ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ; …ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ
  • Εδώ και χρόνια το λέμε. Είχα ακούσει οτι οι φιλοζωικές μάζεψαν πέρσι κάποια σκυλιά και τα έδωσαν σε ανθρώπους που τα ήθελαν αλλά θέλει συνεχή παρακολούθηση. Παλιά πηγαινα το σκύλο μου στην παραλία για βόλτα, τώρα φοβάμαι πλέον. Μεριμνήστε να επέμβει ο δήμος ή η φιλοζωική.
  • Σκέφτομαι, αλήθεια αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πώς βρέθηκαν τόσα αδέσποτα στο Δήμο μας; Ξέρω ότι ο Δήμος μαζί με εθελοντές προσπαθούν με στειρώσεις, με περισυλλογές, με υιοθεσίες, με σίτιση, να μειωθεί το πρόβλημα . Όταν όμως κάποιοι εγκαταλείπουν τα κουτάβια που γέννησε το κατοικίδιο τους ή ακόμα και το ίδιο το κατοικίδιο επειδή γέρασε, επειδή αρρώστησε, επειδή το βαρέθηκαν, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται απλά διαγωνίζεται. Στείρωση λοιπόν ώστε να μην πολλαπλασιάζονται και υπεύθυνες υιοθεσίες.