Το Oropos News σε μία συνέντευξη με τον Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Ράπτη στην Ανατολική Αττική, ο οποίος βρίσκεται στον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού “Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση”.

Με ποιά αφορμή ασχολήθηκες με τα κοινά;

‘Έχω συμμετέχει με διάφορες ευκαιρίες σε πολλές εκλογικές διαδικασίες. Η πρώτη φορά ήταν πριν 30 χρόνια σαν πρωτοετής στον Φοιτητικό Σύλλογο του Χημικού Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα της εποχής γοητεύτηκα από την πολιτική.  Καλείσαι να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο και να τους πείσεις για τις θέσεις και τις απόψεις σου, να αξιολογηθείς γι΄αυτές ελπίζοντας να τις αποτιμήσουν θετικά. Ξέρεις κάτι που λείπει από τη δημόσια ζωή, νομίζω ότι είναι η έλλειψη μηχανισμών αξιολόγησης και ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολιτική, όμως, σημαίνει προσφορά. Αν τα κίνητρα σου είναι άλλα, γρήγορα θα γίνεις αντιληπτός και το πέρασμα σου από την πολιτική θα είναι σύντομο. Η πολιτική βέβαια έχει και αντιπαραθέσεις. Είναι άλλο πράγμα όμως η θεμιτή πολιτική διαφωνία και άλλο η τοξικότητα που βιώνουμε στις μέρες μας ειδικά στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ενώ εμπεριέχουν στρατηγικό σχεδιασμό στην κλίμακα της περιφέρειας για την επίλυση προβλημάτων, ταυτόχρονα είσαι κοντά στον πολίτη και μπορείς να διαπιστώσεις άμεσα τα αποτελέσματα των πολιτικών σου.

Γιατί έχεις εμπιστευτεί τον Γιάννη Σγουρό; Τι θεωρείς ότι μπορεί να προσφέρει μία δεύτερη θητεία του στην περιφέρεια;

Να πω, πρώτα από όλα, ότι με τον Γιάννη Σγουρό γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, από το 2006, και όταν συναντηθήκαμε, θυμηθήκαμε ξανά εκείνες τις παλιές στιγμές. Πιστεύω πάρα πολύ στο πρόσωπο του Γιάννη Σγουρού. Θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός γνώστης των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το έχει αποδείξει με την θητεία του τόσο σαν Νομάρχης Αθηνών για μία οχταετία, όσο και σαν Περιφερειάρχης από το 2010 μέχρι το 2014. Ο Γιάννης Σγουρός έχει πολιτική ταυτότητα, είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος και πολιτικό στέλεχος, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει αυτό το οποίο λέει: ότι πάνω από όλα είναι ο τόπος και ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη. Ανεξάρτητη μεν, αλλά με πολιτικό αποτύπωμα δε.

Θα πρέπει να πω όμως και το εξής:, στην πρόσκληση του Γιάννη Σγουρού να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο στην Ανατολική Αττική, με ώθησε και η υποψηφιότητα του κυρίου Χαρδαλιά, ως κυβερνητική επιλογή. Η υποψηφιότητα αυτή, κατά την δική μου εκτίμηση, στρέφεται, ευθέως, απέναντι στο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση δεν επιλέγει ως υποψήφιο περιφερειάρχη ένα στέλεχος το οποίο προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι γνώστης των προβλημάτων της περιφέρειας, αλλά επιλέγει να χρήσει υποψήφιο περιφερειάρχη έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του κυρίου Μητσοτάκη. Ένα στέλεχος το οποίο δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση, ένα στέλεχος το οποίο το είχε ανταμείψει τα τελευταία χρόνια με τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του υφυπουργού. Αναρωτιέμαι είναι δυνατόν ποτέ ο κύριος Χαρδαλιάς να διαφωνήσει με κάποια απόφαση, με κάποια επιθυμία του κυρίου Μητσοτάκη; Όχι, κατά την δική μου εκτίμηση δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση. Ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύουν στον θεσμό, δεν πιστεύουν στην αποκέντρωση εξουσιών και στην αποκέντρωση των πόρων. Για αυτόν τον λόγο, αντί να στηρίξουν έναν περιφερειάρχη, ο οποίος θα έχει ουσιαστικό ρόλο, προτιμούν να χρίσουν τον Κύριο Χαρδαλιά, προτιμούν, δηλαδή, να έχουνε έναν τοποτηρητή στη θέση του Περιφερειάρχη. Αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι θα είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Κατά πόσο οι πολίτες της Αττικής επιθυμούν να έχουν σαν Περιφερειάρχη τον τοποτηρητή του Κυριάκου Μητσοτάκης ή τον Γιάννη  Σγουρό.

