Η κατάσταση που επικρατεί με την Πυρασφάλεια και την Πυροπροστασία στον Δήμο Ωρωπού και τους πραγματοποιηθέντες καθαρισμούς σε «επικίνδυνες» δασικές, αγροτικές εκτάσεις, αγροτεμάχια και οικόπεδα είναι ενδεικτική και άκρως επιβαρυντική για την πιθανότητα πυρκαγιάς. Αποδεικνύεται από τα έγγραφα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Παναγόπουλου Γιώργου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που διαβεβαιώνουν την πλήρη απραξία της Δημοτικής Αρχής στον σχεδιασμό και την οργάνωση της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Να θυμίσουμε πως έχουν δοθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσεις(185.000€ τακτική επιχορήγηση) για την διάνοιξη, καθαρισμό και αποψίλωση διαφόρων εκτάσεων, που κανείς δεν γνωρίζει την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα της επιλογής τους και αν πραγματικά υλοποιήθηκαν οι καθαρισμοί αυτοί. Οι επιχορηγήσεις-στήριξη, στις Εθελοντικές Ομάδες του Δήμου Ωρωπού, υπήρξαν ουσιαστικά ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμούς και αναλώσιμα και ο «ανασχηματισμός» των ομάδων, που προσπαθούν να επιβάλλουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής με την αφαίρεση εξοπλισμού από πιστοποιημένες ομάδες εθελοντών όπως της ΕΘΕ.ΚΑ.Π, δεν αποτελούν δείγματα σοβαρότητας.

Οι απαντήσεις στην επιστολή του Προέδρου της Ο.ΣΩ. :

Πυροσβεστική Οινοφύτων σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού: «όσον αφορά τις Δομές Μαλακάσας (Δομή 1 και 2) δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας στο αρχείο μας» και διαβιβάζει την καταγγελία της ΟΣΩ με την απάντησή της, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Εντελώς «γυμνή» στο πυροσβεστικό έργο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων που με  μόλις 2 πυροσβεστικά οχήματα έχει να προστατέψει τις ζωές χιλιάδων κατοίκων του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής καθώς και χιλιάδες στρέμματα δασικών, αγροτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Π.Υ. Οινοφύτων προς ΟΣΩ: «Υπάρχουν αγροτεμάχια και οικόπεδα τα οποία χρήζουν αποψίλωσης καθώς και δασικές εκτάσεις οι οποίες χρήζουν αποψίλωσης»  ενώ για οικόπεδα και αγροτεμάχια, υπεύθυνος είναι ο Δήμος για τον  καθαρισμό – αποψίλωση.

Κατόπιν επιστολής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού σχετικά με τον καθαρισμό, την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, οικοπέδων αγροτικών/δασικών και άλλων επικίνδυνων εκτάσεων και εγκαταστάσεων, που αφορούν  συνολικά την  αντιμετώπιση της πυρασφάλειας εντός των ορίων του Δήμου Ωρωπού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων διαπιστώνει ότι: «υπάρχουν αγροτεμάχια και οικόπεδα τα οποία χρήζουν αποψίλωσης καθώς και δασικές εκτάσεις οι οποίες χρήζουν αποψίλωσης» και διαβιβάζει την εν λόγω επιστολή της ΟΣΩ μαζί με την απάντησή της, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μάλιστα η Π.Υ. Οινοφύτων στο έγγραφό της στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενημερώνει αρμοδίως ότι διαθέτει ελάχιστα μηχανοκίνητα μέσα πυρόσβεσης 2 έως 3 για να πραγματοποιήσει με επάρκεια την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών σε χιλιάδες στρέμματα γης στην ευρύτερη περιοχή, σε εκατοντάδες διάσπαρτους οικισμούς και σε 2 δομές χιλιάδων μεταναστών εγκατεστημένες σε περιοχή με χαρακτήρα δασική/αναδασωτέα περιοχή, χωρίς εγκεκριμένα και προφανώς εγκατεστημένα μέτρα πυρασφάλειας!

 Ο Πρόεδρος της ΟΣΩ

Γιώργος Χρ. Παναγόπουλος