Η Ασφάλεια ενός παιδιού δεν μπορεί να περιμένει

Άλυτο παραμένει εδώ και 5 χρόνια το ζήτημα της βεβαρημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων επί της οδού Πολυτεχνείου στον Αυλώνα Αττικής μπροστά από το 1ο Δημοτικό Αυλώνα και της έλλειψης σχολικού τροχονόμου παρά τις πολλαπλές αιτήσεις του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στον Δήμαρχο Ωρωπού κύριο Γιώργο Γιασημάκη, την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον πρόεδρο της, κύριο Νίκο Λούπη και την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ωρωπού.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έχει αναφέρει πολλές φορές το γεγονός ότι τα παιδιά επιβιβάζονται στα σχολικά λεωφορεία  από την πλευρά του δρόμου και όχι του πεζοδρομίου και τίθεται θέμα μη ασφαλούς επιβίβασης των μαθητών και μαθητριών.

 Ότι ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες την ώρα του σχολάσματος περνούν μπροστά από το σχολείο φορτηγά , τρακτέρ, σκαπτικά μηχανήματα βαρέου τύπου ενώ λόγω στένωσης  του δρόμου, το μποτιλιάρισμα είναι συχνό καθώς και οι επικίνδυνοι  ελιγμοί των αυτοκινήτων την ώρα που παιδιά αποχωρούν από το σχολείο με τα πόδια.

To  Δ.Σ μετά από επικοινωνίες τόσο με τη Διεύθυνση της Σχολικής μονάδας , το Τοπικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο Ωρωπού,  την εταιρία των σχολικών λεωφορείων από το 2019 χωρίς κάποια αισθητή πρόοδο στο επείγον θέμα , συνέταξε γραπτή επιστολή στις 7/10/2022 με τους παρακάτω αποδέκτες:

  • Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής Α΄ Τμήμα Τροχαίας Β/Α Αττικής
  • Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ωρωπού
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ωρωπού
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής
  • Γραμματεία Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα και Γραφείο Προέδρου τοπικού συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας.

Με την επιστολή το Δ.Σ ζήτησε την τοποθέτηση σχολικού τροχονόμων τις καθημερινές ημέρες και μόνο κατά τις ώρες 08:00 – 08:30 πμ και 13:00 – 13:30 μμ οι οποίοι θα ρυθμίζουν) και απαγορεύουν την κυκλοφορία στην οδό Πολυτεχνείου από:

Tην οδό Σύρμα (άνω όριο του σχολείου)

Την οδό Μπουγέση και το 1ο Νηπιαγωγείο Αυλώνα (κάτω όριο)

Mετά από αυτοψία που ενήργησε Αξιωματικός Υπηρεσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής,τα παρακάτω μέτρα προτάθηκαν προς υλοποίηση στον Δήμο Ωρωπού λόγο αρμοδιότητας του και κοινοποιήθηκαν με επιστολή στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στις 09/11/2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 3111/22/2338673

1. Κατασκευή οριζόντιας (διάβασης πεζών) και κάθετης (πινακίδες αναγγελίας κινδύνου και ρυθμιστικές πινακίδες) σήμανσης

2. Πεζοδρόμηση της οδού Σύρμα με την τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας P -55

3. Τοποθέτηση σχολικού τροχονόμου κατά την προσέλευση και αναχώρηση των μαθητών

4. Τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας P-23 με απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 3.5 τόνων επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω της στένωσης της οδού έμπροσθεν του Σχολείου Αυλώνα ενώ η τοποθέτηση αυτής κρίνεται να γίνει στο ύψος της Π.Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη συμβολή της με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το Δ.Σ του Συλλόγου με επιστολή στις 30/11/2022 και αποδέκτες το Γραφείο Δημάρχου Δήμο Ωρωπού και την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωρωπού με κοινοποίηση στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ωρωπού ζήτησε επείγουσα ενημέρωση για την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων που περιλάμβανε η επιστολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Το Δ.Σ έλαβε στις 18/01/2023 επιστολή από το Γραφείο Δημάρχου Ωρωπού που επιβεβαίωσε την άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών.

Δυστυχώς ενώ φτάνουμε στον Ιούνιο 2023 και το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς  , η Τεχνική Υπηρεσία Ωρωπού και ο Δήμαρχος δεν έχουν υλοποιήσει κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν ενώ η κατάσταση παραμένει επικίνδυνή για γονείς και παιδιά.

Ζητούμε τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Νάσος Στυλιανός , Πρόεδρος