Είσαι από τους από τους ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Κύριο Ανδρουλάκη, έχεις πολύ καλές σχέσεις με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη τον Σγουρό. Εάν εκλεγεί ο Σγουρός για μια δεύτερη θητεία θα είσαι στην “κλειστή” ομάδα της διοίκησης, άρα θα έχεις μια πολύ δυνατή φωνή στην περιφέρεια μαζί και ο Ωρωπός. Ποιά προβλήματα του τόπου μας θα προωθήσεις πιο ψηλά στην ατζέντα;

Είναι αλήθεια, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γνωριζόμαστε 25 χρόνια και έχουμε δώσει μαζί κοινούς αγώνες.Επίσης, εξαιρετική είναι η σχέση που έχω με τον Γιάννη Σγουρό.Το ζητούμενο, όμως, στις εκλογές του Οκτώβρη είναι να αποκτήσει Περιφερειάρχη η Αττική που να μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα.

Από όποιο μετερίζι και να κληθώ να προσφέρω η φωνή μου θα είναι πολύ δυνατή για τον τόπο μας, τον Ωρωπό μας. Άλλωστε έχω μεγαλώσει λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στον Κάλαμο.

Ο δήμος Ωρωπού διαθέτει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, με ακτές χιλιομέτρων που μπορείς να κολυμπήσεις και μια υπέροχη ορεινή ζώνη ενώ βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Παρόλα αυτά δεν έχει τύχει ανάλογης ανάπτυξης. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τις 2 ζώνες. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα με την  αρωγή της περιφέρειας και είναι προφανές ότι εγώ θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Όμως ένα βασικό έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Είναι κάτι το οποίο εκτιμώ ότι είναι επιθυμία του συνόλου των δημοτών και έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Υπήρχαν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, οι οποίες για διάφορους λόγους έμειναν ατελέσφορες. Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο των πολιτών ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν και ότι περνάει από  το χέρι μου στην περίπτωση που εκλεγώ προκειμένου να αποκτήσει το συντομότερο βιολογικό καθαρισμό ολόκληρος ο δήμος μας.

Θα μιλήσω και σαν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ γιατί έχω και αυτή την ιδιότητα την οποία δεν απεμπολώ. Θα ήθελα να θυμίσω στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πίστεψε στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και για αυτό το λόγο προσπάθησε και έφερε συγκεκριμένους νόμους στη Βουλή, μέσα από τους οποίους αποκέντρωνε και τις αρμοδιότητες και τους πόρους όμως. Στις επικείμενες εκλογές έχουμε από τη μία πλευρά μία κυβερνητική υποψηφιότητα που την υπέβαλε ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν πιστεύει στο θεσμό, δεν αντέχει άλλες φωνές και θέλει να ελέγξει τις αποφάσεις και τις ροές των πόρων  και από την άλλη πλευρά μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, τον Γιάννη Σγουρό.  

Καλείσαι να εκπροσωπήσεις μία πολύ μεγάλη περιοχή, την Ανατολική Αττική. Καλείσαι να εκπροσωπήσεις τους κατοίκους του Ωρωπού, μέσα από την υποψηφιότητά σου και αύριο-μεθαύριο από το περιφερειακό συμβούλιο. Ποιο είναι το μήνυμά σου εν όψει των εκλογών;

Το  ΠΑΣΟΚ  δεν χρίζει κανέναν περιφερειάρχη, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Γιάννη Σγουρό, στηρίζει μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία έχει προοδευτική ατζέντα και γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Σε αυτό, λοιπόν, το δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Με τον τοποτηρητή του Μητσοτάκη ή με τον Γιάννη Σγουρό;