Μνήμη, ένα σημαντικό εργαλείο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Οι πιο μεγάλοι, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα των αναγκών συσσωρεύουν τόσες πληροφορίες που στο τέλος, ξεχνάνε και τα βασικά! Οι πιο μικροί έχουν να αντιμετωπίσουν το ‘’Γολγοθά’’ των εξετάσεων κάθε καλοκαίρι, που αναμφίβολα κερδίζει αυτός που θυμάται καλύτερα! 

Ο εγκέφαλος, είναι ένα όργανο του σώματος που φιλοξενεί τη μνήμη. Ενεργοποιείται και επιβιώνει μέσω της τροφής! Δεν έχει εντοπιστεί μία συγκεκριμένη τροφή που θρέφει τον εγκέφαλο και θα κάνει θαύματα στη λειτουργεία της μνήμης, αλλά έχουν μελετηθεί επαρκώς τρόφιμα που ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές ασθένειες.

Καρύδια

Η καθημερινή κατανάλωσή τους- σαν σνακ- βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων όπως του  α-λινολενικού οξέος και ω-3 λιπαρών. Δράση τους είναι η καταστολή των φλεγμονών και του στρες που επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο που τα καρύδια θυμίζουν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου!

Μαύρη σοκολάτα

Ποιος θα το φανταζόταν ότι επιβάλλεται ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά; Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή,  που επιδρούν στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη. Επίσης, η μικρή ποσότητα καφείνης που εμπεριέχεται στο κακάο βοηθάει να εστιάσετε πιο συγκεντρωμένοι. Να θυμάστε όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα τόσο το καλύτερο!

Αυγά 

Η σύσταση κατανάλωσης των κρόκων του αυγού  κυμαίνεται στους 6-8 την εβδομάδα, ενώ στα ασπράδια δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Οι κρόκοι περιέχουν μία ουσία, τη χολίνη, ένα πρόδρομο μόριο ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και τη μνήμη. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε αυτή την εβδομαδιαία σύσταση προς όφελός σας.

Βιταμίνη C

Ένα μήλο την ημέρα…και η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών, πιπεριών, φραουλών θα σας απομακρύνουν από πολλούς γιατρούς! Ένα από τα προσόντα της βιταμίνης C είναι η βελτίωση της εστίασης, της μνήμης και της ταχύτητας λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, μειώνει το άγχος βοηθώντας να συγκεντρωνόσαστε καλύτερα και με ψυχραιμία. 

Λιπαρά ψάρια 

 Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα ω-3 λιπαρά για τη δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Ευτυχώς για εσάς, η εβδομαδιαία κατανάλωση ω-3 λιπαρών από λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα συμβάλλουν ενεργά στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στη μάθηση και στην προστασία του εγκεφάλου από άνοια και Αλτσχάιμερ. 

Υδατάνθρακας 

Ο υδατάνθρακας, το μοναδικό μακροθρεπτικό συστατικό, που διαπερνά αμέσως τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προσφέρει ενέργεια στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει. Προτιμήστε καθημερινά σνακ που περιέχουν φρούτα, δημητριακά ολικής, ψωμί ολικής και μέλι. 

Μαζί με την σημαντική συμβολή της διατροφής μην ξεχνάτε πώς τα πάντα γύρω σας έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο ‘’διάλλειμα ‘’ μέσα στην ημέρα για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις. Το καλύτερο διάλλειμα για τον οργανισμό είναι ο ποιοτικός ύπνος μεταξύ 22.00 το βράδυ με 6.00 το πρωί. 

Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Κρούστη Σωτηρία

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

με εξειδίκευση σε Ψυχοδιαιτολογία, Αθλητική διατροφή 

& σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

[email protected]
6983178015